Cizrnový středomořský guláš

Ingredience na 1 porci:

Cibule1 kus
Brambory200 g
Zázvor kořen čerstvý5 g
Cizrna v suchém stavu100 g
Sůl1 špetka
Kmín1 špetka
Koření paprika mletá1 špetka
Pasta tahini15 g

Recepty z cizrny jsou vyhlášení nejen ve vegetariánské kuchyni. Velmi populární jsou orientální pokrmy jako tradiční pomázánka zvaná hummus a cizrnový karbanátek známý jako falafel.

 

Cizrnu si připravte dle návodu na obalu. V ideálním případě si ji namočte minimálně přes noc do vody. Druhý den ji slijte a vařte v čerstvé vodě do měkka asi hodinu.

 

V hrnci na troše oleje osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Brambory dobře omyjte, ve slupce je nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Dále vmíchejte 1/2 čajové lžičky římského kmínu a chvilku společně restujte. Přisypte 1 lžičku mleté papriky a zlehka poduste. Poté přilijte vroucí vodu, osolte a nechte pozvolna vařit.

 

Mezitím si  odeberte polovinu cizrny a rozmixujte ji dohladka spolu s 1 polévkovou lžící tahini pasty. Přilijte do rozmixované směsi půl sklenice vody a kouskem čerstvého oloupaného zázvoru.

 

Když jsou brambory téměř uvařené přidejte zbytek nerozmixované cizrny, chvilku provařte a na závěr přilijte cizrnou rozmixovanou, díky které se guláš krásně zahustí.

 

Můžete podle libosti dochutit citronovou šťávou. Podávejte samotné či s celozrnným pečivem.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.