Domácí hamburger aneb tipy na chutné a zdravé burgery

Toužíte po vysněné postavě, nebo si hlídáte štíhlou linii a o hamburgerech si necháváte jen zdát? Je jasné, že fastfoodové verze nejsou pro zdraví nijak přínosné, ale co si takhle udělat domácí burger? Jde opravdu o tak nezdravé jídlo?

Jak na chutný a zdravý burger

Domácí hamburger nemusí být postrach pro zdraví a postavu. Naopak se může stát vítaným obědem, zejména když dodržíte zásady pestrého stravování a budete burgery připravovat z kvalitních čerstvých surovin. Zde je několik tipů.

Jaké maso na hamburger?

Zejména pro ty, kteří budují svalovou hmotu a potřebují dostatečný přísun kvalitních bílkovin, nejsou burgery v rámci objemového jídelníčku vůbec na škodu.

Základem klasického burgeru je mleté hovězí. Pro kvalitní stravování je ovšem nezbytné vybrat také kvalitní maso. Nejlepší je zajít k osvědčenému řezníkovi, vybrat si hezký kousek hovězího předního nebo zadního a nechat si ho v řeznictví rovnou namlít. Rozhodně nikdy nekupujte balené a předem namleté maso, protože nikdy nebudete mít jistotu, co v něm doopravdy je.

Burgery dělejte zásadně z čerstvého masa, nikdy ne z rozmrazovaného nebo dlouho uskladněného. Je samozřejmě možné použít také jiné maso, například krůtí, které je dietnější a lépe stravitelné. Dokonce existují i chutné vegetariánské burgery. Hlavní zásadou ale zůstává, že suroviny musí být kvalitní, nikdy ne předpřipravené žádné polotovary.

Důležitá je ale také samotná úprava masa. Maso na burger stačí pouze jednoduše okořenit solí a pepřem. Ale pozor! Se solí byste to rozhodně neměli přehánět!

Pokud máte strach, že maso přesolíte, zkuste prostě jen z masa vytvarovat klasickou placku a tu pak zlehka osolte a opepřete z každé strany jako normální steak.

Maso rozhodně nepřipravujte na litrech oleje! Klasicky můžete udělat hamburger z grilu, nebo upéct maso v troubě na vysoký výkon na plechu vyloženém pečicím papírem nebo dokonce na kvalitní pánvi na malé kapce olivového oleje.

Vhodné bulky na hamburger

Nemusíte přece používat klasické máslové briošky. Jsou sice jistě chutné, ale zdraví prospěšné už tak moc ne. Sáhněte raději po celozrnných bulkách či houstičkách.

Další alternativou je upéct si bulky vlastní. U domácích houstiček budete přesně vědět, co v nich je a navíc je můžete vylepšit nejrůznějšími semínky, můžete použít celozrnnou mouku nebo dokonce bezlepkovou. Zkrátka můžete upéct zdravé burgerové houstičky podle vlastní chuti.

Jakou zvolit přílohu?

S klasickými hranolkami se rozlučte. Pokud musíte mít nutně brambory, upečte si vlastní v troubě bez zbytečného oleje. Odlehčenější verze ale mohou být také v troubě pečené mrkvové nebo batátové hranolky. Skvělou možností jsou také populární domácí hranolky z kukuřičné polenty.

Kromě hranolek je možné si pochutnat i na v troubě pečených chipsech z kapusty, na grilované či pečené zelenině, nebo na lehkém zeleninovém salátku.

Recepty na domácí hamburger

Fantazii se meze nekladou, ale někdy se hodí mít alespoň malou inspiraci. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na domácí burgery a uvidíte, že i takové jídlo lze připravit zdravě.

Pikantní hovězí hamburger

Hovězí burger nemusí být kalorickou bombou. Vyzkoušejte odlehčený recept a vychutnejte si hovězí burger bez výčitek.

  • 120 g  kvalitního mletého hovězího zadního
  • 20 g plátkového sýra (maximálně 30% tuku)
  • 1 rajče
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 nakládané chilli paprika
  • listový salát (nebo rukola, polníček či baby špenát)
  • plechovka sekaných rajčat
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Z mletého hovězího si vytvarujte placku a něco větší, než je bulka/houska (maso se trochu zcukne). Masovou placku zlehka osolte a opepřete z každé strany a dejte na gril, do rozpálené trouby nebo na pánev. Maso zbytečně neotáčejte, abyste ho neponičili. Jeho opečení by vám mělo trvat maximálně 8 minut.

Mezitím si připravte pikantní rajčatový dip. Nasekejte nadrobno stroužek česneku a polovinu cibule. Vhoďte obojí na pánvičku a osmahněte na kapce olivového oleje. Když cibule zezlátne, přidejte přibližně 3 lžíce sekaných rajčat a nasekanou nakládanou chilli papriku. Za stálého míchání směs krátce prohřejte, osolte podle chuti a odstavte z plotny.

Celozrnné pečivo překrojte v půli a nasucho na pánvi krátce opečte rozkrojenou částí dolů. Na spodní část pečiva dejte salát, na něj maso, na teplé maso sýr, aby se trochu roztekl. Nahoru dejte trochu rajčatového dipu, plátek rajčete, cibuli a pár koleček chilli papriky a přiklopte druhou polovinou pečiva.

Podávejte se zeleninovým salátkem.

Svěží krůtí burger

Krůtí maso je dobře stravitelné a navíc se skvěle hodí do lehkého letního burgeru. 

  • 120 g mletého krůtího masa
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • hrst čerstvých bylinek (např. pažitka, hladkolistá petrželka, koriandr)
  • rukola
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Z mletého krůtího masa udělejte placku a ugrilujte ji či opečte. Zatím si připravte jogurtový dip. Do jogurtu prolistujte stroužek česneku, osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky.

Celozrnnou bulku/housku překrojte, pokapejte trochou olivového oleje a krátce na pánvi opečte řezem dolů. Na spodní část pečiva dejte trochu rukoly, zakápněte ji kvalitním olivovým olejem. Na salát dejte maso, pak jogurtovo-bylinkový dip, plátek rajčete, nahoru zbytek rukoly a přiklopte vrchní částí bulky.

Jako přílohu vyzkoušejte domácí mrkvové nebo polentové pečené hranolky.

Vege burger

Burger nemusí být jen masitý. Vyzkoušet můžete i vegetariánskou verzi, která dokáže potěšit stejně jako verze masitá.

  • plechovka cizrny v nálevu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 1 kvalitní bílý jogurt
  • svazek máty
  • svazek hladkolisté petrželky
  • polníček
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • celozrnné pečivo

Základem tohoto receptu není maso ale falafel. Vodu z cizrny slijte. Cizrnu rozmixujte, přidejte nasekanou jarní cibulku, 1 stroužek česneku a svazek posekané petrželky. Společně vše rozmixujte, osolte, opepřete a přidejte lžíci mletého římského kmínu. Poté dejte na 20 minut odležet do lednice. Poté tvarujte karbanátky, které osmažíte dozlatova na olivovém oleji.

Mezitím si připravte zeleninu. Očištěnou papriku a rajče nakrájejte na kolečka, zakápněte trochou olivového oleje, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte na chvíli opéct do trouby.

Udělejte si avokádový dip. Avokádo rozdělte na poloviny, vydlabejte a rozmačkejte vidličkou, poté prolisujte stroužek česneku, osolte a zakápněte limetkovou nebo citronovou šťávou. Další na řadě je mátový dip. Do jogurtu prolisujte stroužek česneku, nasekejte čerstvou mátu, zakápněte limetkovou šťávou, osolte a opepřete.

Celozrnnou bulku opět nasucho opečte. Na spodní část dejte polníček, na polníček trochu mátového dipu, pak falafel, avokádový dip, opečené rajče a papriku a přiklopte druhou polovinou bulky.

Podávejte s hummusem.

31.08.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

5 receptů na podzimní zeleninové polévky

11.09.2018

Nadcházející sychravé podzimní měsíce přímo volají po tom uvařit si lahodnou zeleninovou polévku plnou vitamínů. Vyzkoušejte několik osvědčených receptů. Pokračovat ve čtení

Kuskus: Recepty na lahodný kuskus se zeleninou i masem

04.09.2018

Pokud se zajímáte o zdravou výživu, jistě jste už narazili na kuskus. Jedná se o chutnou, lehkou potravinu původem ze severní Afriky. Jednoduchou přípravu a množství skvělých receptů z kuskusu jistě ocení i ty nejmlsnější jazýčky. Pokračovat ve čtení

5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

27.01.2017

Sladká mňamka v podobě palačinek nebo lívanců určitě nadchne vaše chuťové pohárky. Budete se olizovat až za ušima, jenže při pohledu na váhu spláčete nad výdělkem. Přesto existuje rozumný kompromis. Můžete si tuhle lahůdku dopřát a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy. Ukážeme vám, jak na to. Pokračovat ve čtení

Vláknina

05.09.2018

Vláknina v potravinách je důležitou složkou. Umí rozpohybovat trávicí systém a přináší řadu benefitů. Pokračovat ve čtení

5 receptů na čočkovou polévku: tradice i moderna

28.08.2018

Máte v oblibě čočkovou polévku? Chutná vám její tradiční pojetí, nebo byste upřednostnili něco novějšího a modernějšího? To všechno totiž čočka zvládne. Receptů na čočkovou polévku je nepřeberné množství a vyzkoušet můžete nejen klasickou zelenou čočku, ale například i její červenou variantu. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 240 001 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?