Beta-karoten

Beta karoten je zdrojem vitamínu A a v organismu zastává řadu důležitých funkcí. Posloužit nám může také jako přírodní barvivo. Najdeme ho v margarínech a ovocných nápojích.

Výskyt a zdroje Betakaronenu

Betakaroten (také známý jako provitamín A) je neznámějším karotenoidem. Karotenoidy nalezneme v žlutooranžovém a tmavě zeleném ovoci a zelenině. Nejbohatšími zdroji beta karotenu najdete v mrkvi, meruňkách, papáji, mangu, nektarinkách, broskvích, špenátu, brokolici, hrášku, kapustě a řeřiše. 
​Karotenoidy dávají zabarvení například vaječnému žloutku, máslu nebo masu (losos).

Vstřebatelnost beta karotenu se děje v tenkém střevě. Míru množství vstřebaného betakarotenu ovlivňují různé faktory, zejména je to podíl tuků a bílkovin. Ze špenátu, který jestě připravili bez tuku, se absurbuje pouze 6 % z celkového betakarotenu, přídáte li při vaření tuk, zvýšíte tak absorpci betakarotenu až na 60 %!

Funkce v organismu

Kromě toho, že betakaroteny slouží jako zdroj vitaminu A, vykonávají v organismu řadu dalších funkcí. Především působí jako antioxidanty, pomáhají neutralizovat volné radikály, reaktivní molekuly, které jednak vznikají během metabolických procesů v organismu, a jednak je přijímáme z vnějšího prostředí. Bylo dokázáno, že konzumace ovoce a zeleniny bohatých na betakaroten pozitivně reguluje rozvoj některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí totiž preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Příjem beta karotenu do těla může být ze 3 různých zdrojů:

a) přirozené zdroje v potravinách přispívají 2-5 mg 

b) přídavné látky v potravinách 1-2 mg na osobu a den.

c) doplňky stravy.

Denní doporučená dávka pro betakaroten nebyla doposud stanovena, u nás se doporučuje DDD 16 mg/den.
Je jen velmi malý rozdíl mezi příjmem, který má příznivé účinky na zdraví (10 mg, především z přirozených zdrojů) a příjmem, který může způsobovat nežádoucí účinky (20 mg). Všechny doplňky stravy s obsahem beta karotenu měly užívat velmi obezřetně a jako přijatelná se jeví maximální dávka 6 mg (10 000 IU). Při této dávce se využijí příznivé účinky a zároveň nehrozí nežádoucí účinky ani u silných kuřáků. Vyšší dávky mohou být již zdraví nebezpečné.

Vzhledem ke stále nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny je v ČR nízký příjem betakarotenu.

07.07.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Vláknina

05.09.2018

Vláknina v potravinách je důležitou složkou. Umí rozpohybovat trávicí systém a přináší řadu benefitů. Pokračovat ve čtení

Makrobiotická strava

02.09.2017

Makrobiotické stravování pochází z Japonska, potraviny se při něm rozdělují do skupin podle energií jin a jang. U makrobiotické stravy se ale nemusíte tímto rozdělením řídit hned od začátku, pokud nechcete. Možná se k němu dopracujete později, nebo vám bude vyhovovat pouze omezení dovážených potravin a úprava jídelníčku. Makrobiotická strava vychází z japonské filozofie, která mluví o cestě ke vní Pokračovat ve čtení

Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

06.11.2018

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 289 806 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?