Dýňové variace aneb 3 snadné a chutné recepty s dýní

Podzimní počasí vyloženě vybízí k ochutnání dýňových pochoutek. Máte to také tak? Chodíte po trzích, koukáte na krásné druhy dýní, chtěli byste konečně nějaký ten recept vyzkoušet, ale nevíte, jak na to? Nejste si jistí, jaký druh dýně si vybrat a jaké koření použít, aby bylo vaše dílo dokonalé a chutnalo celé rodině? Máme pro vás pár užitečných rad týkajících se této nádherné zeleniny.

Dýně není jen dekorativní záležitost, mnoho lidí se vrací k výrobě pokrmů z ní. Co víc, dýně je skvělá v době hubnutí. Obsahuje vysoké množství vody, vlákniny, vitamínů a draslíku, který je výtečný pro obnovu svalových funkcí, a má jen malé množství kalorií.

Výtečná je také pro vysoký obsah vitamínu A, který se nachází v karotenoidech, jež mají na svědomí oranžovou barvu. Tento vitamín působí proti vzniku rakoviny a zlepšuje kvalitu zraku a kůže. Další vitamíny, jako C, D a E, také nejsou na škodu. Tato zelenina má prostě mnoho blahodárných účinků.

Dýně Hokaido

Jako jediná z dýní se nemusí loupat, jelikož její slupka při tepelné úpravě změkne a bez problémů se dá sníst. Dají se z ní připravit slaná i sladká jídla. Je výtečná do palačinek, polévek i bramboráků.

Muškátová dýně

Tuto krásku zná každý, je to ta nejklasičtější dýně, velká, buclatá, nádherně sytě oranžová, ze které si děti v amerických filmech vykrajují strašáky na zápraží na halloweenskou párty. Připravit ji lze také na sladko i na slano. Receptů na tuto dýni nebude asi nikdy dost, jelikož když ji jednou načnete, budete mít doma 10 kg dužiny. Naše babičky z této dýně často dělávají kompoty a marmelády. Je tedy vhodná i k zavařování a skvěle se hodí do zdravého jídelníčku.

Máslová dýně

Tvar této dýně připomíná hrušku, je zbarvená do béžovobílé barvy, avšak její dužina má mnohem výraznější barvu i chuť. Nejdokonalejší chuti docílíte pečením. Po upečení je možné ji dále tepelně zpracovávat třeba do krémů či moučníků. Její jemná máslovo-ořechová chuť se báječně vyjímá především ve sladké kuchyni. 

Špagetová dýně

Název této dýně je odvozen od toho, co se přihodí s její dužinou po tepelné úpravě. Kdo vyzkoušel, ví, kdo nezkoušel, asi tuší, že se její dužina rozpadne na dlouhá tenká vlákna připomínající všemi oblíbené těstoviny. Jelikož chuť této dýně není tak výrazná ani nasládlá jako u ostatních druhů, je výtečná na úpravu jako klasické špagety. Můžete si ji udělat s rajčatovou omáčkou nebo s mořskými plody. Fantazii se meze nekladou.

Skladujte na tmavém místě a semínka nevyhazujte

Když dýni uschováte na místě, kde je tma a sucho, vydrží vám až 6 měsíců bez jakéhokoli poškození.  Je možné dát ji také do mrazáku naporcovanou a připravenou k tepelné úpravě. Pokud však máte možnost ji nechat v nějaké spíži, bude to pro ni určitě lepší. Když dýni koupíte, raději s její spotřebou na vaření počkejte alespoň 10 dní, aby si pěkně odpočinula a její chuť tak byla mnohem výraznější.

Když zpracováváte dýni do receptu, ve kterém semínka nevyužijete, vyloupejte je, opláchněte a nechte usušit. Dají se jíst buď pouze sušená, nebo si je můžete nasucho opražit na pánvi či upéct na pečicím papíře v troubě. Můžete je uskladnit a využívat ke zdobení pokrmů nebo jen jako mlsání.

Skvělé recepty z dýně

Dýňové lívanečky

Potřebujete:

200 g polohrubé mouky
250 g vychlazeného dýňového pyré
400 ml mléka
3 vejce
60 g másla
1 čajová lžička prášku do pečiva
2 čajové lžičky kokosového cukru
špetka soli
kokosový olej na smažení
jogurt a čerstvé ovoce na ozdobu

Postup:

Mouku, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Ve druhé míse prošlehejte metlou mléko, žloutky, dýňové pyré a rozpuštěné máslo. V poslední míse ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh. Vše pak smíchejte, sníh nechte nakonec. Na rozpálené nepřilnavé pánvi smažte malé lívanečky. Hotové ozdobte jogurtem, ovocem, medem skořicí - nebo čímkoli, co se vám bude zdát vhodné. 

Náš tip na dýňové pyré:

Z jedné máslové dýně odstraňte semínka, oloupejte, pokrájejte na kostky a  spolu s 5 polévkovými lžicemi vody a špetkou soli duste do měkka. Po cca 20 minutách, když už je dýně měkká, ji rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Nechte vychladnout a máte připravené pyré do nejrůznějších pokrmů. 

Dýňový krém

Potřebujete:

1 ks dýně Hokaido
1 ks cibule
kokosový olej (olej z rýžových otrub)
2 čajové lžičky zeleninového bujonu ( bio kvalita, bez přidaných glutamátů)
2 polévkové lžíce mleté skořice
špetka nerafinované soli ( růžová himalájská sůl) 
čerstvě mletý pepř
čerstvý tymián

Na ozdobu:

opražená dýňová semínka
snítka tymiánu
dýňový olej

Postup:

Na jemno nakrájenou cibulku orestujte na oleji, přidejte na kostičky nakrájenou dýni, osolte a nechte dusit. Přidejte vodu a zbylé ingredience. Nechte dovařit do změknutí. Stáhněte z plotny a zbytek kostiček, které se zcela nerozvařily, umixujte tyčovým mixérem. Na každý talíř dejte doprostřed pár semínek, kapku dýňového oleje a snítku tymiánu.

Náš tip:

Do polévky můžete pokaždé použít jiný druh koření a bylinek. Hodí se kurkuma, koriandr, kardamon, rozmarýn, libeček, chilli paprička, cayenský pepř, kari, zázvor (i čerstvý). Velice chutnou alternativou je také při zahuštění kokosovou smetanou přidání česneku či pomerančové šťávy.

Kuřecí maso na chilli s dýní

Potřebujete:

½ ks dýně Hokaido
1 ks červené papriky
3 stroužky česneku
2 plátky kuřecích prsou
rýžové nudle
černé olivy
mletá paprika
kurkuma
chilli
sůl, pepř

Postup:

Maso nakrájejte na malé kostičky a obalte ve směsi z mleté papriky, soli a pepře. Restujte na pánvi. Přidejte nakrájený česnek, dýni a papriku a dochuťte kurkumou a chilli. Dejte dusit na cca 20 minut.  Uvařené rýžové nudle smíchejte s masovou směsí a ozdobte olivami. 

Náš tip:

Směs můžete podávat s různými druhy příloh, nebo jako směs na topinky. 

Pokud jste dosud váhali,  co vlastně s dýní, můžete vyzkoušet některý z našich receptů a pochutnat si na výtečných a zdravých jídlech. A nezapomeňte se poohlédnout ve vašem okolí, zda někdo nepořádá dýňobraní. Vykrajovat dýně je totiž báječná podzimní relaxace, která odbourává stres. 

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

 
Chci jídelníček ZDARMA

1 169 304 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?