Nejlepší korpus na dort

Dort

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá200 g
Cukr bílý200 g
Vejce4 kusy
Kypřící prášek do pečiva10 g
Olej slunečnicový10 lžic
Voda0.2 sklenice

Korpus na dort postup

1

Vejce v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Pak postupně zašleháme horkou vodu po lžičkách. Následně stejným způsobem zašleháme olej.

2

Měla by vzniknout světlá pěna. Do ní opět postupně zašleháme mouku a prášek do pečiva.

3

Stranou vyšleháme bílky a opatrně zašleháme do směsi. Vznikne středně tekuté světlé těsto. V tento moment je možné přidat další přísady jako je potravinářské barvivo.

4

Dortovou formu vymažeme a vysypeme nebo použijeme pečící papír. Pečeme v troubě na 150 stupňů cca 45min.

Jednoduchý, základní, univerzální, to je recept na nejlepší korpus na dort. Dortových korpusů existuje celá řada, tento je ale opravdu spolehlivý. Jedná se o úplný základ, který si může každý zkušený pekař či pekařka přizpůsobit podle sebe.

Jedná se o klasický korpus na dort, který se upeče a následně prořezává na vrstvy. Těsto na dort obsahuje olej, je proto velmi vláčné a nerozpadá se. Dort je tak velmi tvárný a dobře se s ním následně pracuje. Je proto ideální jako základ pro vícepatrové narozeninové dorty. Těsto je lehké a nadýchané, protože obsahuje vyšlehaný bílek.

Kdo chce, může do základu těsta na dort rovnou přidat potravinářské barvivo nebo přírodní pigment (například kurkumu, prášek z acai nebo červené řepy).

A co s korpusem potom? Důležité je nechat korpus řádné vychladnout, než s ním začneme pracovat. Pro ty, kdo mají rádi lehčí dorty, máme recepty na letní dort, kde se lze inspirovat různými ovocnými náplněmi a zdobením. Na podzim či zimu se zase do těsta hodí kakao nebo skořice. Nejlepší je korpus na dort pojmout jako jednoduché dezerty, promazat lehkým krémem z mascarpone a ozdobit čerstvým lesním ovocem.

Tip: Pro rychlý a jednoduchý dezert se vyplatí právě mascarpone, které je možné sehnat také cenově výhodně jako mascarpone v akci. V akčních letácích je mascarpone v akci především v průběhu jarního a letního období, což je také ideální období právě na rychlé a jednoduché dezerty. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 612.9953 Kj

Bílkoviny6.29 g
Sacharidy2.42 g
Sacharidy z cukrů1 g
Tuky5.45 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.04 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2022 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.