Vajíčková pomazánka s majonézou recept

vajíčková pomazánka s majonézou

Ingredience na 1 porci

Vejce10 kusů
Hořčice plnotučná20 g
Majonéza225 ml
Tavený sýr30 g
Cibule1 kus
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Pažitka1 hrst

Postup vajíčková pomazánka

1

Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout.

2

Vejce pokrájíme na kostičky nebo si pomůžeme kolečkem a dáme do misky.

3

Přidáme majonézu, hořčici a sýr.

4

Nadrobno nakrájíme cibuli s pažitkou a přidáme ke směsi.

5

Dochutíme solí a pepřem a pořádně promícháme.

6

Mažeme na pečivo a zdobíme čerstvou pažitkou.

Vajíčková pomazánka s majonézou je klasický český recept. Tato vajíčková pomazánka je velmi oblíbená napříč všemi generacemi. Skvěle poslouží také jako zdravá rychlá večeře, pokud zrovna nestíháte vařit. Zdravá rychlá večeře je základem zdravého jídelníčku. Často býváme večer již unavení a nechce se nám zdlouhavě vařit. Přesto je však důležité nesáhnout po něčem tučném či sladkém. Zdravá rychlá večeře může představovat například polévku, rizoto, smoothie či zdravou rychlou pizzu. Recept na vajíčkovou pomazánku je všeobecně známý a zabere vám minimum času. Tradičně se vajíčková pomazánka s majonézou pojí s Velikonocemi a jarem, je však výborná i kdykoli jindy a navíc obsahuje spoustu bílkovin.

Jak správně uvařit vejce na vajíčkovou pomazánku

Vejce vaříme natvrdo, ale je velmi důležité je nepřevařit. Všeho moc škodí. A jestli si říkáte, že tam ta vajíčka necháte ještě o chvíli déle, děláte chybu. Jestliže vajíčka rozvaříte, mohou mít poté takový našedlý nádech, také mohou lehce zapáchat nebo může být žloutek hrudkovitý. Recept vajíčková pomazánka nám radí vejce vařit natvrdo devět minut s tím, že je vkládáme do již vroucí vody. Po uvaření je necháme úplně vychladnout. Pro urychlení chlazení ponořte vejce do studené vody.

ˇ

Vaječná pomazánka recept

Vejce již máme správně uvařená a vychlazená. Nyní přichází řada na další suroviny. Pro tradiční vajíčkovou pomazánku je hlavní ingrediencí majonéza. Pokud je však cholesterol dieta něco, co musíte ze zdravotních důvodů dodržovat, zkuste majonézu nahradit pomazánkovým máslem, lučinou, nebo tvarohem. Cholesterol dieta se však nemusí zařazovat nutně až když je problém na světě. Naopak je žádoucí si čas od času udělat očistnou kůru a cholesterol dietu preventivně vyzkoušet. Vaječný žloutek sice obsahuje cholesterol také, avšak v malém množství, které člověku není tak škodlivé. Zdravý člověk může zkonzumovat až čtyři celá vejce týdně. Vaječné bílky lze konzumovat neomezeně.

Vajíčková pomazánka však ještě není hotová. Dále si nakrájíme jednu až dvě cibule. Můžeme také použít jarní cibulku. Recept na vajíčkovou pomazánku se dá dále oživit nějakými bylinkami. Hodí se zejména pažitku, kterou si nasekáme nadrobno. Je však možné použít například i řeřichu, medvědí česnek či jinou bylinku podle vaší chuti. Recept vajíčková pomazánka určitě musí vždy zahrnovat i hořčici. Jasnou variantou je plnotučná hořčice, použít lze však i dijonskou, která dodá pomazánce na štiplavosti. Hrubozrnná hořčice zase dodá na zajímavé struktuře. Nakonec už jen dochutíme solí a pepřem.

Co jíst místo pečiva?

Pokud byste chtěli vajíčkovou pomazánku s majonézou něčím ozvláštnit, můžete přidat například sušená rajčata, olivy, avokádo nebo uzeninu. Pro lepší konzistence je dobré použít tavený sýr. Nejlepší je vajíčková pomazánka odleželá po alespoň hodině v lednici. Vajíčková pomazánka se podává nejčastěji s čerstvým pečivem nebo chlebem. Co jíst místo pečiva, pokud však držíte dietu a nebo se mu chcete vyhnout z jakéhokoli jiného důvodu? Skvělou a zdravou variantou toho, co jíst místo pečiva, jsou například suchary. Po chvíli si na ně zvyknete a ani vám pečivo nebude chybět.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 562.357 Kj

Bílkoviny7.64 g
Sacharidy10.34 g
Sacharidy z cukrů6.13 g
Tuky6.7 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.33 g
Vláknina3.21 g
Sodík0.11 g
Vápník37.03 g

Alergeny

Vejce a výrobky z nich

Hořčice a výrobky z ní

Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.