Bulgur se zeleninou

Ingredience na 1 porci
| Bazalka čerstvá | 1 hrst | |
| Olej olivový | 10 ml | |
| Salát ledový | 200 g | |
| Ředkvičky | 100 g | |
| Vejce vařené na tvrdo | 1 kus | |
| Paprika červená | 0.5 kusy | |
| Oregano drcené | 2 špetky | |
| Bulgur | 150 g | |
| Okurka salátová | 0.5 kusy | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Citrónová šťáva čerstvá | 3 g | |
| Lahůdkové droždí | 1 lžička |
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti využití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické příloze, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.
Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur uvařte podle návodu na krabičce. Omytou a nakrájenou zeleninu a vejce uvařené natvrdo smíchejte dohromady. Zákapněte olivovým olejem, citrónovou šťávou, okořeňte, posypte čerstvou bazalkou a můžete podávat společně s uvařeným bulgurem.
Salát se nebojte jíst ani za studena, je ideálním obědem např. do zaměstnání, kde není možnost ohřát si jídlo.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 645.1793 Kj
| Bílkoviny | 9.92 g |
| Sacharidy | 9.65 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.51 g |
| Tuky | 9.58 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.63 g |
| Cholesterol | 0.15 g |
| Vláknina | 3.24 g |
| Vápník | 0.03 g |
| Gi | 0.3 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot





