Pomáhá zelený čaj při hubnutí?

Čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací, tedy neprodělal proces fermentace, označujeme jako zelený čaj. To je také jediný rozdíl mezi zeleným a černým čajem, jedná se totiž o úplně stejné lístky ze stejného keře. Pokud se tyto lístky rychle spaří vodní parou, a poté se okamžitě usuší, vnikne zelený čaj.

Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Hong Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. V západních zemích se tento druh čaje rozšířil teprve nedávno. 

Zelený čaj má díky nerozloženým tříslovinám lehce svíravou chuť, a díky neporušenému chlorofylu má svoji typickou zelenou barvu. Obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, dále vápník, draslík, měď, zinek, nikl, fluor a karoten.

Blahodárné účinky zelených čajů

Řada studií prokázala, že polyfenoly a další látky obsažené v čaji hrají významnou roli v prevenci nádorových onemocnění. Tyto účinky má zelený čaj na základě obsahu katechinů, jejichž obsah je v zeleném čaji poměrně vysoký, na rozdíl od černého čaje, ve kterém kvůli fermentaci dochází k jejich zničení. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji zabraňují zhoubnému množení buněk a významně snižují výskyt revmatoidní artritidy, Crohnovy choroby a roztroušené sklerózy.

Klinické studie také ukazují vliv zeleného čaje, pokud jde o snižování výskytu rakoviny slinivky břišní, tlustého střeva, žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu a kůže. Podle těchto studií je důležité zejména množství vypitého čaje. Blahodárné působení zeleného čaje by se podle těchto studií měly projevit při denní spotřebě více než deseti šálků. Je to dokonce dvacetkrát účinnější antioxidant než vitamin E.

Pravidelné pití zeleného čaje eliminuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo osteoporózy a má baktericidní účinky. Působí proti zubnímu kazu, příznivě ovlivňuje léčení kožních chorob, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a pomáhá při hubnutí. Je prokázáno vědeckými studiemi, že zelený čaj má vliv na spalování tuků a zrychluje metabolismus.

Zhubněte se zeleným čajem

Látka obsažená v zeleném čaji chrání před obezitou. Pití zeleného čaje nejenže snižuje chuť k jídlu, ale také omezuje proces trávení. Tento účinek je vyvolán omezením procesu trávení ve střevech a rychlým spalováním tuků.

Dokonce existuje redukční dieta se zeleným čajem. Tato dieta se drží vždy jeden týden, a spočívá v tom, že vždy půl hodiny před každým jídlem vypijte zhruba 250 mililitrů zeleného čaje, jíte zdravá a lehká jídla, a stravu přijímáte pětkrát denně.

Při hubnutí se zeleným čajem je nezbytné držet se základního pravidla: energetický výdej musí být vyšší než příjem. Před snídaní i před večeří se věnujte sportu, například si zaběhejte, nebo se alespoň projděte. Cvičte, sportujte, procházejte se.

Pozor však na negativní účinky polyfenolů obsažených v zeleném čaji. Při předávkování zelený čaj způsobuje roztěkanost, třes, nervozitu a depresi, nespavost, dlouhodobě i poruchy spánku. Zejména psychicky labilní lidé by neměli před spaním tento čaj pít a občas by ho měli zcela vynechat.

Jak na správnou přípravu zeleného čaje

Obecně zelené čaje rozdělujeme podle způsobu zpracování na zelené a polozelené. Zelené čaje nejsou fermentované, polozelené tvoří přechod mezi černými a zelenými čaji. Pro tvorbu dobrého čaje neexistuje nějaký jednotný návod, protože záleží na individuálním vkusu a náladě toho, kdo čaj připravuje. Čaj vkládáme do předehřáté porcelánové nebo keramické konvičky, a to lžičku na šálek a podle anglického zvyku ještě jednu navíc (pro konvičku). Nejlepší vodou pro přípravu zeleného čaje je voda pramenitá.

Konvička pro louhování čaje by měla být porcelánová nebo keramická, naopak nepoužíváme konvičku kovovou. Konev může, ale nemusí být glazovaná. Neglazovaná lépe vsaje čajové aroma, takže po dostatečně dlouhém užívání bychom mohli čaj uvařit rovnou "z konvičky", bez lístků. Nádoby, které používáme při přípravě zeleného čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme agresivnějším způsobem, nepoužíváme chemické čističe. Čajová konev má být před zalitím čaje vhodně předehřátá, což uděláme tak, že ji vypláchneme horkou vodou.

Čajové lístky zaléváme vodou poté, co vychladne na 90 až 95 stupňů. Po zalití necháme čaj louhovat jednu až čtyři minuty. Přílišným ochucováním můžeme čaj zkazit. Sladíme pouze mírně, přijatelné je pouze mírné doslazení u některých druhů černého čaje, raději nesladíme čaje zelené a čajové delikatesy. Co se opravdu nedoporučuje, je přidávat do zeleného čaje mléko, velké množství bílého cukru či šťávu z citrónů.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

 
Chci jídelníček ZDARMA

1 171 743 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?