Recept na musaku s lilkem

Ingredience na 1 porci

Lilek2 kusy
Cibule1 kus
Hovězí mleté500 g
Olej slunečnicový7 lžic
Máslo30 g
Rajčata5 kusů
Rajčatový protlak60 g
Mouka hladká20 g
Mléko polotučné350 ml
Sýr eidam 30% tuku150 g
Brambory800 g
Česnek2 stroužky
Sůl10 špetek
Pepř2 špetky
Skořice2 g
Bazalka sušená10 g
Oregano drcené5 špetek

Postup musaka

1

Na troše oleje dozlatova osmažte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidejte česnek a po minutce přimíchejte i hovězí maso.

2

Zhruba po 5 minutách přisypejte oregano, skořici, bazalku, nakrájená rajčata i protlak. Přiklopte pokličkou a duste cca 45 minut.

3

Lilky nakrájejte na přibližně 8 mm silné pláty, potřete je olejem a položte na pečicím papírem vyložený plech.

4

Lilky osolte a vložte péci do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Po upečení nechejte lilky vychladnout.

5

Rozehřejte si máslo a za stálého míchání přidávejte mouku, dokud vám nevznikne světlá jíška.

6

Jíšku zřeďte mlékem a vařte do zhoustnutí. Do vzniklé směsky přimíchejte polovinu nastrouhaného sýru.

7

Uvařenou masovou směs ochuťte solí a pepřem.

8

Vymažte si olejem zapékací mísu, vložte dvě vrstvy lilku, vrstvu oloupaných a nakrájených syrových brambor a masovou směs.

9

Vrstvení takto opakujte do té doby, dokud vám nedojdou suroviny. Jako poslední nalijte na maso umíchaný bešamel.

10

Přikryjte zapékací mísu alobalem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut.

11

Následně odstraňte alobal, posypejte musaku zbylým sýrem a odkryté pečte čtvrt hodiny.

Recept na musaku je zástupcem pokrmů oblíbených především na Balkánu. Na našem území se s největší oblibou setkává řecká musaka, na kterou je i právě tento recept. Musaka s lilkem obsahuje mleté hovězí maso, brambory a několik dalších ingrediencí. Přidat, nebo ubrat se však z receptu na musaku dá spousta ingrediencí. Místo hovězího masa můžete zvolit například jehněčí a celkový pokrm doplnit o plátky cukety.

Recept na musaku a gyros: řecké delikatesy

Řeckou delikatesou je nejenom tato musaka s lilkem. Za základ řecké kuchyně je považován i recept na domácí gyros. Podstatnou surovinou, která je na domácí gyros zapotřebí, je maso. Zvolit se dá buď vepřové nebo kuřecí či hovězí. Vybrané maso osolte, opepřete, dochuťte bylinkami. Následně ho společně s řeckým jogurtem a velkou porcí zeleniny vložte do arabského chleba a můžete podávat.

ˇ

Tapiokový pudink jako dezert

Pokud si k obědu připravujete musaku z lilku, chtělo by to nějaký jednoduchý, časově nenáročný recept k odpolední svačině. Z toho důvodu bychom vám rádi doporučili tapiokový pudink, který se zároveň hodí i ke snídani. Základ tapiokového pudinku tvoří kokosové mléko, čerstvé meruňky, plátky kokosu a samozřejmě nesmějí chybět ani tapiokové perly. Pokud vám tapiokový pudink nepřipadá dostatečně sladký, přidejte si k němu med nebo sirup.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 765.2023 Kj

Bílkoviny3.98 g
Sacharidy20.43 g
Sacharidy z cukrů6.57 g
Tuky1.84 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.68 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.01 g
Vláknina7.43 g
Vápník37.23 g
Gi0.15

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.