Pečivo - kalorické tabulky a výživové hodnoty

Pečivo tvoří stále velkou část jídelníčku mnoha z nás. Ať už se bavíme o tmavém nebo světlém, dopřeje si ho denně skoro každý člověk. Někteří odborníci tvrdí, že bychom pečivo neměli jíst vůbec. Najdou se ale i tací, kteří říkají, že je to bludná informace a pečivo jíst normálně můžeme. Takže, kde je pravda? Nekde uprostřed.

Kalorické tabulky

Kalorické tabulky tvoří komplexní přehled a členění kategorií nejběžnějších potravin, s nimiž se setkáváte každý den. Díky na internetu dostupným online kalorickým tabulkám nebudete muset zdlouhavě číst obsahy potravin v obchodech, ale potřebné informace si můžete dohledat v pohodlí domova.

Kalorické tabulky slouží primárně k tomu, aby měl člověk přehled o svém denním energetickém příjmu a výdeji a to nejen při redukci váhy.

Obecně jsou ale kalorické tabulky nejčastěji vyhledávány právě za účelem redukce váhy. Pro udržení správné váhy je totiž potřeba mít v rovnováze energetický příjem a výdej, v kombinaci s tabulkami je udržení této bilance velmi jednoduché.

Mimo údaje o energetické hodnotě najdete v kalorických tabulkách často také informace o vitamínech, bílkovinách, sacharidech a tucích v potravinách. Proto jsou tak vyhledávané také lidmi s různými intolerancemi nebo například vegetariány, kteří si pečlivě hlídají příjem hodnot.

Bezlepkové pečivo

V rámci bezlepkové diety je nutno vyřadit: lepek + potraviny, kterých je součástí.

Lepek je bílkovina, kterou můžeme najít v pšenici, špaldě, ječmenu, žitu, ovsu a dalších potravinách z nich vyrobených.

Dnes se stalo bezlepkové stravování doslova trendem a prostředkem na hubnutí. Absolutní vyřazení lepku by ovšem měli lidé zavést až při celiakii.

V ostatních případech je přísné vyřazení lepku poměrně zbytečné. Jestliže naše tělo tráví a reaguje na potraviny obsahující lepek bezproblémově, není důvod pro jejich vyřazení z jídelníčku.

Na druhou stranu je dobré snížení příjmu potravin obsahujících lepek a běžného pečiva v našem jídelníčku a obměnění za kvalitnější alternativy - pohankuamarantprosokukuřiciquinouluštěniny apod.

Potravin obsahující lepek a to konkrétně pšeničných potravin, jíme velký nadbytek. Stačí se jen zamyslet nad tím, kolik sníte týdně pečiva a také těstovin, knedlíků, pizzy, piva, moukou zahuštěných omáček, polévek a dalších pokrmů. Je to poměrně dost, že?

Výhody bezlepkového pečiva

  • garantovaný zanedbatelný obsah lepku
  • v dnešní době již snadná dostupnost
  • tvar připomínající skutečný chléb
  • dobrá chuť - to je ale samozřejmě individuální :) 

Nevýhody bezlepkového pečiva

  • směs muk vysokého glykemického indexu
  • konzervanty
  • někdy až 20 místný výčet ingrediencí
  • vyšší drobivost

Jak vybrat pečivo?

Při výběru pečiva byste měli každopádně sáhnout po těch kouscích, které jsou z celozrnné mouky. Hlavním důvodem je určitě potřebná vláknina.

Podstatný je ale také nižší glykemický index oproti bílému pečivu, díky kterému se nedostaví brzký pocit hladu. Celozrnné pečivo obsahuje sice více tuků, nicméně z nich nemusíte mít strach. Většinou je obohaceno olejninami, a ty jsou pro nás velmi prospěšné.

Nenechte se ale zmást! Pečivo z celozrnné mouky je sice tmavší než pečivo z bílé mouky, ovšem bohužel neplatí pravidlo, že tmavé pečivo = zdravé pečivo.

Velká část pekárenských výrobků je pouze dobarvována různými barvivy - například karamelem. Takže i tmavá bageta nebo houska, která je navíc posypaná zrním či semínky, může být vyráběna z klasické bílé (pšeničné) mouky.

Kalorické tabulky běžného pečiva

údaje pro jednu porci

Rohlík tukový

151 kcal

Rohlík celozrnný

165 kcal

Rohlík grahamový

86 kcal

Chléb žitný

123 kcal

Chléb celozrnný

94 kcal

Chléb toastový světlý

58 kcal

Croissant s čokoládou

347 kcal

Vafle malá

112 kcal

Loupák

114 kcal


Domácí pečivo

Pečivo tvoří u mnoha lidí základní složku potravinové pyramidy. Nejlépe bude chutnat, použijete-li celozrnnou mouku, kvalitní droždí, běžnou sůl nahradíte mořskou a také nezapomenete na domácí vajíčka.

Takto doma připravované pečivo není sice finančně výhodnější, oproti tomu klasickému z obchodu je ale zdrojem nerozpustné vlákniny, která pomáhá předcházet různým trávícím potížím. A hlavně vám pomůže se zdravou stravou.

Navíc k tomu, abyste si dobré a křupavé chlebyhouskyrohlíky či další pochutiny připravili v pohodlí Vašeho domova, nepotřebujete ani speciální domácí pekárnu. Postačí vám obyčejná trouba a těsto můžete vypracovat ručně.

Připravujete si domácí pečivo sami, s pomocí domácí pekárny nebo dáváte přednost nákupům v marketech? A sáhnete spíš po celozrnném či "klasickém" kousku?

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Romana S.

Zdravím Proč používat mořskou sůl?Někde jsem četla že,kamenná sůl je pro nás zdravější, když je obohacená jodem.Žeprej,také kvůli tomu,že tu nemáme moře a tak je kamenná s, přirozená.

Odpovědět
Chci jídelníček ZDARMA

2 150 274 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?