Top recept: Domácí sekaná jako od babičky

Domácí sekaná je typický oběd, který se nám vybaví když se vzpomene teplo domova a neděle. Skvěle se hodí do rodin s alespoň 4 členy. Slavnostní jídlo si můžete vychutnat například i s přáteli při speciální příležitosti nebo oslavě. Sekaná neboli fašírka se řadí mezi těžší tradiční slovenské jídla, to však neznamená že se správnými doplňky nemůžeme vykouzlit nutričně vyvážené jídlo!

TIP na oběd

Jako předkrm zkuste udělat jednu z nízkokalorických polévek, po kterých zhubnete. Přílohu sekané zvolte podle vlastního uvážení, bramborová kaše je však klasika. Když na dezert připravíte zdravou bábovku nebo sladkou cuketovou buchtu, uspokojíte každého pořádného jedlíka!

Domácí sekaná z mletého masa

Ingredience na 4 porce

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 ks krájeného sendviče
  • 1 litr masového vývaru
  • 1 PL másla
  • 1 cibule
  • 1 lžičku směs bylinek
  • 1 ks vejce od šťastný slepic
  • 3 PL petrželky
  • sůl, pepř, drcený muškátový oříšek

Postup

Jako první si sendvič nakrájíme na kostky, zalijeme masovým vývarem a necháme 15 minut odstát. Rozpustíme si v hrnci máslo, přidáme cibuli, bylinky a dusíme 1 – 2 minuty, aniž zhnědnout. Po vychladnutí dobře promícháme s masem, se sendvičem a vajíčkem ve zvláštní misce. Opepříme, osolíme a přidáme muškátový ořech. Maso zformujeme do podlouhlého tvaru a nahřejeme si hrnec. Můžeme použít stejný jako na začátku.

Sekanou necháme ze všech stran pěkně zhnědnout. Přiklopíme pokličkou a sporák snížíme na nižší stupeň a necháme pokrm tepelně zpracovat po dobu 25 minut.

Sekaná s vejcem pro celou rodinu

I když má karbanátek mnoho kalorií, se správnými přílohami můžete vykouzlit přijatelné jídlo, podobně jako s pečením vepřového bůčku.

Ingredience na 12 porcí

  • 800 g mletého vepřového masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 50 ml polotučného mléka
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 1 rohlík bílý
  • 1,5 lžičky sůl
  • 50 g strouhanky
  • 6 ks vajec od šťastných slepic

Postup

Vajíčka uvaříme natvrdo, ochladíme a oloupeme. Rohlík nadrobno pokrájíme a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme, rovněž nadrobno pokrájíme a přidáme k rohlíku. Dobře promícháme. Přidáme maso, syrová vejce, sůl a očištěný prolisovaný česnek. Opět dobře promícháme, nejlépe rukou. Podle potřeby přimícháme trochu strouhanky.

Na desku nasypeme strouhanku a rozložíme na ni masovou směs. Přes střed poklademe vajíčka uvařená natvrdo. Vejce zabalíme do masové směsi, aby nelezly a byly přibližně rovnoměrně rozložené. Sekanou přendáme do pekáče a polijeme olejem.

Pečeme v rozehřáté troubě při 180-190 ° C zakryté 40 minut, poté odkryjeme a necháme 20 minut zapéct.

Krůtí karbanátek s ovesnými vločkami

Ingredience na 8 porcí

  • 700 g mletého krůtího masa
  • 4 ks vejce od šťastný slepic
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 2 PL máslo
  • 3 PL strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup

Do nadrobno nakrájené cibule přidáme vodou zředěný rajčatový protlak, 1 syrové vejce, ovesné vločky, koření, majoránku a sůl, vše dobře promícháme. Po chvíli přidáme mleté ​​maso a utřeme do hladké směsi. Půlku masové směsi dáme do fólie a rozmačkáme na hrubší pás a přendáme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou. Na vrch poklademe do řady natvrdo uvařená vajíčka, které přikryjte stejným způsobem druhou částí masové směsi. Pečeme v troubě na 180 C asi 50 minut.

Nejlepší sekaná plněná sýrem

Ingredience na 8 porcí

  • 800 g vepřového masa

  • 200 g eidamu v celku

  • 200 ml smetany na vaření

  • 3 starší bílé rohlíky

  • 1 větší cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 2 lžičky soli

  • 2 lžičky sladké mleté ​​papriky

  • 1 lžičku mletého pepře

  • 2 PL sušeného majoránky

  • 1 vejce od šťastný slepic

  • plněná sekaná

Postup

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou na vaření. Necháme odstát, aby pečivo důkladně nasálo smetanu. Pak přidáme sůl, pepř, mletou papriku a majoránka. Směs promícháme. Kus sýra nakrájíme na kostičky a přidáme do misky s rohlíky. Větší cibuli oloupeme, nakrájíme a přidáme do směsi spolu s prolisovanými česnekovými stroužky. Nakonec přidáme mleté ​​maso, které pořádně silou smícháme se sýrem a ochucenými rohlíky. Z připravené sekané vytvarujeme 2 bochníky, které vložíme na pekáč. Potřeme jejich rozmíchaným a osoleným vajíčkem. Na spodek vlijeme asi 1 dcl horké vody, pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 210 ° C přibližně 50 minut. Potom dáme dolů alobal a necháme zapéct kůrku.

Sekaná originál od babičky

Správnou sekanou podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami. A jak klasickou sekanou ozvláštnit? Zkuste například přílohou, která pomáhá k vysněné postavě.

Ingredience na 8 porcí

  • babiččina sekaná
  • 2 starší bílé rohlíky
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce od šťastný slepic
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • pepř, sůl
  • 2 lžičky sušeného majoránky
  • 2 PL petrželky
  • trošku mléka

Postup

Nejprve si připravíme pečivo, které nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky a zlehka pokropíme mlékem. Pak si očištěnou cibuli nakrájíme co možná nejdrobnější. Do velké mísy vložíme mleté ​​maso a nakrájenou cibuli. Stroužky česneku prolisujeme a vložíme do mísy. Přidáme do směsi 3 vejce, 2 celá a 1 žloutek. Bílek si odložíme, využijeme ho později. Do směsi přidáme všechny ostatní ingredience – bylinky, sůl, pepř i pečivo nakrájené na kostičky.

Připravenou sekanou pořádně promícháme a začneme vypracovávat jednu konzistentní hmotu. Kdyby se přísady nechtěly spojit dohromady, přidáme strouhanku. Když bude směs dostatečně promíchaná, vytvarujeme přibližně stejně velké šišky ve velikosti dlaně. Ty uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Část sekané můžeme obalit do anglické slaniny a potřít ji zbylým bílkem. Pečeme v troubě při teplotě 180 ° C 60 minut.

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


    © COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.