Ovesné vločky a hubnutí

Rozdrcením ovesných zrn se vyrábí ovesné vločky, které řadíme do kategorie potravin zdravé výživy. Připravuje se z nich velké množství pokrmů, z nichž nejznámější je ovesná kaše​ a různé müsli směsi. Jejich využití je široké, používají se také v kosmetice.

Vločky jako cenný zdroj živin

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku, fosforu a lecitinu. Průměrně obsahují 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Jsou také zdrojem lehce rozpustné vlákniny.

Léčivé účinky vloček

Ovesné vločky regulují množství cholesterolu a glukózy v krvi a pomáhají snižovat krevní tlak. Díky slizovým látkám mají blahodárný vliv na zažívací ústrojí. Oves má posilující účinky, pozitivně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Ovesné vločky a hubnutí

Vločky jsou výbornou potravinou vhodnou při hubnutí, a proto existuje spousta zdravých receptů vločkami v hlavní roli. Díky vynikajícímu poměru a nízkému glykemickému indexu se energie z vloček uvolňuje do organismu postupně a člověk se cítí dlouho zasycen. Navíc vyrovnávají hladinu cukru v krvi, díky čemuž je utlumena chuť na sladké.

Kdy si dát ovesné vločky?

Protože vločky obsahují komplexní sacharidy, jsou nejvhodnější ke snídani, nebo dopolední svačině. Zdravé recepty na přípravu ovesných kaší jsou rychlé a snadné a lze je různě obměňovat. Doplňujeme je bílkovinami (mléko, jogurt, tvaroh), ovocem čerstvým nebo sušeným, semínky a oříšky.

Svůj jídelníček můžete obohatit o ovesné vločky také pomocí kvalitních, doma připravených müsli tyčinek. Jako součást oběda mohu být vločky použity k zahuštění polévek nebo jako součást sekané či karbanátků, anebo jako smažené placičky. Na odpolední svačinu nebo k večeři se vločky nedoporučují.

Recept na vánoční sušenky z ovesných vloček

Vločky se báječně hodí do vánočního cukroví. Můžete jimi nahradit mouku, lehce opražit a použít jako alternativu oříšků.

Potřebujete:

  • 1 hrnek ovesných vloček,

  • 1 hrnek špaldové mouky,

  • 1/2 hrnku třtinového cukru,

  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů,

  • 130 g másla,

  • 3 lžíce sirupu agáve nebo medu,

  • 2 lžíce vody,

  • jednu 1/2 lžičky jedlé sody,

  • špetku skořice,

  • lžičku vanilkové esence,

  • na ozdobu 4 lžíce slunečnicových semínek či mák

Postup:

  1. Vločky, mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy promíchejte ve velké míse.

  2. V mikrovlnné troubě rozpusťte v malé misce máslo, přimíchejte sirup a v horké vodě rozmíchanou sodu.

  3. Máslovou směs nalijte k suché směsi a dobře promíchejte.

  4. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech, vmáčkněte do každé semínka dle chuti. Nechávejte mezi hromádkami dostatek místa, protože se při pečení roztečou!

  5. Pečte 15 až 20 minut do zlatohněda, v troubě předehřáté na 150 °C. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Vločky nejen k jídlu

Ovesné vločky se využívají i v kosmetice jako přírodní peeling či jako maska na problematickou pleť. Ovesná koupel je známým lékem na atopický ekzém, ale lze ji využít jen jako relaxační koupel proti stresu. V domácnosti se dají použít k odstranění nepříjemných pachů v lednici, a dokonce si z nich můžete vyrobit domácí plastelínu.

27.11.2015

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Potraviny a jejich glykemický index

27.08.2018

Možná jste už od výživových odborníků slyšeli, že byste měli do svého jídelníčku zařadit potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože jsou zdravější. Málokdo ale přesně ví, co si vlastně má pod pojmem glykemický index potravin vlastně představit. Proto tento pojem vysvětlíme a popíšeme vám, k čemu je dobré jeho hodnoty znát a řídit se jimi při sestavování jídelníčku. Pokračovat ve čtení

Jak poznat kvalitní bílý jogurt

07.08.2018

Jogurt je mléčný kysaný výrobek, proč to zde píši? Jogurtů je na českém trhu velký výběr, což je zajisté skvělá zpráva. Otázkou však zůstává, zdali jsou všechny jogurty kvalitní a zda to jsou stále ještě jogurty, když se do nich přidává hromada cukru, zahušťovadel a dalších ingrediencí. Pokračovat ve čtení

Goji: Plody kustovnice čínské pomáhají i při hubnutí

05.07.2018

Goji se říká plodům rostliny kustovnice čínské, která se už dlouhá staletí pěstuje po celé Číně a v oblastech Himalájí, v dnešním Nepálu a Tibetu.  Pokračovat ve čtení

Snadné hubnutí s chia semínky

04.07.2018

Chia semínka obsahují hodně živin a současně velmi málo kalorií. Ne nadarmo se jim také říká superpotravina. Znáte veškeré výhody a účinky tohoto hubnoucího zázraku? Pokračovat ve čtení

Luštěniny: Proč je zařadit do jídelníčku a jak správně připravovat?

16.03.2017

Za života našich babiček a prababiček byly nedílnou téměř každodenní součástí jídelníčku luštěniny. Šlo o levné, a přitom velice výživné jídlo. Bohužel se zvyšující se spotřebou masa jsme na luštěniny hodně zapomněli. Je to škoda, protože jsou jídlem výživově hodnotným, které se stále ještě dá pořídit s minimálními náklady. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 287 767 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?