Tatarák z červené řepy

Ingredience na 1 porci
| Hořčice plnotučná | 1 g | |
| Česnek | 1 stroužek | |
| Olej olivový | 5 ml | |
| Červená řepa | 125 g | |
| Cibule jarní | 0.25 kusy | |
| Cibule šalotka | 0.25 kusy | |
| Chilli paprička | 1 kus | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Kmín | 1 špetka | |
| Koření paprika mletá | 1 špetka | |
| Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
| Kečup | 1 g | |
| Omáčka sojová | 1 g | |
| Máslo arašídové | 10 g |
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Řepu si omyjte, odřežte kořínky a položte vedle sebe na kus alobalu. Dále řepu posolte a pokapejte olivovým olejem. Řepu zhruba hodinu počte ve vyhřáté troubě. Alobal pak rozbalte a řepu nechte chvíli zchladnout. Potom jí oloupejte a umixujeme v mixéru, sekáčku anebo nastrouhejte na jemném struhadle.
Česnek oloupejte, prolisujte a na 2 lžících oleje orestujeme spolu s pokrájenou chilli papričkou jemně dorůžova. Šalotku i lahůdkovou cibulku nakrájejte na malé kostičky.
Řepu, orestovaný česnek i s olejem, cibulku i šalotku smíchejte v míse s burákovým máslem a ochuťte kořením. Je to tak trochu alchymie. Ochucujte do té doby, dokud vám směs nepřijde chuťově vyvážená.
K ochucování použijte: sojovku, kečup, hořčici, papriku, worchestr, citrónovou šťávu, pepř a sůl.
Tatarák vychlaďte.
Doporučujeme podávat s kvalitním pečivem.
Bagetky nakrájejte na plátky a opečte na pánvi na trošce oleje dozlatova. Na opečené bagetky navrstvíme tataráček a ozdobíme rukolou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 300.227 Kj
| Bílkoviny | 2 g |
| Sacharidy | 8.02 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.12 g |
| Tuky | 1.69 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
| Vláknina | 1.43 g |
| Sodík | 0.01 g |
| Vápník | 27.01 g |
| Gi | 0.3 |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot





