Jak péct zdravěji?
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_794_1324__500-1620x575.jpg)
Bábovka, štrůdl, koláč nebo jen klasická buchta? Nedokážete si představit oběd bez sladké tečky? Nebo naopak milujete doma připravený moučník ke snídani? Jestli často takhle hřešíte, naučte se péct zdravě a bez výčitek.
Čím nahradit cukr?
Bílý cukr se dá nahradit hned několika způsoby:
- Přírodní sladidla (med, sirupy (rýžový, agáve, datlový…) , stévie, melasa apod.
- Redukce množství sladidla, snažte se naučit sladit méně a raději přidávejte něco navíc, na dochucení (např. vanilkové lusky, citrónovou či limetkovou šťávu, jakýkoliv extrakt, skořici či jiné koření).
- Další výpomoc je ovoce, které dodá těstu na sladkosti. Použít můžete jak čerstvé, tak sušené, ovoce můžete do těsta nakrájet, nastrouhat, nebo rozmixovat.
Na druhou stranu i cukr nahrazený jiným sladidlem stále nemusí být pro hubnutí a zdravý životní styl tím pravým. Odvážní mohou vyzkoušet dokonce cukrfree životní styl s vynecháním většiny sacharidů. I když to zní přísně, i zde můžeme nalézt recepty na chutné moučníky, u kterých nepoznáte, že neobsahují cukr.
Čím nahradit mouku?
Základní zdravější náhradou za bílou mouku je její celozrnná varianta. Není na tom sice kaloricky o moc lépe, ale na rozdíl od bílé mouky obsahuje mnoho živin a více zasytí. V dnešní době oblíbenou moukou je celozrnná mouka špaldová, která má lehce oříškovou chuť. Dále jsou dnes často vyhledávané také ovesné, mandlové nebo kokosové mouky. Tyto mouky uspokojí dokonce i náročnější cukrfree recepty.
V obchodech bývají tyto mouky řádně nadceněné, ale každý si je může pomocí mixéru připravit v pohodlí domova. Stačí rozmixovat kokos, mandle či ovesné vločky na jemnou moučku. Dále můžete při zdravém pečení použít mouku rýžovou, pohankovou, cizrnovou, jahelnou a další druhy.
A na závěr existuje také další způsob, jak lze nahradit mouku – fazole, ty fungují jako náhrada za mouku v brownies a cizrna. Ta se nejčastěji používá pro výrobu cizrnových sušenek či buchet.
Čím nahradit tuk?
U tuku platí to samé jako u cukru. Jeho množství jde mnohdy v receptech snížit až na polovinu. Místo klasického živočišného tuku, můžete použít buď rostlinný tuk a nebo olej (například slunečnicový či kokosový). Část nebo celé množství tuku lze také nahradit i zdravějšími variantami. Jednou z hlavních funkcí tuku v těstě je, že mu zaručí vláčnost – stejnou funkci těstu dodají například i rozmixované banány, jablečné pyré, rozmixované avokádo, jogurt, či dýňové pyré. Pokud si hlídáte příjem energie, nezapomínejte na skryté tuky v oříšcích. Obsahují sice zdravé tuky, které nám prospívají, ve větší míře do sebe ale dostáváme zbytečný příjem energie. Při pečení je tak vhodné část ořechů nahradit ovesnými nebo pohankovými vločkami.
Tip: když přidáváte oříšky do receptů, chvíli je opražte na pánvi, zintenzivní se tak jejich oříšková chuť!
Co s kakaem?
I místo kakaa lze najít zdravější a zároveň levnější náhradu. Karob neboli svatojánský chléb, který lze zakoupit ve zdravých výživách. Karob má na rozdíl od kakaa méně tuku a žádný kofein, zároveň obsahuje více cukru, a tak dezerty z něj není potřeba tolik doslazovat jako ty kakaové.