Rychlá hrnková bábovka recept

hrnková bábovka recept

Ingredience na 1 porci

Vejce2 kusy
Cukr bílý220 g
Olej řepkový115 ml
Mouka polohrubá380 g
Mléko polotučné250 ml
Kypřící prášek do pečiva12 g
Vanilkový cukr1 balení
Citronová kůra čerstvá6 g

Postup bábovka

1

Smícháme vajíčka s cukrem krupice.

2

Postupně přilíváme olej a mícháme.

3

Dále přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a kůru z citronu.

4

Pečeme na 200°C zhruba 45-50 minut.

Bábovky hrníčkové patří k těm nejoblíbenějším a určitě právem. Jsou totiž velmi lehké na přípravu a skvěle chutnají. Hrnková bábovka recept nevyžaduje vážení surovin a proto vám k jeho přípravě bohatě postačí jeden hrnek o objemu 250 ml. Pokud však máte raději preciznost, připravili jsme výše ingredience také s gramážemi a mililitry.

Recept na bábovku se vám bude hodit kdykoli nebudete vědět co připravit pro návštěvu. Do hodinky je hrnková bábovka recept hotov a navíc nadělá na stole mnoho parády. Bábovka je také receptem mnoha podob a obměn. Proto upusťte uzdu své fantazii a obměňte těsto dle chuti. Můžete přisypat například trochu kakaa, ať už do celého těsta nebo jen do půlky. Nebo co takhle kokos, skořice, ořechy, čokoláda, kandované ovoce či rozinky? Způsobů je mnoho a proto se nemusíme držet žádných určených pravidel. Pokud si však hlídáte před létem svou linii, naučte se, jak používat kalorické tabulky. To se hodí nejenom při držení diety, ale i ke všeobecnému přehledu o tom, co jíme. Kalorické tabulky nám totiž dají jasnou informaci, kolik naše pokrmy obsahují makroživin. Tedy poměry sacharidů, tuků a bílkovin. Samozřejmě je také možné a přínosné využívat kalorické tabulky pro kontrolu našeho celkového denního přijmu kalorií.

ˇ

Bábovka je typickým dezertem nejen v Čechách, ale například také v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Recept na bábovku můžeme nalézt i v některých částech Německa. Nejčastěji lidé připravují bábovku dvoubarevnou, tedy se světlou a tmavou částí. Tedy v tmavé části má bábovka hrnková přidané kakao a ve světlé ne. Pro pečení bábovky hrníčkové je potřeba určená forma, která propůjčuje pokrmu svůj tradiční typický tvar. Posypání cukrem je už jen obligátní závěrečnou tečkou. Máte chuť na jinou sladkou snídani? Pak určitě vyzkoušejte recepty na zdravé palačinky. Ať už preferujete veganskou stravu či si hlídáte příjem proteinu, to vše mohou zdravé palačinky splňovat.

Recept na bábovku

Hrnková bábovka recept je velmi rychlý a zvládne ho vážně každý.

  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vajíčka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citrónu

Bábovka hrnková začíná smícháním vajíčka s cukrem (krupice), neboli jejich utřením. Dále postupně přidáváme olej, ten můžeme použít slunečnicový či řepkový, dle našeho uvážení. Mícháme a dále přidáme mouku, balení prášku do pečiva a vanilkového cukru. Na závěr si nastrouháme kůru z jednoho citronu a přidáme ji ke směsi. Dle chuti je možné do těsta dále přidat například trochu kakaa nebo kokosu. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 45-50 minut. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem. Tak si nechte chutnat, ať už si připravíte recept na bábovku a nebo zdravé palačinky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 397.4833 Kj

Bílkoviny6.34 g
Sacharidy2.63 g
Sacharidy z cukrů21 g
Tuky6.45 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.63 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.06 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi0.15

Alergeny

Vejce a výrobky z nich

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.