Čím nahradit maso?

Nemusíte být programově vegetariány nebo vegany, a přesto je možné, že maso příliš nejíte. Když už po něm sáhnete, tak zkonzumujete pouze omezené množství.

Ovšem maso obsahuje látky důležité pro správné fungování lidského těla. V případě, že jíte masa málo nebo dokonce žádné, musíte tyto látky nahradit z jiných zdrojů.

Pomoc při zdravotních potížích

Jak se na konzumaci masa dívají výživoví odborníci? Velká část z nich doporučuje posílení rostlinné a omezení masité stravy. Snížení konzumace masa je podle nich prospěšné v prevenci civilizačních chorob a v některých případech dokáže vyřešit zdravotní problémy, například při cukrovce, vysokém tlaku, nebo ekzémech.

Zlepšují se také trávicí potíže jako zácpa či pálení žáhy. Zlepšuje se hladina cholesterolu. Kromě toho může mít méně masové stravy pozitivní vliv i na hubnutí. Někteří nutriční poradci si myslí, že konzumovat maso proto stačí jednou týdně. V takovém případě je ale třeba sestavit si pestrý jídelníček, který pokryje všechny látky důležité pro lidský organismus.

Bez bílkovin se neobejdete

V čem spočívá důležitost masa pro člověka? Jak látky v něm obsažené nahradit?

Lidské tělo potřebuje z masa především bílkoviny a železo. V bílkovinách se nacházejí důležité aminokyseliny, které si nejsme schopni sami vyrobit, a potřebujeme je proto dodávat z jiných zdrojů.

Jestliže omezujete množství masa, musíte získat bílkoviny a železo jinde. Samotné bílkoviny můžete z živočišných zdrojů najít v rybách, mléčných výrobcích a vaječném bílku. Existují ale rostlinné alternativy, které se masu hodně podobají, a to vzhledově i chuťově. Jedná se o tempeh, seitan, robi, sojové maso nebo šmakoun.

Ochutnejte čistý lepek i českou specialitu

  • Nejznámější je sójové maso, dehydratovaný sójový protein v podobě kostek či nudliček. Jeho výhodou je nízký obsah tuku. Z minerálních látek v něm najdete železo, fosfor a vápník, dále obsahuje vitamíny A, B a E. Neobsahuje lepek.
  • O tempehu už jste možná také slyšeli. Říká se mu „javánské maso“, protože je velmi oblíbený na ostrově Jáva. Potravina, která se prodává obvykle v bločcích, vzniká fermentací uvařených sójových bobů. Kromě velkého množství proteinů je v ní také výrazný podíl vitamínů, především B12, a minerálů.
  • V případě seitanu jde o čistý pšeničný lepek, rostlinnou bílkovinu. Ve vazbě se škrobem hodně zatěžuje trávení, ovšem v čisté podobě je lidským tělem mnohem lépe zpracovatelný. Nevýhodou je, že tuto náhražku masa nemohou jíst lidé trpící celiakií, nebo alergici na lepek.
  • Robi maso je nízkoenergetickým polotovarem podobným masu, tvoří ho směs rostlinných bílkovin. Vaří se ze surovin rostlinného původu. Snadno se tráví a má malé množství sacharidů.
  • Šmakoun se vyrábí tepelnou úpravou čistého vaječného bílku. Jde o patentovanou českou technologii, může mít různé podoby od nudlí přes plátky. Obsahuje minimum cukrů a tuků, tvoří ho komplexní živočišná bílkovina.

Výhodou výše zmíněných náhražek je, že se dají v kuchyni upravovat velmi rozmanitým způsobem. Lze je vařit, smažit, péct, grilovat a využijete je i ve studené kuchyni třeba do salátů. Připravují se velice rychle a dají se téměř libovolně dochutit.

Kde najdete zdroje rostlinných bílkovin a železa?

Zdrojem rostlinných bílkovin se stávají nejčastěji luštěniny – fazole, hrách, čočka, cizrna. Odborníci na výživu podotýkají, že nevhodná je sója z nefermentovaných bobů a sójové mléko z ní vyrobené. Obojí totiž velké množství fytoestrogenů a přirozeného glutamátu.

Železo se dá získávat kromě luštěnin také ze zelené listové zeleniny, brokolice či máku. Ovšem má to jeden háček. Zatímco z rostlinné stravy dokáže lidské tělo vytěžit sotva jednu třetinu železa, z živočišných produktů si ho vezme dvojnásobek.

Co říci závěrem? Jestliže si chcete připravit převážně bezmasý jídelníček, není od věci jeho složení zkonzultovat s odborníkem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.