Recept na pravý domácí medovník

medovník

Ingredience na 1 porci

Máslo500 g
Karamelové salko1 balení
Mouka hladká500 g
Vejce3 kusy
Med včelí (7 g)5 lžiček
Jedlá soda1 lžička
Cukr bílý150 g

Medovník postup

1

Připravte si vodní lázeň s větší nerezovou miskou. V ní rozpusťte máslo a postupně zašlehejte med a cukr, dokud se nerozpustí.

2

Následně přidejte bokem rozšlehaná vajíčka již mimo vodní lázeň do trochu vychladlé směsi, přidejte mouku a jedlou sodu a vypracujte do těsta. Mezitím si rozehřejte troubu na 150 stupňů.

3

Na pečící papír obkreslete formu, podle které budete následně vykrajovat těsto. Těsto rozdělte na přibližně 6-8 dílů a stěrkou rozprostřete na obkreslenou část pečícího papíru. Těsto by mělo být tenké a lehce přesahovat obkreslené místo, aby se následně dalo okrájet.

4

Upečte postupně 6-8 placek těsta (jak těsto vyjde) a jak velikost trouby dovolí. Pečte cca 10 minut.

5

Upečené placky okrájejte podle formy a nechte vychladnout. Okrojené zbytky si schovejte, použijete je nakonec jako drobenku na ozdobení medovníku.

6

Salko s máslem rozšlehejte do hladka na krém. Následně rozmixujte okrojené zbytky na drobenku.

7

Sestavte dort, postupně skládejte upečené okrojené placky na sebe a promazávejte krémem. Na závěr složený dort pomažte zbytkem krému a posypte rozmixovaným posypem.

Medovník je oblíbený dezert všech věkových kategorií a typicky ho najdeme na stolech během rodinných oslav.

Pravý domácí medovník sice nepatří mezi jednoduché dezerty a spousta hospodyň se ho bojí. S naším podrobným receptem je ale možné pravý medovník hravě zvládnout i doma. A pokud je připraven s láskou pro blízké, stojí za to pravý medovník zkusit připravit.

Jak to tak s podobnými recepty bývá, příprava sice nějaký čas zabere, ale ze stolu pak medovník zmizí rychlostí blesku. Kupovaný medovník totiž není špatný, ale pravý domácí medovník nic nenahradí.

Tip na závěr: Kdo má raději méně sladký medovník, doporučujeme mezi jednotlivými vrstvami střídat krém ze salka a másla s 20% kysanou smetanou. Medovník bude i tak kalorická bomba, ale jeho chuť bude celkově o něco lehčí. Pokud držíte nějakou zdravotní dietu, doporučujeme nejprve zkontrolovat kalorické tabulky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 486.037 Kj

Bílkoviny36.33 g
Sacharidy225.92 g
Sacharidy z cukrů219.02 g
Tuky38.27 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)23.07 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.05 g
Sodík0.07 g
Vápník7.05 g
Gi65

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.