Pohanka, je opravdu královnou zdravé výživy?

Pohanka k nám přišla z Asie. Je to přirozeně BIO potravina, u níž se nemusíte bát, že by obsahovala nebezpečné pesticidy. Jedná se o stoletou rostlinu, která není náročná na živiny v půdě. Nicméně, v případě, že by byla půda napuštěná chemikáliemi, tak by pohance se nedařilo. Pohanka recepty se zejména v posledních letech setkávají se značným úspěchem, jak na ně?

Obsah vitamínů a minerálů

Pohanka obsahuje rutin neboli vitamin P, který zajišťuje pružnost a správné fungování cév a také pomáhá při křečových žilách. Kromě toho má i vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Budete-li pátrat, v čem je vláknina nejvíce, pohanka bude jednou z prvních odpovědí. V pohance se nacházejí oba druhy vlákniny, rozpustná i nerozpustná. Rozpustná je důležitá pro zdraví střev a nerozpustná nám navodí pocit sytosti po jídle.

Také je pohanka zdrojem vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Z vitamínů obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E a C.

Pohanka zdraví

Snad nejčastějšími dotazy, které si lidé mezi sebou kladou, je, zda je pohanka bezlepková a jaký má vliv pohanka na zdraví. A že se tato BIO surovina může pochlubit řadou zdravotních benefitů. Zakoupit se dá pohanka například na e-shopu Grizli. A abychom odpověděli na otázku, zda je pohanka bezlepková, tak ano, je.

Pohanka pomáhá pokožce

Antioxidanty a flavonoidy přítomné v pohance zabraňují předčasnému stárnutí pokožky. Rutin neboli vitamin P je prospěšný při ochraně před poškozením pokožky působením slunce. Recepty s pohankou se tak doporučují zařadit do jídelníčku zejména osobám trpícím suchou a popraskanou kůží. Pohanka je schopná pokožku zocelit a dokonce i zmírnit její stárnutí.

Udržuje zdravé srdce

Obsažené látky v pohance snižují koncentraci cholesterolu v krvi. Taktéž pohanka zabezpečuje pevnost cév, což přispívá k celkovému kardiovaskulárnímu zdraví. Účinky budou o to silnější, zvolíte-li takový pohanka recept, který bude kromě pohanky obsahovat i čerstvou zeleninu. Jedná se o prevenci proti infarktu i proti mrtvici.

Posiluje imunitní systém

Minerály v pohance posilují obranyschopnost. Pohanka má také vysoký obsah flavonoidů, proto je účinná při léčbě nízkého hemoglobinu a častých nachlazení a chřipky. Kromě toho hořčík v pohance pomáhá zlepšovat krevní tlak a zároveň se dá pohanka použít jako ochrana před dětským astmatem. Díky obsahu hořčíku a vitamínu E totiž pohanka pomáhá snížit riziko dětského astmatu až o 50 %.

Pomocník při hubnutí

Bílkoviny a vláknina pomáhají při potlačování chuti k jídlu, při správném trávení a také budování svalové hmoty. Z toho důvodu je pohanka jednou z možností, jak zhubnout před dovolenou. Ať už přemýšlíte nad tím, jak zhubnout před dovolenou, nebo se zkrátka svých několika kilogramů navíc chcete již jednou pro vždy zbavit, recepty s pohankou jsou výborným startem.

Pohanka recepty

Pohanka je všestranná potravina, kterou můžete využít do receptů na polévky, palačinky, jako přílohu k masu a rybám nebo si ji dopřejte se salátem. Inspirujte se konkrétními recepty z pohanky!

1

Rajčatová polévka s pohankou

Podzim je čas teplých polévek, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na rajčatovou polévku a inspirujte se i dalšími recepty na polévky, které jsme si pro vás připravili.

Ingredience:

  • 1,5 kg rajčat
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 jablko
  • 2 jarní cibulky
  • ½ chilli papričky
  • 1 hrnek pohanky

  • strouhaný sýr
  • sůl
  • pepř
  • 3 pl olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • špetka cukru

Postup:

Rajčata rozřízněte na polovinu a uložte je na plech rozříznutou stranou směrem dolů. Přidejte k nim nakrájenou cibuli, česnek, jarní cibulku, chilli papričku a jablko. Posypte čerstvým rozmarýnem a tymiánem. Okořeňte solí, pepřem a pokapejte olivovým olejem. Dejte péct na pár minut při 220 stupních.

Upečená rajčata nechejte ochladit a poté z nich odstraňte slupky. Vše kromě tymiánu vložte do hrnce a rozmixujte ponorným mixérem. Pokud bude polévka příliš hustá, přidejte trochu vody. Polévku ochuťte podle chuti cukrem a solí.

A jak uvařit pohanku? Pohanku vařte v osolené vodě v poměru 1:2, přibližně 12 minut. Po uvaření ji přimíchejte do polévky a podávejte s nastrouhaným sýrem.

2

Pohankové palačinky

Připravte si i další pohanka recept, který může posloužit jako chutná snídaně, svačina nebo sladký oběd, který je díky pohance také velmi zdravý. Recept na palačinky je skvělý v tom, že se dá připravit na několik možných způsobů, ať už zdravých, nebo nikoliv. Existují palačinky bez mouky, s banánem i s proteinem. Navíc se každý recept na palačinky dá ozvláštnit libovolnou náplní. Jak si doma připravit tento recept z pohanky?

Ingredience:

  • 150 g pohankové mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 fíky nebo jiné čerstvé ovoce na ozdobení
  • 1 balení čokoládově oříškového krému
  • 1 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli

Postup:

Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte mouku, špetku soli a vymíchejte polotekuté těsto. Těsto v misce přikryjte utěrkou a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny při pokojové teplotě. Do hrnce zatím nasypejte cukr, zalijte trochou vody a povařte 2 minuty. Přidejte nakrájené fíky a nechejte chvíli povařit.

Na pánvi roztavte máslo. Naběračkou na pánev nalijte těsto a pečte z obou stran 1 až 2 minuty. Hotové palačinky natřete čokoládovým krémem a srolujte je. Navrch přidejte nakrájené fíky a pokapejte palačinky připraveným sirupem.

Tip! Vyzkoušejte i recept na palačinky od KetoFit

3

Pohankový salát se žampiony

Další možnost, jak uvařit pohanku, je zvolit recept na pohankový salát se žampiony. Jedná se o ideální tip na zdravé a rychlé večeře, které lidskému tělu dodají spoustu potřebných látek. Jaké ingredience jsou pro připravení této zdravé a rychlé večeře zapotřebí?

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 cuketa
  • žampiony
  • 1 předvařená mrkev
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Jak uvařit pohanku co nejvhodněji, poradí návod na obalu. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, žampiony, cuketu a předvařenou mrkev. Směs okořeňte solí a pepřem. A smícháním s pohankou máte tento pohanka recept hotový!

4

Pohanka s kuřecím masem

Poměrně oblíbená je mezi strávníky i pohanka s kuřecím masem, která poslouží buď jako zdravý oběd nebo jako dietní večeře. Přestože ingrediencí je na tento pohanka recept zapotřebí dostatek, ve výsledku se jedná o rychlý oběd, který zvládne připravit téměř každý. Pro rychlý oběd zkuste příště zužitkovat i jiné zdravé suroviny, jako je kuskus či bulgur. A jak se tedy má připravit pohanka s kuřecím masem?

Ingredience:

  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 8 kuřecích stehenních řízků bez kůže
  • 30 g másla nakrájeného na kostičky
  • 200 g hub nakrájených na silné plátky
  • 1 stroužek jemně nasekaného česneku
  • šťáva z ½ citronu nebo podle chuti
  • 500 ml horkého kuřecího vývaru
  • 20 g sušených hub
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ malé cibule nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek jemně nasekaného česneku
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky nasekaného tymiánu
  • 125 g pohanky
  • velká hrst baby kapusty

Postup:

Na pohankový pilaf přiveďte vývar a sušené houby k varu. V hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, česnek, citronovou kůru a tymián a restujte, dokud cibule nezměkne (2–3 minuty). Vmíchejte pohanku, aby se obalila v oleji a zlehka ji opečte. Poté přidejte vývar, dochuťte a přiveďte k varu, přikryjte hrnec a vařte, dokud pohanka nezměkne a většina vývaru se nevstřebá (15-18 minut). Následně vmíchejte kapustu, aby zavadla a zkontrolujte koření.
Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Na pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, přidejte postupně kuře a vše dobře opečte. Přendejte kuře do pekáče a opékejte, dokud nebude propečené
(4–5 minut). Na pánev přidejte máslo a když se zpění, přidejte houby i česnek a restujte, dokud houby nezezlátnou (1-2 minuty).
Podle chuti přidejte citron, okořeňte a podávejte na pohankovém pilafu s kuřecím masem.

Pohanka nutriční hodnoty

Jak si na tom stojí pohanka a nutriční hodnoty, nejlépe prozradí kalorické tabulky. Jedno je však jisté už teď, a to, že pohanka obsahuje spoustu cenných látek v podobě vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Podle kalorických tabulek taktéž zjistíme, že má tato pseudoobilovina vysoké procento minerálních látek, jako je železo, vápník nebo draslík.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.