Jak se jí tropická zelenina kiwano a tip na kiwano recept

Kiwano spousta lidí nesprávně řadí k zástupcům ovoce, opak je však pravdou a pod tímto označením se ukrývá tropická zelenina. Jedná se o africkou okurku, která má o něco nasládlejší chuť. Odvážní zahradníci pěstují tuto tropickou zeleninu i v České republice. Případně je možné kiwano zakoupit ve vybraných supermarketech. A proč byste tak vlastně měli učinit?

Kiwano rostlina

Domovskou zemí rostliny kiwano jsou africké státy, nicméně hojně rozšířená je tato tropická zelenina i ve Spojených státech, Austrálii a co se týká Evropy, tak v Portugalsku nebo v Itálii. Plody poznáme podle podlouhlého tvaru a žluté až oranžové barvy. Stejně tak typické jsou na plodu hrbolky. Po rozkrojení je dužina kiwana zelená a konzistencí připomíná maracuju. A stejně, jako je tomu u maracuji, tak i tyto plody mají v dužině spoustu semínek. Na první pohled je dužina stejná jako u české okurky, nicméně chuť se liší. V tomto případě je o něco nasládlejší, proto si spousta konzumentů kiwano plete s ovocem.

Kiwano pěstování

Zkušenější zahradníci se na pěstování kiwana vrhnou i v českých podmínkách, co je k tomu potřeba? Ideální prostředí, stejně jako pro tradiční okurku, je pro tuto tropickou zeleninu ve skleníku. Semínka získáte jednoduše tak, že je vydlabete ze zakoupeného kiwana. Opláchněte je a zhruba na 12 hodin namočte do vlažné vody. Následně semínka zahrabejte do zeminy, a to nejlépe začátkem jara. Dokud ze semínek nevzejde rostlina, udržujte zeminu vlhkou. A poté se již o kiwano starejte úplně stejně jako o běžnou okurku. Pozor si dejte zejména na plísně, které tyto druhy zeleniny často napadají.

Jak se jí kiwano

Konzumace kiwana je naprosto jednoduchá, plod rozkrojte a dužinu vyjídejte lžičkou. Chuťově se připravte na kombinaci okurky s limetou. Kromě samostatné konzumace kiwana se dá tato tropická zelenina zužitkovat i v několika receptech. Ve většině receptů se s ním nakládá jako s exotickým ovocem. Pokud tak najdete recept obsahující právě nějaké exotické ovoce, zkuste přidat i dužinu z kiwana, případně kaki ovoce. To totiž taktéž patří mezi exotické druhy, které se setkávají s čím dál větším úspěchem. Buď kaki ovoce konzumujte stejně jako kiwano, tedy jej rozkrojte napůl a vydlabejte z něj šťavnatý vnitřek, nebo vyzkoušejte některý z receptů.

Kiwano recepty

Nejčastěji se kiwano využívá do sladkých receptů typu domácí marmelády, smoothie nebo jsou poměrně časté i ovocné saláty. Jaký je konkrétní postup pro vybrané kiwano recepty?

1

Recept na kiwano marmeládu

Tato všestranná tropická zelenina má mnohé využití, jedním z nich je právě recept na džem. Vytvořit si domácí marmeládu z kiwana není příliš náročné a výhodou je, že takováto marmeláda obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale i železa nebo hořčíku. Konzistence je však daleko tekutější, než jak je tomu u tradiční druhů marmelády.

Ingredience:

  • 1 ovoce kiwano
  • 450 ml neslazeného mandlového mléka
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • 2 g agaru agaru

Postup:

Kiwano rozkrojte a vydlabejte z něj dužinu. Do malé misky vložte agar agar, 1 polévkovou lžíci studeného rostlinného mléka a dobře promíchejte vidličkou. Může to chvíli trvat, vše se musí promíchat a zakomponovat.

Odměřte mandlové mléko a přelijte ho do pánve, přidejte oba cukry a javorový sirup. Následně přidejte i agar agar směs. Zapněte přívod tepla a velmi často šlehejte, dokud se ingredience nerozvaří. Při vaření snižte teplotu a za častého míchání nechte asi 5 minut probublávat. Poté vypněte přívod tepla a přidejte ovoce kiwano. Dobře promíchejte.

Nalijte směs přes sítko do mísy a lžící jemně protlačte přebytečnou tekutinu, nyní se semínka oddělí od tekutiny a vytvoří pěnu. Semena zakryjte a dejte do chladu. Pěna a tekutina jsou nyní v jedné misce, přičemž je třeba je oddělit. Lžící opatrně nabírejte napěněnou vrstvu a přendejte ji do jiné misky. Pokračujte, dokud pěna a tekutina nebudou ve dvou samostatných miskách.

Pěny se můžete zbavit a tekutinu nechte přes noc nebo alespoň 5-6 hodin v lednici. A poté již můžete podávat, a to třeba s receptem na palačinky, kde kiwano marmeláda nahradí tu běžně dostupnou.

2

Kiwano smoothie

Další kiwano recept představuje smoothie, v němž se mísí kiwano rostlina s klasickou okurkou, kapustou i hroznovým vínem. Pokud vám zbyde nějaká okurka, připravte si z ní domácí okurkovou limonádu, která zejména v letních měsících příjemně osvěží. Chcete-li si tradiční domácí okurkovou limonádu vylepšit, přidejte do ní i trochu dužiny z kiwana. Toto zdravé smoothie je vhodné jako snídaně i jako svačina, obdobně jako borůvkové smoothie.

Ingredience:

  • ½ šálku baby kapusty
  • ½ šálku oloupané okurky
  • ½ šálku mražených zelených hroznů
  • ½ šálku rostlinného mléka
  • 1 šálek kiwanové dužiny
  • ¼ šálku limetkové šťávy
  • volitelně 1 lžička chia semínek

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Navrch doporučujeme dát drcené pistácie. Pistácie nebo chia semínka zakoupíte na e-shopu Grizly. A využít se dají nejen na kiwano či borůvkové smoothie.

3

Kiwano zmrzlina

Další možností, jak se jí kiwano, je zmrzlina, nebo alespoň něco na ten způsob. Její příprava je opravdu snadná a pochutnat si na ní mohou dokonce i vegani. Domácí zmrzlina je nejen pro horké měsíce skvělou pochutinou, kterou se vyplatí mít v mrazáku. Tahle verze je navíc bez přidaného cukru, o oslazení se postará agávový sirup.

Ingredience:

  • 2 velké mražené banány
  • 1 šálek (nebo polovina) nakrájeného čerstvého ananasu
  • dužina z jednoho kiwana
  • 2 lžíce agávového sirupu

Postup:

Vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru všechny ingredience a nechte je mírně rozmrazit. Poté mixujte, dokud nevznikne hustá krémová směs. Tu vložte přes noc do mrazáku a druhý den již můžete domácí zmrzlinu podávat.

Zdravotní benefity kiwana

Rostlina kiwano obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy skupiny A, C nebo B6, a stejně tak se v tropické zelenině ukrývá velké množství proteinu, hořčíku, fosforu a zinku. Konzumace kiwana je tak schopná posilovat imunitní systém nebo zabraňovat anémii. Stejně tak má exotická okurka pozitivní vliv srdce, pokožku a budování silných, zdravých kostí. V neposlední řadě díky časté konzumaci dochází k ochraně zraku. Doplníte-li navíc konzumaci online cvičeními ze Zhubnichytře, můžete přispět ke snížení tělesné váhy.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.