Domácí granola

Ingredience na 1 porci

Med včelí (7 g)1 lžička
Rozinky10 g
Ovesné vločky1 hrst
Semínka chia1 lžička
Ořechy směs1 hrst
Sůl1 špetka
Skořice1 g
Semínka slunečnicová10 g
Čokoláda 85% kakaa5 g
Olej kokosový1 ml
Kokos plátky10 g

Tuhle granolu si určitě udělejte! Je hrozně jednoduchá, rychlá a nebudete litovat. Kupované granoly a různé musli jsou většinou zbytečně doslazované a předražené. Takhle si uděláte doma za půl hodiny plný plech, dáte tam přesně to, na co máte chuť a určitě taky uděláte dojem na všechny přátelé, které podarujete skleničkou.

 

Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Smíchejte všechny ingredience kromě kokosu, skořice a hrozinek a spojte je pomocí sirupukokosového oleje. Pořádně promíchejte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.

 

Pečtě 15 minut.

 

Po 15 minutách granolu promíchejte a přidejte kokosové vločky a hrozinky smíchané se skořicí. Skořice a kokos by mohly zhořknout, proto se přidávají až na konec. Pečte ještě 10 minut.

 

Po 10 minutách granolu vyndejte a posypte nalámanou hořkou čokoládou. Čokoláda se krásně v ještě teplé granole rozpustí a směs tak ještě více spojí.

 

Takto připravenou granolu dejte do dobře uzavíretelné nádoby a snažte se jí nesníst hned první den!

 

Na 1 plech granoly

  • 300 g špaldových vloček (mohou být i klasické ovesné)
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí mandlí
  • 30 g slunečnicových semínek a chia
  • 30 g kokosových plátků
  • 30g hrozinek
  • půlka tabulky hořké čokolády
  • 1- 2 lžíce skořice
  • 2 větší lžíce kokosového oleje
  • 2 větší lžíce medu nebo sirupu

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1102.097 Kj

Bílkoviny6.03 g
Sacharidy28.81 g
Sacharidy z cukrů0.19 g
Tuky10.56 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.77 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.12 g
Vláknina6.48 g
Vápník0.02 g
Gi65

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.