Domácí marmeláda bez cukru na několik způsobů

Ať už jahodová marmeláda bez cukru nebo třešňová marmeláda bez cukru, mezi konzumenty se všechny druhy setkávají s velkou oblibou. Jedná se o skvělý způsob, jak zpracovat úrodu ovoce ze zahrady, které by jinak do zimy nevydrželo. Navíc takový recept na palačinky nebo vafle s džemem bez cukru potěší nejedny chuťové pohárky. Pro výrobu džemu bez cukru navíc můžete zužitkovat jakékoliv oblíbené ovoce. Jak tedy na výrobu marmelády bez želírovacího cukru?

Jaké ovoce je pro džem bez cukru nejlepší

Pokud máte v plánu džem bez cukru dělat poprvé, doporučujeme zvolit ovoce jako citrusy, jablka a hrušky, jahody, rybíz či lesní plody. Oproti tomu například výroba meruňkové marmelády bez cukru je o něco náročnější. Stejně tak pro výrobu marmelády bez želírovacího cukru není zrovna dvakrát vhodné exotické ovoce typu mučenka jedlá a ananas. Chcete-li si vychutnat recept na palačinky co nejvíce, volte tedy jahodovou či třešňovou marmeládu bez chemie. Ideálně pokud se ještě jedná o ovoce z vlastního ovocného stromu.

Jak domácí marmeládu bez cukru skladovat

Jakmile bude domácí marmeláda bez cukru vychladlá a uzavřená v čisté nádobě, skladujte ji v lednici. Vydrží zde zhruba jeden měsíc. Máte tak možnost si francouzské palačinky nebo KetoFit palačinky s domácím džemem bez cukru vychutnat po dobu 4 týdnů. Případně je možné marmeládu bez želírovacího cukru skladovat v mrazáku, kde vydrží přibližně 1 rok.

Recepty na marmeládu bez cukru

Již tedy víme, jak marmeládu skladovat, a že jednou z nejoblíbenějších možností, jak si ji vychutnat, jsou francouzské palačinky. Avšak jak si konkrétní marmelády bez želírovacího cukru připravit?

1

Jahodová marmeláda bez cukru

Tato konkrétní jahodová marmeláda bez cukru se hodí jako doplněk i pro keto diety, které mají za cíl snížit příjem sacharidů a zbavit se tak přebytečných kil. Jedná se navíc o velmi jednoduchý recept, který ani není časově náročný. A pokud vám zbydou jahody, vyzkoušejte i jahodový drink.

Ingredience:

  • 400 g jahod nakrájených na kostičky
  • lžíce vody
  • lžička mletých chia semínek
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Nakrájené jahody společně s vodou vložte do hrnce, přikryjte jej pokličkou a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a nechejte směs 15 minut probublávat.

Jahody rozmačkejte šťouchadlem na brambory (nebo vidličkou) a pak pokračujte ve vaření na nízkém středním stupni dalších 30 minut, dokud se nezredukují na polovinu. Pravidelně jahodovou směs míchejte stěrkou, aby se marmeláda nepřipálila. Ke konci vaření míchejte nepřetržitě. Přidejte mletá chia semínka a znovu promíchejte.

Následně jahodovou marmeládu bez cukru zchlaďte a naplňte ji do sterilizované sklenice. Uchovávejte v lednici.

Tipy: V případě potřeby oslaďte marmeládu 1 polévkovou lžící práškového erythritolu, v případě keto diety jej však příliš nedoporučujeme. Citronovou šťávu přidejte pouze v případě, kdy chcete jahodovou marmeládu bez cukru skladovat déle než 1 týden – zabraňuje množení bakterií.

2

Třešňová marmeláda bez chemie

Pokud se vám letos na ovocném stromě urodilo spoustu třešní, doporučujeme je zužitkovat jako třešňovou marmeládu bez chemie nebo jako třešňový koláč s tvarohem. Výhodou této třešňové marmelády bez chemie je fakt, že ji můžete skladovat klidně rok, aniž by se zkazila, jak na ni?

Ingredience:

  • vypeckované a nakrájené třešně
  • sůl

Postup:

Třesně vložte do hrnce společně se špetkou soli a vařte tak dlouho, dokud nepustí šťávu. Poté třešně skrze cedník přeceďte a zlehka propasírujte. Šťávu získanou z třešní vraťte zpátky do hrnce a vymačkané třešně si pro tuto chvíli odložte stranou, ideálně do chladu.

Šťávu v hrnci vařte tak dlouho, dokud z ní nevznikne třešňový sirup, poté snižte přívod tepla a vrhněte se na další krok. Tím je důkladné umytí skleniček, do kterých se bude následně třešňová marmeláda bez chemie přelívat.

Jakmile bude sirup hotový, přidejte k němu propasírované třešně a společně nechejte vařit tak dlouho, dokud směs nezačne připomínat džem. Hotový džem přelijte do sklenic, zavíčkujte je a nechejte v zavařovacím hrnci zhruba 15 minut při 80 °C zavařit.

3

Rybízová marmeláda bez cukru

Rybízová marmeláda bez cukru se obvykle připravuje z černého rybízu, ke kterému se může podle libosti přidat sladidlo anebo si domácí marmeládu bez cukru vychutnejte bez něj.

Ingredience:

  • 300 gramů čerstvého černého rybízu
  • 1 pl vody
  • 1/2 vanilkového lusku
  • lžíce chia semínek
  • 4-6 datlí

Postup:

Černý rybíz důkladně omyjte a předvařte na pánvi společně s 1 polévkovou lžící vody. Poté přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a také samotný lusk. Vařte jen pár minut, dokud většina bobulí nezměkne, poté směs nechejte trochu vychladnout.

Nyní vyjměte vanilkový lusk a dejte mírně vychladlý černý rybíz do kuchyňského robotu spolu s datlemi a 1 polévkovou lžící chia semínek. Míchejte, dokud nezmizí kousky datlí, a poté hotový džem nalijte do sklenic.

Rybízovou marmeládu bez cukru lze v lednici uchovávat přibližně týden.

Tip: Datle zakupte na e-shopu Grizli.

4

Borůvková domácí marmeláda bez cukru

Plánujete-li si k snídani připravit vafle, rozhodně by k nim neměla chybět tato borůvková marmeláda, ve které se nenachází ani špetka přidaného cukru. Zvolit můžete jak kanadské, tak lesní borůvky, a to mražené i čerstvé.

Ingredience:

  • 300 g borůvek
  • lžíce vody
  • šťáva z ½ citronu
  • špetky xanthanové gumy
  • volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Vložte borůvky, vodu a citronovou šťávu (a případně vanilkový extrakt, pokud používáte) do nepřilnavé pánve, přikryjte a přiveďte k varu. Po chvilce sejměte poklici a za stálého míchání vařte na středním plamenu asi 15 minut. Směs se zredukuje o ⅓ a zhoustne. Během vaření bobule rozdrťte lžící.

Pokud chcete mít hladkou konzistenci, můžete směs rozmixovat. Nakonec vezměte pár špetek xanthanové gumy, přisypte ji rovnoměrně do hrnce a poté směs dobře promíchejte. Xantanová guma je skvělé zahušťovadlo a používá se také při bezlepkovém pečení.

Vzniklou borůvkovou marmeládu nalijte do čisté sklenice a uložte do lednice.

Tip! Vyzkoušet doporučujeme i rebarborový džem, který patří k top receptům z rebarbory, podobě jako rebarborový kompot.

5

Malinová marmeláda bez cukru

A v neposlední řadě přinášíme recept na malinovou marmeládu bez cukru, která je opět připravená během chvíle a pochutná si na ní celá rodina. Vlastně se jedná o ten vůbec nejsnazší možný recept. Obecně jsou recepty z malin velmi oblíbené, taktéž se s velkou oblibou setkávají horké maliny nebo recepty z malin jako bábovka či řez.

Ingredience:

  • 150 g čerstvých malin
  • lžíce chia semínek
  • lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml vody
  • lžička citronové šťávy
  • polévková lžíce práškového sladidla

Postup:

Maliny rozmačkejte vidličkou. Poté smíchejte všechny ingredience do sklenice nebo mísy a promíchejte. Nechejte přes noc v lednici a následně je již malinový džem bez cukru připravený ke konzumaci.

Pokud si chcete domácí džem připravit i v momentě, kdy žádnou úrodu nemáte, pro většinu receptů se dá stejně tak zužitkovat i mražené ovoce. Anebo si do supermarketu zajděte pro kaki. Toto exotické ovoce je plné vitaminu C, proto určitě vyzkoušejte i kaki marmeládu. Ta patří k poněkud neobvyklým, avšak velmi chutným verzím.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.