Ingredience na 1 porci

Máslo25 g
Polotučný tvaroh40 g
Vejce1 kus
Ořechy vlašské1 hrst
Mandle loupané celé20 g
Rozinky20 g
Citronová kůra čerstvá1 g
Cukr hnědý třtinový25 g
Mouka špaldová celozrnná80 g

Vánoční štola je sladké pečivo, které najdeme v období adventu zejména v Německu. Pokud chcete zdravější variantu rozhodně využijte celozrnnou mouku, která obsahuje více prospěšných látek než mouka bílá. Skvělou chuť dodají také oříšky plné zdravých tuků.

 

Nejdříve smíchejte mouku s cukrem. Mandle rozemelte a přidejte je k mouce a cukru, poté vmíchejte také tvaroh, vejce, změklé máslo, posekané vlašské ořechy, rozinky a citronovou kůru. 

 

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto klidně v robotu. Z hotového těsta vytvořte silnější plát a přeložte jednu jeho polovinu přes druhou. Hotovou štolu můžete potřít rozehřátým máslem.

 

Připravenou štolu přesuňte na pečicím papírem vyložený plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 718.2029 Kj

Bílkoviny8.69 g
Sacharidy4.22 g
Sacharidy z cukrů0.08 g
Tuky12.88 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.11 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.76 g
Sodík0.09 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.