Klasická bramborová polévka i bez hub

bramborová polévka

Ingredience na 1 porci

Máslo50 g
Mouka hladká50 g
Brambory300 g
Zeleninový vývar1500 ml
Majoránka5 špetek
Bobkový list2 kusy
Česnek2 stroužky
Houby sušené2 g
Směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)100 g
Sůl5 špetek
Pepř2 špetky

Bramborová polévka postup

1

Z másla a mouky připravíme v hrnci jíšku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory.

2

Lehce orestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme koření, nakrájenou zeleninu a houby, pokud chceme.

3

Dochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem dle potřeby. Povaříme do zhoustnutí, podáváme s nasekanými čerstvými bylinkami.

Bramborová polévka bezpochyby patří mezi české klasiky. Brambory jsou neuvěřitelně univerzální potravina, vhodná ke zpracování snad všemi způsoby. Proto asi nikoho nepřekvapí, že bramborová polévka se rychle zařadila mezi stálice české kuchyně a také mezi naše oblíbené polévky.

A na otázku jak uvařit brambory máme jednoduchou odpověď. Bramborová polévka, bramborová polévka a ještě jednou bramborová polévka. Velkou výhodou je, že bramborová polévka recept je možné připravit i bez hub. Většina receptů na bramborovou polévku obsahuje houby již v základu, takže bramboračka chytne klasickou houbovou chuť. Ne každý však holduje houbám, někdo je vyloženě nemůže vystát a navíc je pravdou, že houby jsou náročné na trávení a to i u malých dětí. V případě tohoto receptu na bramborovou polévku houby jednoduše nemusíme přidat a je to. Tím pádem je tato bramborová polévka pro děti vhodná také.

Existuje spousta polévek, které se řadí mezi ty nejlepší zeleninové polévky. My bychom mezi ně směle zařadili i polévku bramborovou. Teď už nezbývá, než ji zkusit a zařadit do jídelníčku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 120.466 Kj

Bílkoviny0.78 g
Sacharidy3.34 g
Sacharidy z cukrů0.06 g
Tuky0.93 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Vláknina0.07 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Celer a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.