Dýňová polévka 5x jinak: bez smetany, s chilli, i pro děti

Proč si čas od času pochutnat na dýni?

Dýně jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, dále mnoho minerálních látek jako například zinek, draslík a vápník. Velmi významný je podíl obsaženého betakarotenu, cože je důležitý antioxidant. Kromě toho, je dýně bohatá na vlákninu, jejíž konzumace usnadňuje hubnutí.

Existuje mnoho druhů dýní. Nejpopulárnější v kuchyni je v současnosti všestranná dýně Hokaido. V obchodě také můžete narazit na máslovou dýni, špagetovou nebo například muškátovou.

Velká výhoda dýní spočívá v tom, že jsou to lokální plodiny, které jsou na podzim k dostání snad ve všech obchodech s potravinami a navíc za velmi příznivou cenu.

Dýňová polévka je pro každého

V receptech se zpravidla setkáme s dýňovými polévkami Hokaido, a to patrně z toho důvodu, že je dýně Hokaido v kuchyni velmi dobře využitelná do bezpočtu jednoduchých receptů.

Není snadné určit, která je nejlepší dýňová polévka, ale faktem zůstává, že ji můžete připravit opravdu na nejrůznější způsoby, takže se určitě trefí do chuti i těm nejzmlsanějším strávníkům.​

Polévka z pečené dýně

Základem těchto polévek je zpravidla dýňové pyré, které je možno připravit také tím, že se veškerá zelenina spolu upeče a poté rozmixuje. Díky pečení zeleniny získá polévka opravdový šmak.

  • 1 dýně Hokaido nebo máslová
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 smetana ke šlehání
  • domácí zeleninový vývar
  • muškátový oříšek
  • olivový olej

Oloupanou dýni, cibuli i česnek nakrájejte na větší kostičky. Vše dejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, osolte, opepřete, zakápněte trochou olivového oleje a dejte péct do trouby na 200° až 220° asi 30 minut.

Když je zelenina upečená, přendejte ji do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Nechte několik minut probublat a poté vše dobře rozmixujte tyčovým mixérem.

Nakonec přilijte podle chuti šlehačky, přidejte špetku mletého muškátového oříšku a okořeňte podle libosti.

Dýňová polévka bez smetany

Pokud vás odrazuje smetana přidávaná do krémových polévek, je zde jednoduché řešení. Tato polévka žádnou smetanu neobsahuje, je plná vitamínů s minimem kalorií a pochutnají si na ní dospělí i malé děti. Dýňová polévka je skvělá na zahřátí a zažene i nejednu bolest v krku. Ale pozor! U dětí i prostá bolest v krku může být předzvěstí vážnějšího onemocnění, jako jsou například spalničky!

  • 1 dýně Hokaido
  • 3 mrkve
  • 1 sladká brambora (batáta)
  • 1 cibule
  • parmazán
  • čerstvá hladkolistá petrželka

Nejdřív si připravte dýni. Omyjte ji, vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně tak si přichystejte i mrkev a sladkou bramboru.

Na troše kvalitního olivového oleje si zpěňte na drobno nasekanou cibulku. když trochu zezlátne, přidejte veškerou připravenou zeleninu a zalijte trochou vody nebo zeleninového vývaru.

Vše vařte, dokud nebude zelenina zcela měkká. Poté ji jako obvykle rozmixujte na jemné pyré.

Pyré můžete podle potřeby zředit a dochutit vodou, nebo zjemnit kapkou mléka.  

Ochuťte a můžete podávat s parmazánovými hoblinkami a posekanou čerstvou petrželkou.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Velmi populární je dýňová polévka s kari, chilli a kokosovým mlékem. Svou pikantností dokáže zlákat i velmi vybíravé muže, kterým mnohdy klasická dýňová polévka připadá poněkud mdlá.

  • 1 dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm kořene zázvoru
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky kari
  • čerstvý koriandr

Dýni Hokaido omyjte, vydlabejte semínka, pokud chcete, můžete ji i oloupat a nakrájejte na menší kostičky.

V hrnci rozpalte kapku kvalitního oleje a osmahněte na něm na jemno nasekanou cibuli, stroužek česneku, čerstvou chilli papričku (nebo jen kousek). Poté můžete přidat strouhaný zázvor a kari a nechat je pár vteřin rozvonět. nakonec přidejte připravenou dýni, dobře promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.

Vařte, dokud nebude dýně zcela měkká, což bude trvat asi 20 minut. Poté hrnec odstavte z plotny a rozmixujte směs tyčovým mixérem ho hladka.

Po rozmixování dýně, vraťte hrnec na plotnu, vlijte kokosové mléko a nechte na mírném plameni pár minut probublávat.

Na závěr polévku okořeňte podle chuti a podávejte posypanou čerstvým koriandrem.

Jemná dýňová polévka

Jedná se o rychlý recept na chuťově velmi jemnou dýňovou polévku. Je lehce nasládlá, voní skořicí a díky smetaně je příjemně krémová. Zkrátka skvělá podzimní polévka!

  • ½ dýně Hokaido
  • 1 větší jablko
  • 1 cibule
  • vývar
  • skořice
  • máslo (nebo ghee)
  • 1 smetana na vaření
  • bylinky podle chuti

Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kostičky. Také jablko omyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky.

V hrnci si na trošce másla (nebo ghee) zpěňte jemně nasekanou cibulku, poté přisypte dýni a jablko. Krátce osmahněte a přidejte asi 2 lžičky mleté skořice. Vše společně dobře promíchejte a zalijte jen trochou vody nebo vývaru.

Vařte asi 20 minut,dokud nebude dýně měkká. Poté odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

Nakonec vraťte zpět na plotnu, stáhněte plamen a přilijte smetanu na vaření. Nechte pár minut probublat a okořeňte.

Polévku podávejte posypanou čerstvými bylinkami a s krajícem celozrnného chleba.

Krémová dýňová polévka

Tato luxusní dýňová polévka se zázvorem dokáže okouzlit svou krémovou konzistencí a vůní přidaného koření. Dýně je navíc skvělým pomocníkem při hubnutí.

  • 1 dýně Hokaido nebo máslová
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • mletý zázvor
  • mletý kardamom
  • ½ hrníčku bílého vína
  • vývar
  • 1 smetana na vaření
  • muškátový oříšek

Nasekejte na drobno cibuli a česnek a dejte je zpěnit na kapce olivového oleje. Poté přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou dýni a brambory.

Přisypte půl lžičky mletého zázvoru a půl lžičky mletého kardamomu, dobře vmíchejte do směsi zeleniny a krátce opečte.

Poté vše podlijte bílým vínem a domácím vývarem. Vařte do změknutí zeleniny.

Nakonec vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem, stáhněte plamen na minimum, vlijte smetanu a přisypte špetku mletého muškátového oříšku.

Nechte pár minut probublat, osolte a opepřete a můžete podávat zakápnuté dýňovým olejem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.