Salát z quinoi

Salát z quinoi

Ingredience na 1 porci

Hořčice plnotučná1 g
Brokolice30 g
Olej olivový1 ml
Med včelí (7 g)1 lžička
Brusinky sušené10 g
Ořechy směs0.5 hrsti
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Cizrna ve slaném nálevu40 g
Quinoa vařená50 g
Ocet balzamiko1 g
Brambory batáty pečené30 g

Bílkoviny není nutné brát jen z masa, obiloviny jsou taky jejich zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha.

 

Quinou před vařením dejte na deset až patnáct minut do vody. Poté vodu slijte a quinou dejte vařit do vroucí vody. Poměr by měl být 1:2 (quinoa: voda). Hotová je za patnáct až dvacet minut, poznáte to podle toho, že semínka zprůhlední. Dejte pozor na to, že quinoa, stejně jako jiné obiloviny, získává lehce na objemu, tak to s dávkování nepřežeňte. I malá porce se nakonec může ukázat jako dostatečná.

 

Batáty si omyjte, pokrájejte na kostičky a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Brusinky dejte změknout do vody. Cizrnu si propláchněte. Brokolici spařte horkou vodou a nakrájejte na malé růžičky.

 

Dále si připravte dresing z medu, hořčice, olivového oleje a balsimikového octu. Poměr je na vaší chuti. Zkuste dát všeho po lžičce a dále laďte.

 

Upečené batáty, uvařenou a proláchlou cizrnu, brusinky, brokolici a oříšky smíchteje s quinuou.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 457.9123 Kj

Bílkoviny1.27 g
Sacharidy8.16 g
Sacharidy z cukrů0.64 g
Tuky7.1 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Vláknina0.98 g
Sodík7.01 g
Vápník0.02 g
Gi65.25

Alergeny

  • Hořčice a výrobky z ní
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.