Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky
Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.
Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.
Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.
Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.
Lámankový chléb s mrkvovou pomazánkou a řeřichou
Slunečnicový chléb s parmskou šunkou
Na chléb namažeme žervé a dáme plátek šunky. Podáváme s cherry rajčaty.
Hroznové víno s jogurtem
Vše smícháme.
Lámankový chléb s žervé
Salát z mrkve, jablka a tvarohu
Vše smíchejte s tvarohem. Podáváme se sklenicí vody.
Ovesné vločky s banánovým jogurtem
Vše smíchejte.
Celozrnný dalamánek s cottage
Cottage namažeme na dalamánek a podáváme s na plátky nakrájenou bílou kedlubnou a vodou.
Zapečené vajíčko se šunkou a sýrem
V rozehřáté troubě rozpečte chléb. Zapékací mísu vytřete trochou másla, na dno vložte rajčata, šunku, chléb, polijte...
Vločky se sušenými švestkami
Vše smíchejte s jogurtem a medem.
Višňový tvaroh
Nechte okapat višně. Tvaroh rozmíchejte s citronovou kůrou, přidejte agáve sirup. Navršte do misky a na vrh ozdobte višněmi. Přikusujte celozrnný...
Waldorf salát
Ovoce a celer nakrájejte na kostičky a smíchejte s ořechy, rozinkami a jogurtem.
Brokolicový salátek
Přivedete k varu vývar a v něm vařte brokolici 5 minut. Použijte 2 lžíce brokolicového vývaru na zálivku - přidejte olej, pepř, sůl, citronovou...





