Recept na domácí pečený čaj

Ingredience na 1 porci

Červený rybíz1000 g
Třešně200 g
Jahody zahradní200 g
Borůvky200 g
Jablko200 g
Maliny200 g
Cukr bílý750 g
Badyán celý4 kusy
Citrón50 g
Rum200 ml
Hřebíček celý5 kusů
Skořice15 g

Postup čaj

1

Jablka či další větší kusy ovoce omyjte, nakrájejte na kostičky a vhoďte do pekáče.

2

Citron si také omyjte, oloupejte, nakrájejte na kostky a vložte k jablkům.

3

Drobné ovoce, které není potřeba krájet, očistěte a vložte do pekáče.

4

Celou ovocnou směs zasypejte cca 750 gramy cukru.

5

Nasypejte do pekáče i všechno koření. Všechny ingredience důkladně promíchejte a následně vložte do předehřáté trouby.

6

Pečte přibližně půl hodiny, mezitím směs alespoň 2x promíchejte, aby se nic nepřipeklo.

7

Ihned poté, co pekáč vytáhnete z trouby, přilijte k ovoci 20 centilitrů rumu.

8

Opět vše promíchejte a ještě horkou směsí naplňte uzavíratelné sklenice. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru.

Recept na domácí pečený čaj, se kterým si rázem zpříjemníte chladné zimní či podzimní dny. Příprava je opravdu velmi snadná i rychlá, navíc lze na pečený čaj použít téměř jakékoliv ovoce, a tak můžete vhodně zužitkovat úrodu ze zahrádky. Pokud jste například sklidili hodně jablek, kromě přípravy pečeného čaje vyzkoušejte i recept na zdravý jablečný koláč.

Pečený čaj: podrobný recept

Můžete se řídit buď námi zvoleným ovocem, anebo si druhy vybrat podle sebe.  Jablka (výtečný je i samotný pečený čaj z jablek, bez přidání jiného ovoce) či další větší kusy ovoce omyjte, nakrájejte na kostičky a vhoďte do pekáče. Citron si také omyjte, oloupejte, nakrájejte na kostky a vložte k jablkům.

Drobné ovoce, které není potřeba krájet, očistěte a vložte do pekáče. Celou ovocnou směs zasypejte cca 750 gramy cukru.

Troubu si předehřejte na 180-200 °C, než dosáhne požadované teploty, nasypejte do pekáče i všechno koření. Všechny ingredience důkladně promíchejte a následně vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně půl hodiny, mezitím směs alespoň 2x promíchejte, aby se nic nepřipeklo.

Ihned poté, co pekáč vytáhnete z trouby, přilijte k ovoci 20 centilitrů rumu. Opět vše promíchejte a ještě horkou směsí naplňte uzavíratelné sklenice. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru.

Takto je směs na pečený čaj hotová. Vychutnejte si ji v doplnění zdravého jablečného koláče nebo s proteinovými lívanci.

Pečený čaj příprava

Do hrnečku si vložte 1-2 lžíce připravené čajové směsi, záleží na tom, jak moc sladký čaj chcete mít. Zalijte horkou vodou, nahoře vás čeká lahodná tekutina, vespodu chutné ovoce.

Navíc se k pečenému čaji skvěle hodí proteinové lívance, proto je neváhejte vyzkoušet také.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 342.577 Kj

Bílkoviny0.96 g
Sacharidy14.25 g
Sacharidy z cukrů1.31 g
Tuky2.22 g
Vláknina0.6 g
Sodík0.21 g
Vápník0.58 g
Gi50.75

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.