Pečené kuře, svíčková a další české klasiky

Každý národ se vyznačuje specialitami své kuchyně. Jedná se o tradiční jídla, které jsou na jeho území připravované už staletí. České nesmrtelné klasiky jsou stále velmi oblíbené a chutné. Přesvědčte se sami!

ˇ

Klasické pečené kuře

Kuře na všechny způsoby je vždy vynikající volba. Právě kuřecí maso obsahuje hodně bílkovin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Nevěříte? Ověřte si to v kalorických tabulkách.

Ingredience

  • 1 ks kuře nebo kuřecí čtvrtiny

  • 250 g másla

  • vepřové sádlo
  • 4 stroužky česneku
  • 3 větší cibule
  • grilovací koření
  • sůl

Postup

Očištěné kuře nebo kuřecí čtvrtiny osolíme ze všech stran. Nejlepší je na pečení kuřete zapékeací mísa. Tu vymažeme troškou vepřového sádla a přidáme máslo pokrájené na jemné plátky. Do takto připravené mísy rozložíme kuře a podlijeme přibližně 20 ml vody. Mísu přikryjeme a vložíme do trouby rozehřáté na 170 ° C. Přibližně po půl hodině mísu vyjmeme, odklopíme víko a posypeme kuře pokrájenými stroužky česneku. Dbáme na to, aby byl česnek na celé ploše. Kuře znovu podlijeme stejným množstvím vody a dáme opět péct. Mezitím si nakrájíme na kostky cibuli. Nakrájenou cibuli přidáme po určitém čase ke kuřeti, nikoliv však na maso, ale pod něj. Kuře následně posypeme grilovacím kořením a ještě dopékáme. Doba pečení je závislá na velikosti kuřete. Pokud si potrpíme na křupavou kůži, před dopečením odstraníme víko a kůži poléváme.

Celé kuře pečeme přibližně 1 hodinu a 30 minut. Podáváme nejlépe s bramborami, ať už pečenými nebo bramborovou kaší.

Poctivé kuře na paprice s máslovými noky

Následující recept je jen jeden z mnoha. Kuře na paprice se dá připravit na nespočet množství způsobů. Vyzkoušejte je všechny!

Ingredience

Kuře

  • 1 ks kuře

  • 50 g slaniny

  • 1 cibule

  • 1 PL sladké mleté papriky

  • 400 ml kuřecího vývaru

  • 5 zrnek celého nového koření

  • 1 PL másla

  • 1pl hladké mouky

  • 200 ml zakysané smetany

  • sůl

Máslové noky

  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 1 ČL soli
  • 500 g hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 lžičku kypřícího prášku

Postup

Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 dílů. Každý kousek osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme rozpustit v nízkém hrnci se silným dnem. Přidáme připravené kuře a opečeme maso po všech stranách do zlatova. Potom maso vyjmeme na talíř a do hrnce nasypeme oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli. Cibuli smažíme za občasného míchání tak dlouho, dokud se nezačne lesknout. K správné orestované cibulce přidáme sladkou papriku a ještě krátce osmažíme. Do hrnce vrátíme maso, které zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme nové koření a přikryjeme víkem. Maso dusíme na mírném ohni do změknutí – přibližně 40 minut.

Když bude maso hotové, vyjmeme ho a obereme od kostí. Máslo s moukou smícháme dohromady a vzniklou kulku přidáme do vývaru. Pomalu rozpouštějící se máslo s moukou rozšleháme, aby nebyly v omáčce moučné hrudky. Povaříme asi 10 minut a potom přilijeme kysanou smetanu. Po přivedení do varu hrnec odstavíme a omáčku přecedíme sítkem na obrané kuřecí maso. Změklé máslo umixujeme s vejcem a solí do pěny. Z mouky odebereme malou část, kterou promícháme s práškem do pečiva a necháme stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zašleháme mléko a zbylou mouku. Těsto necháme odpočívat přibližně 30 minut, pak ke němu přimícháme mouku s práškem do pečiva. Noky vaříme v horké osolené vodě 8 minut. Ihned podáváme s kuřetem a omáčkou.

Vepřová pečeně na cibuli a česneku

Vepřové kotlety jsou oblíbenou složkou české kuchyně. Právě tento druh masa je známou surovinou v tradičním českém receptu “vepřo, knedlo, zelo”. Kysané zelí je navíc jednou z 8 potravin, které zabraňují stárnutí!

  • vepřová pečeně
  • 600 g vepřové kotlety bez kosti
  • 4 cibule
  • 4-6 stroužky česneku
  • sádlo (podle potřeby)
  • sůl, pepř, mletý kmín (dle chuti)
  • postup

Nejdříve si vepřové kotlety osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Potom v pekáči rozpustíme sádlo a na tom orestujeme maso ze všech stran krásně do zlatova. Když je vepřové orestované, vyjmeme ho z pekáče na talíř a na sádlo přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli smažíme, dokud nezíská tmavě hnědou barvu. Následně přidáme nakrájený česnek, promícháme a odstavíme ze sporáku. Vepřové vložíme zpět do pekáče a podlijeme vodou. Přikryjeme víčkem a dáme péct do trouby na 200 ° C. Maso průběžně podléváme. Když je maso dostatečně měkké, dopékáme ještě vrchní kůži do křupava. Následně maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Podáváme s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem.

Pečené brambory v troubě

Brambory pečené v troubě jsou jednoduchým a oblíbeným doplňkem k jakémukoliv druhu masa. Neobsahují mnoho kalorií, proto si je může dopřát i jako přílohu při hubnutí. Následující recept můžete zkombinovat s jakýmkoli výše zmíněným receptem na českou klasiku.

Ingredience

  • brambory

  • olivový olej

  • mletá červená paprika

  • sůl

  • oregano (dle chuti)

  • majoránka (dle chuti)

  • pečící papír

  • alobal

Postup

Pokud máme brambory s použitelnou slupkou, brambory jen omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Pokud ne, tak je musíme před nakrájením oloupat. V misce brambory promícháme s olivovým olejem a kořením. Ochucené brambory vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení. Brambory přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut na 200 stupňů. Pak alobal dáme dolů a pečeme ještě 10-15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou dostatečné měkké.

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka v sobě kombinuje právě ty složky, které by měly být součástí pestré a účinné diety. Pokud smetanu použijeme střídmě, vynikne právě zeleninová složka omáčky. I když je tento pokrm bohatý na kalorie, je výhodné si ho dopřát z času na čas.

Ingredience

  • 800 g zadního hovězího masa
  • 300 g kořenové zeleniny ve stejném poměru
  • 1 cibule
  • 50 g hořčice
  • 2 PL cukru
  • 2 PL octa
  • 100 g oleje
  • 100 g uzené slaniny
  • 250 g smetany na vaření
  • 3 ks bobkový list
  • 5 ks nové koření
  • 5 ks koření
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl
  • vývar
  • kousek másla

Postup

Maso napícháme kousky slaniny pokrájené na malé hranolky. Nejlépe se to dělá poté, co slanina strávila 30 minut v mrazáku. Následně hovězí opečeme na oleji s máslem, kde se nebude připalovat. Po mírném opečení maso vyjmeme a na výpeku opečeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel – nahrubo nastrouhanou a cibuli. Když mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat. Potom přidáme hořčici a koření. Přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme horkým vývarem.

Vložíme pekáč s poklicí do trouby a pečeme, dokud maso nezměkne. Trvá to asi 1,5 až 2 hodiny ve střední vyhřáté troubě. Po upečení pekáč vytáhneme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Dosolíme a zjemníme smetanou, dochutíme citronem a troškou másla. Pokrm je připraven k servírování s kynutých knedlíkem a brusinkami.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.