Co s rebarborou? Tipy na top recepty z rebarbory

Rebarbora, plod rostliny s kyselou chutí, je velmi chutnou ingrediencí do buchet a koláčů. Možností využití rebarbory je však mnohem více, řadí se mezi ně například recepty z rebarbory na pikantní omáčky, marmelády nebo kompoty. Jak zpracovat rebarboru a pochutnat si na zvolených pokrmech co nejvíce?

Co je to rebarbora?

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je rostlina známá svými načervenalými stonky a charakteristickou kyselou chutí. Ačkoliv je často mylně považovaná za ovoce, byla oficiálně klasifikovaná jako zelenina. Její stonky, které mají různé odstíny od světle zelené po sytě červenou, jsou oblíbené pro své využití v kulinářství, zejména v koláčích a omáčkách. Barva stonků není vždy tím nejspolehlivějším ukazatelem zralosti, existují totiž různé odrůdy rebarbory, jejichž stonky mohou mít různé barvy.

Kdy je sezóna rebarbory?

Sezóna rebarbory je velmi krátká, obvykle začíná na jaře a končí na začátku léta. Nejčastěji rostlina dozrává od dubna do června. V tomto období se čerstvé stonky rebarbory vyskytují jak na zahrádkách, tak na farmářských trzích a ve vybraných prodejnách. Pokud si rebarboru rozhodnete zasadit na zahradě, s první úrodou počítejte až zhruba za dva roky. Krátké období, během kterého lze rostlinu sklidit a připravit si top recepty z rebarbory, z ní učinily ceněnou ingrediencí v kulinářství. Pozdější sklizeň stonků by mohla mít negativní vliv na zdraví, jelikož pak rostlina obsahuje spoustu kyseliny šťavelové.

Zhubněte bez námahy a stresu s KetoFit

Recepty z rebarbory

Jedním z nejběžnějších způsobů přípravy rebarbory je vaření s cukrem, čímž se zmírňuje její kyselá chuť a vzniká jemně sladká směs. Dále je rebarbora často používaná jako ingredience do koláčů, jako je rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou, do dezertů a omáček. Podobně jako rebarbora, i bazalka a meduňka jsou oblíbenými jarními ingrediencemi v kuchyni. Bazalka propůjčuje pokrmům aromatickou vůni a chuť, zatímco meduňka jim dodává osvěžující nádech. Kombinace těchto tří ingrediencí dohromady může vést k vytvoření chutných a zajímavých pokrmů v průběhu jarní sezóny. Meduňka, bazalka a rebarbora tvoří tři zajímavé a charakteristické prvky jarní kuchyně, a jejich kombinace nabízí nekonečné možnosti pro tvorbu lahodných pokrmů a osvěžujících nápojů.

1

Rebarborový kompot

Rebarborový kompot je jedním z těch top receptů z rebarbory, který si můžete během jara připravit a chuť rebarbory si následně vychutnat kdykoliv během roku. Jedná se o jednoduchý způsob, jak zpracovat rebarboru. Během přípravy si můžete upravit sladkost dle svého vkusu – někteří lidé preferují kompot sladší, zatímco jiní ho mají raději s menším množstvím cukru.

Rebarborový kompot lze podávat jako samostatný dezert, nebo jako přílohu ke koláčům. Pokud vás již unavily recepty s rebarborou, připravte si místo toho hruškový kompot, který je stejně tak chutný. Jak rebarborový, tak hruškový kompot mohou být originálním základem limonád.

Ingredience:

  • 4-5 stonků čerstvé rebarbory
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 sklenka vody
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Začněte tím, že si důkladně omyjete a oloupete stonky rebarbory, poté ji nakrájejte na menší kousky, přibližně 1-2 centimetry dlouhé. V hrnci smíchejte vodu, cukr, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Míchejte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte nakrájenou rebarboru do hrnce. Vařte na mírném plameni asi 10-15 minut, dokud rebarbora nezměkne, ale stále zůstává trochu pevná.

Kompot nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Podávejte rebarborový kompot ozdobený lístkem máty nebo se špetkou skořice.

2

Recept na rebarborovou bublaninu

Bublanina taktéž patří mezi vyhledávané recepty s rebarborou, připravte si ji jako pochoutku k odpolední kávě nebo jako občerstvení na oslavu. Tento dezert zaujme svou jednoduchostí, lahodnou a šťavnatou chutí. Dopřejte si tuto rebarborovou lahůdku během sezóny a vychutnejte si ji buď samotnou, anebo servírovanou s kopečkem domácí zmrzliny. Pro ještě lepší chuť můžete do bublaniny přidat jahody nebo kterékoliv jiné ovoce.

Ingredience:

  • 4-5 stonků čerstvé rebarbory
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek tvarohu
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • cukr na ozdobení bublaniny

Postup:

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte tvaroh, vajíčka a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Vymažte máslem dortovou formu a vysypte ji moukou. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně jej rozetřete. V této chvíli ozdobte těsto na kousky nakrájenou rebarborou.

Pečte bublaninu v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne. Bublanina by měla být na povrchu lehce zlatavá. Po vyjmutí z trouby můžete bublaninu dozdobit cukrem.

3

Džem z rebarbory

Rebarborový džem je dalším z oblíbených rebarbora receptů a nabízí skvělý způsob, co s rebarbou v době její sezóny. Tento džem je nejen lahodný, ale také využívá výjimečnou chuť rebarbory, kterou doplňuje sladkostí cukru a případně kyselostí citronu. Rebarborový džem je skvělý na rozetření na čerstvý chléb nebo na palačinky. Můžete jej také, stejně jako populární malinový džem, použít jako náplň do dezertů nebo jako přísadu do jogurtů a tvarohových nákypů.

Ingredience:

  • 4-5 stonků čerstvé rebarbory
  • 1 šálek cukru
  • 1 sklenka vody
  • šťáva z jednoho citronu (volitelně)

Postup:

V hrnci smíchejte nakrájenou rebarboru s cukrem a vodou. Pokud chcete, můžete přidat i šťávu z citronu pro trochu kyselosti. Přivedete směs k varu a vařte ji asi 15-20 minut na středním ohni. Jakmile je džem hotový a má požadovanou konzistenci, naplňte jím připravené sklenice a uzavřete je.

Tip! Pokud si chcete rebarborový džem o něco vylepšit, neváhejte přidat ovoce, anebo jej pro výraznější chuť v receptech nakombinovat s malinovým džemem.

4

Rebarborový jogurtový dezert

Rebarborový jogurtový dezert spojuje kyselou rebarboru s osvěžujícím jogurtem. Pokud se ptáte, co s rebarborou, tento dezert je jedním z nejlepších a velmi rychlých způsobů, jak ji využít. Použít navíc můžete jak kupovaný, tak domácí jogurt. Výroba domácího jogurtu je snadná a umožňuje vám kontrolovat kvalitu a přidat vlastní přísady dle chuti. Jogurtový dezert s rebarborou je ideální pro osvěžení během teplých letních dnů a představuje skvělou alternativu k tradičním dezertům.

Ingredience:

  • 2 šálky nakrájené rebarbory
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku vody
  • 2 šálky jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • čerstvá máta na ozdobu

Postup:

Oloupejte a nakrájejte rebarboru na menší kousky, smíchejte ji s cukrem a vodou. Vařte rebarboru na mírném ohni asi 10 minut, dokud se nezměkčí a nevytvoří se kompotová konzistence. Poté nechte rebarborový kompot vychladnout.

Do sklenic nebo misek dejte jogurt, přidejte med dle chuti a navrstvěte na něj vzniklý rebarborový kompot. Dezert ozdobte čerstvou mátou, případně drobnými kousky rebarbory.

Tento dezert lze upravit dle vlastních preferencí a přidat do něj různé přísady, jako je med, čerstvé ořechy nebo granola.

5

Zdravý rebarborový koláč

Tento zdravý rebarborový koláč je jedním z oblíbených receptů z rebarbory a je skvělým tipem na to, co z rebarbory můžete udělat, aniž byste museli přidávat velké množství cukru nebo tuku. Koláčové těsto obsahuje celozrnnou mouku a ovesné vločky, což dodává koláči vlákninu a zdravé sacharidy. Rebarbora je pak pro lepší chuť slazená medem a vanilkovým extraktem.

Ingredience na těsto:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku kokosového cukru (nebo medu)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce studené vody

Ingredience na náplň:

  • 4-5 stonků čerstvé rebarbory
  • 1/4 šálku medu (nebo jiného sladidla podle preference)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • špetka citronové kůry (volitelně)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech na pečení. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, kokosový cukr (nebo med), sůl a skořici. Přidejte olivový olej a studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne jednotné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte více vody. Roztlačte těsto prsty na připraveném plechu tak, aby vytvořilo základ koláče, okraj ponechte lehce zvýšený.

Oloupejte a nakrájejte rebarboru na menší kousky. Smíchejte ji s medem (nebo sladidlem podle preference), vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (pokud používáte). Náplň z rebarbory rozdělte rovnoměrně na těsto. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Podávat můžete s kopečkem domácí zmrzliny.

Tip! Kvalitní a zdravé suroviny zakoupíte na e-shopu Grizly.

Rebarbora v těhotenství

Rebarbora by měla být v těhotenství konzumovaná s opatrností, ideálně vůbec. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která může v nadměrném množství způsobovat potenciální zdravotní problémy a narušit vstřebávání vápníku v těle. To může být pro těhotné ženy, které potřebují dostatek vápníku pro vývoj kostí a zubů u plodu, problém. Je tedy důležité, aby těhotné ženy využívaly recepty s rebarboru s mírou a měly na paměti možné riziko vysokého příjmu kyseliny šťavelové.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.