Srnčí guláš

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Mrkev1 kus
Celer50 g
Voda čistá0.1 litry
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Víno červené50 ml
Koření paprika mletá5 špetek
Olej řepkový5 ml
Bobkový list2 kusy
Jalovec5 g
Koření nové1 lžička
Brusinky zavařené7 g
Srnčí kýta80 g
Perník na strouhání5 g

Maso divoké zvěře, je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky.

 

Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná a v české gastronomii má silnou tradici. Nejčastěji je k dostání maso kančí, dančí, srnčí a jelení. 

 

Pokud se vám dostane do ruky takové kančí, srnčí nebo dančí maso, je na místě otázka, jak jej připravit? Se šípkovou, nebo se zelím? Možností je ale mnohem více! Zkuste třeba klasickou svíčkovou nebo výtečný guláš

 

Nadrobno pokrájenou cibuli opečte na oleji, když je cibule zlatavá můžete přidat maso nakrájené na kostky a česnek. Míchejte a nechte maso zatáhnout. Následně osolte a zaprašte paprikou. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a chvilku restujeme společně s masem, dokud není maso mírně opečené.

 

Poté přidejte koření, zalijeme vodou, vínem a zvolna duste, dokud není maso měkké. Občas zamíchejte. Před koncem přidejte brusinkovou zavařeninu a strouhaný perník na zahuštění. podávejte s chlebem či celozrnným knedlíkem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 462.4133 Kj

Bílkoviny2.48 g
Sacharidy19.18 g
Sacharidy z cukrů0.02 g
Tuky1.76 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.08 g
Vláknina7.06 g

Alergeny

Celer a výrobky z něj

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.