Nejlepší houbové recepty, které Češi milují

Jestliže jste letos neměli na houby štěstí, nevadí.  Houbové recepty dávají možnost použít houby sušené, mražené či jinak uskladněné. Houby se dají připravit hned na několik způsobů a je škoda omezovat se na skvělou, leč obyčejnou smaženici. Experimentujte a rozšiřte si obzory. Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších českých receptů.

Kdy je ideální čas jít na houby?

Rčení „roste jako houby po dešti“ není pro nikoho jistě novinkou. Všeobecně opravdu platí, že houby rostou několik dní po větších deštích, ideálně v bezvětří a za vyrovnaných teplot od 6°C do 24°C.

Před sběrem si také přečtěte, co je důležité vědět a dodržovat!

  • Houby do košíku nebo tašek vkládejte s dostatečným přívodem vzduchu.
  • Ze země vytahujte celé houby.
  • Jamku po vytáhnuté houbě zakryjte, aby se podhoubí nevysušilo.
  • Křehké houby vložte do nádoby.
  • Nesbírejte houby, jejichž druh neznáte, ne všechny jsou totiž jedlé!

Jak houby skladovat?

Pokud je vaše houbové bohatství větší, než na jednu porci polévky, budete potřebovat houby dobře uskladnit. Poradíme vám hned několik způsobů, jak si budete moct vychutnat houby a houbové recepty po celý rok.

V každém případě nejprve houby důkladně očistěte. Mezi nejčastější způsoby konzervování hub patří tedy sušení, mražení, nakládání a zavařování.

Sušení

Houby určitě nesušte na novinách, mohly by nasáknout tiskařskou čerň. Ideální je použít síto, na které naskládejte houby nakrájené na tenké plátky. Poté je nechte sušit na suchém a dobře vzdušném místě po dobu alespoň tří dnů. Usušené houby by měly šustit obdobně jako suché listí a měly by být lámavé. Následné jimi naplňte sklenice a překryjte plátnem či víkem. Před použitím v kuchyni houby namočte do vody, zkrátíte tak dobu jejich přípravy.

Zamrazování

Při zamrazování hub je doporučujeme nejprve podusit nebo spařit vroucí vodou, jinak by v houbách zůstaly škodlivé látky. Po podušení vložte vychladlé houby do mrazáku, doporučuje uskladňovat v krabičkách. Před použitím houby nerozmrazujte! Do pokrmu je přidejte rovnou mražené.

Nakládání

Nakládané houby (známé také jako „houby s octem“) patří mezi oblíbené houbové recepty. Při jejich používání do dalších pokrmů je lepší být obezřetný, výrazná chuť je předurčuje spíš k servírování jako chuťovka.

Pokud houby nakládáte, potřebujete nejprve nálev, který se nejčastěji skládá z vody, octa, cukru, nového koření a bobkových listů. Nálev přiveďte k varu, a poté odstavte. Houby před naplněním do sklenic povařte ve vroucí vodě, a poté opláchněte. Houby ve sklenici zalijte nálevem a uzavřete víkem.

Konzervování

Dalším způsobem konzervace hub je zavařování. Lze použít výše zmíněný způsob nakládání a pouze sklenice sterilovat. Nebo použijte čerstvé houby, osolte je a opepřete, nechte je 20 minut odležet, poté jimi naplňte sklenice, které uzavřete víkem, a dále sterilujte obvyklým způsobem.

Podobně jako mražené houby je není potřeba namáčet, houbové recepty tak jsou opravdu bleskovou záležitostí.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

Postup:

  1. Na másle orestujte cibuli, po chvíli přihoďte pokrájenou hlívu a kostičky brambor.
  2. Přisypejte papriku, kmín a majoránku.
  3. Promíchejte a zalijte chladným vývarem.
  4. Polévku vařte cca 15-20 minut do změknutí hlívy a brambor.
  5. Dochuťte ještě podle chuti kořením, osolte, opepřete a prolisujte česnek.

Houbový Kuba

Ingredience: 

  • 500 g krup
  • 300 g másla
  • cibule
  • 50 g sušených hub (nejlépe směs křemenáčů, babek a hříbků)
  • sůl a pepř
  • 4–5 stroužků česneku
  • 1–2 lžičky sušené majoránky

Postup:

  1. Krupky nejprve spařte, potom je propláchněte v tekoucí vodě a nakonec s kouskem másla uvařte doměkka. Poté je sceďte v cedníku, propláchněte studenou vodou a dejte do mísy.
  2. Mezitím, co se vaří krupky, opečte na másle najemno nasekanou cibuli a houby spařte horkou vodou, sceďte je a pokrájejte.
  3. Cibulku i houby přimíchejte ke krupkám, směs osolte, opepřete, přidejte rozmělněný česnek a majoránku.
  4. Vše přendejte do sádlem vymazaného pekáčku a při 180 °C pečte asi půl hodiny. Těsně před koncem, když začíná být Kuba narůžovělý, jej poklaďte plátky másla.

Portobello burger

Ingredience:

  • 4 ks portobello žampionů
  • 4 ks housek na hamburgery (celozrnné)
  • pepř a sůl
  • paprika červená
  • paprika žlutá
  • 4 lžičky pesta
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • hrst rukoly
  • rajče
  • 2 lžíce kečupu (podle chuti pálivý)

Postup: 

  1. Žampiony vložte na pekáček a při 190 °C pečte v troubě 10 – 15 minut. Nebo ogrilujeme z obou stran na rozehřátém grilu.
  2. Poté houby osolte a opepřete.
  3. Papriky očistěte a orestujeme na pánvi nebo na grilu, dochuťte pestem.
  4. Housky rozpečte v troubě nebo na grilu (asi 3 minuty) a rozkrojte je. Spodní půlku potřete tatarskou omáčkou, položíme na ni lístky rukoly, plátek rajčete, žampion a papriku, přidejte trochu jemně pálivého kečupu, přiklopte druhou půlkou housky a propíchněte špejlí. K burgeru se skvěle hodí zeleninové hranolky, doporučujeme vyzkoušet batátové či celerové.

Houbové rizoto

Ingredience:

Postup:

  1. Hříbky zalijte vařící vodou a nechte 15 minut namočené. Slijte vodu, ale zachovejte ji, a hříbky pokrájejte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo nebo olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte nasekanou cibuli, nasekaný česnek a jednu snítku šalvěje a smažte na mírném ohni asi 5 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte hříbky a žampióny a smažte dalších 5 minut.
  3. Přidejte do pánve rýži, míchejte, aby se jednotlivá zrnka obalila směsí. Zvyšte teplotu a přilijte vodu, ve které se houby namáčely. Nechte pobublávat, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje.
  4. Přilijte asi polovinu vývaru a vařte opět, dokud se nevsákne (občas promíchejte), potom přidejte zbytek vývaru a vařte do absorbování. Přidejte mandlové mléko a míchejte, dokud rizoto nebude krémové a měkké. To potrvá asi 20 minut. Dobře ochuťte a vyndejte šalvěj.
  5. V menší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte lístky šalvěje a smažte, dokud nezačnou být křupavé. Pak je vyndejte a osušte v papírové utěrce. Do pánve přidejte hrudku másla spolu s mandlemi a smažte, dokud nebudou nahnědlé, potom přidejte ještě trochu másla a orestujte lišky. Dobře dochuťte.
  6. Navrch rizota naaranžujte lišky a posypte mandlemi a šalvějovými lístky.

Kulajda

Ingredience:

  • 600 g brambory
  • sůl a pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 300 g čerstvých houby
  • ocet
  • 4 ks vajec
  • 200 ml smetany
  • kopr
  • 0,5 lžička kmínu

Postup:

  1. Sušené předem namočené nebo čerstvé na kostky nakrájené houby dejte vařit do zeleninového vývaru.
  2. Přidejte kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou a povařte.
  3. Potom polévku dochuťte nasekaným koprem, přidejte vejce a za stálého míchání je nechte v polévce srazit.
  4. Při podávání přidejte do polévky ocet podle chuti.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.