Zaalouk marocký salát

Ingredience na 1 porci:

Cibule0.5 kusy
Česnek1 stroužek
Jogurt bílý 0 % tuku1 kus
Olej olivový1 ml
Olivy černé1 kus
Lilek0.5 kusy
Chilli paprička1 kus
Sůl1 špetka
Rajčata2 kusy
Limetková šťáva čerstvá1 ml
Koriandr nať1 hrst
Římský kmín1 špetka

Vyzkoušejte tento výborný salát, jehož základem je pečený lilek a rajčata. Můžete ho připravit jako předkrm nebo klidně jako přílohu a nejlepší je podávaný za studena!

 

 

 

 

 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 3 lilky
  • 500 g spařených rajčat
  • limetka
  • 1 červená cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • koriandr
  • římský kmín
  • černé olivy
  • česnek
  • Chilli
  • olivový olej
  • himalájská sůl
  • jogurt

 

 

Nejdříve nechte předehřát troubu na 180 až 200 stupňů. Opláchněte lilky, podélně je rozřízněte a propíchejte vidličkou. Rozpůlené lilky dejte na pečící papír do vyhřáté troubyasi na 30 minut. Hotové lilky poznáte jednoduše tak, že budou krásně měkké.

 

Po upečení nechte lilky lehce vychladnout a vidličkou je vydlabejte, oddělte dužinu od slupky. Dužinu z lilků nasekejte nožem nebo rozmixujte a dejte do mísy. Lehce je můžete zakápnout šťávou z limetky, aby lilky dál nehnědly.

 

Na olivovém oleji v pánvi osmažte červenou cibulku, přidejte spařená rajčata a společně prohřejete. Dále přidejte směs z lilků, prolisujte česnek, přidejte nasekanou nať koriandru, římský kmín, šťávu z jedné limetky, sůl a dále můžete přidat chilli podle vlastní chuti.

 

Salát je nejlepší podávat za studena, zasypaný koriandrem, najemno nakrájenou cibulkou, olivami a pokapaný olejem. Zaalouk můžete podávat s rozpečenou pitou, oblíbeným pečivem nebo jako náplň to tortilly.

 

Tip: Před podáváním do salátu ještě přidejte bílý jogurt, výborně zjemní chuť celého jídla.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.