Smetanová polévka s nočky

Ingredience na 1 porci:

Máslo1 g
Brambory1 g
Vejce1 kus
Cibule červená0.25 kusy
Pažitka1 hrst
Strouhanka1 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať1 g
Houby čerstvé70 g
Zeleninový vývar200 ml
Smetana na vaření 10%30 g
Šalvěj1 špetka

Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Tahle polévka s přehledem obstojí i na svátečním stole. Houbovo-šalvějové nočky v ní, jsou prostě neodolatelné!

 

Ve větším hrnci rozehřejte máslo, orestujte cibuli a přidejte houby. Vše opékejte doměkka cca 10–15 minut. Okořeňte solí a pepřem a zamíchejte.

 

Cca 2–3 lžíce opečených hub odeberte a odložte stranou. Ke zbytku hub v hrnci přidejte brambory, zalijte vývarem a uvařte doměkka. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

 

Odložené houby nasekejte nadrobno, dejte je do misky, přidejte vejce a šalvěj, osolte a opepřete. Promíchejte a směs zahustěte strouhankou do takové hustoty, aby šly tvarovat nočky. Do rozmixované polévky zavařte nočky a polévku vařte cca 5 minut. Poté přilijte smetanu, nechte polévku přejít varem a odstavte.

 

Polévku podávejte posypanou petrželkou a nebo pažitkou. 

 

Vyzkoušejte také další houbové recepty.

 

1 hrnec/6 porcí polévky

  • 2 lžíce másla
  • 1 červená cibule
  • 400g čerstvých/sušených lesních hub
  • sůl a pepř
  • 4 brambory
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 1 bio vejce
  • hrstka šalvěje
  • strouhanka dle potřeby
  • 200ml smetany na vaření (12%)

+ petrželka nebo pažitka na ozdobení 

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.