Vitamín K

Vitamín K je v podstatě souhrnný název pro tři skupiny vitamínů K1, K2 a K3, jejichž hlavním úkolem je udržovat zdravé kosti a regulovat srážlivost krve.

Vitamín K je rozpustný v tucích a je vytvářen bakteriemi tenkého střeva. V případě, že má organismus potíže se vstřebáváním vitamínu K, musíme ho do těla dodávat prostřednictvím stravy. Mezi potraviny bohaté na vitamín K patří hlavně luštěniny, listová zelenina, květák, kapusta a zelí. Jeho významným zdrojem je ovšem také maso, zakysané mléčné výrobky (například podmáslí nebo acidofilní mléko), vejce či rybí tuk.

Pozitivní vliv vitamínu K

Vitamín K je důležitý pro správnou činnost jater a krevní srážlivost. Protože je vitamín K důležitý pro srážlivost krve, předepisuje se hlavně před operacemi, aby se zamezilo pooperačnímu krvácení a urychlilo se hojení.

Vitamín K zároveň také usnadňuje vstřebávání vápníku, takže významně ovlivňuje pevnost, růst a vývoj kostí. Kromě toho se podílí na metabolismu proteinů.

Nedostatek vitamínu K

Nepřítelem vitamínu K jsou antibiotika, která ho ničí. Zdlouhavé antibiotické léčby by proto měly být doplněny stravou bohatou na vitamín K a případně i vitaminovými doplňky. Nedostatek vitamínu K poznáme velmi snadno obtížemi s krevní srážlivostí a hojením ran, tedy například častým krvácením z nosu, příliš silným menstruačním krvácením a nadměrnou tvorbou modřin. Mimo to při nedostatku vitamínu K dochází k řídnutí kostí, což může vést až ke vzniku osteoporotických zlomenin.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 207 597 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?