Utopenci: Recepty na klasiku i specialitu pro vegetariány!

Utopenec je oblíbený český pokrm studené kuchyně. Špekáčky jsou oloupané, po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části a cibule nakrájená na plátky. I když domácí utopenci nepatří mezi základní zdravé večeře, dají se upravit mnoha způsoby.

Nálev utopenců

Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření. Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Domácí utopenci se tradičně podávají s chlebem.

Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina nebo další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka). Existují také „rychlí utopenci“ se zkrácenou dobou naložení.

Klasický recept na utopence

Ingredience

  • 15 špekáčků
  • 1/2 sáčku pepře
  • 1/2 sáčku pálivé papriky
  • 4 cibule
  • 20 nakládaných kozích rohů
  • 400 ml octa
  • 300 ml vody
  • Sůl
  • 5 chilli papriček

Postup přípravy

Ze špekáčků sloupneme střívko a podélně je nařízneme. Papriku smícháme s pepřem a vnitřní naříznutou stranu špekáčků okořeníme a do štěrbiny vložíme několik koleček cibule. Takto nadívané špekáčky vložíme v několika patrech do sklenice, prokládáme cibulí a kozími rohy.

V hrnci smícháme ocet s vodou a necháme projít varem. Vzniklý lák dle chuti dosolíme. Vychladlým lákem zalijeme špekáčky ve sklenici tak, aby byla i horní vrstva zcela ponořena. Sklenici uzavřeme a uložíme na chladné a tmavé místo.

Milovníci pikantních utopenců mohou do sklenice přidat nakládané nebo čerstvé chilli papričky.

Jak utopenci vznikli?

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský Šamánek původem z Berounska. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ buřtům. Není důležité, jak přesně název vznikl, důležité je, že se recept dochoval a používá se dodnes.

Utopenci podle Pohlreicha

Kvalita výrobku

Kvalitu výrobku ovlivňuje především kvalita použitého špekáčku. Vyhněte se buřtům a nakupujte pouze špekáčky, které na rozdíl od buřtů musí obsahovat minimálně 40 % masa a tím pádem i dostatečný podíl bílkovin. Veškeré nutriční hodnoty celkového receptu si můžete dohledat v kalorických tabulkách.

Ingredience

  • 0,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek
  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule

Postup přípravy

Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a vložíme střídavě do sklenice (cibule, špekáčky). Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout a zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme odležet asi týden.

Vegan recepty

Patříte mezi vegetariánské nadšence nebo si občas dáte chuťovku z veganského jídelníčku? Nemusíte se bát, že byste byli ochuzeni. Vyzkoušejte vegan párky (např. chilli od AlfaBio) nebo si vlastní vegan špekáčky zkuste vyrobit, budete překvapeni.

Vegan utopenci

Ingredience

  • 1 balení vegan párků
  • 3 cibule
  • 2 chilli papričky
  • celý pepř
  •  nové koření
  • bobkový list
  • 300 ml octa
  • 150 ml vody

Postup přípravy

Nakrájejte vegan párky, přidejte nakrájenou cibuli, chilli papričku, celý pepř, nové koření, bobkový list a zalijte nálevem. Poté je nutno pár dní vydržet a nechat utopence uležet.

Podávejte s kváskovým chlebem

Utopenci s kysaným zelím

Kalorické tabulky nám jistě dají za pravdu, že kysané zelí má příznivé nutriční hodnoty, hodí se pro některé zdravotní diety a navíc má celkově blahodárné účinky na náš organismus.

Blahodárné účinky zelí

  • prevence proti nachlazení
  • Blahodárně působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění
  • Optimalizuje krevní tlak
  • Napomáhá při špatné plodnosti
  • Působí preventivně proti zácpě
  • Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů
  • Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu

Ingredience

Nálev

  • 350 ml vody
  • 200 ml octa
  • 100 ml balsamikového octa
  • 7 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 3 lžičky cukru
  •  1 lžička soli

Utopenci

  • 3 žluté cibule
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprika
  • 14 špekáčků
  • 3 lžičky pálivé papriky
  • 500 g kysaného zelí

Postup přípravy

Vodu a oba druhy octů přivedeme k varu, přihodíme koření včetně soli a cukru. Asi pět minut necháme nálev povařit, ochutnáme a podle vlastní chuti dochutíme.

Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, chilli papriku na tenká kolečka. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme asi tak do 2/3, vysypeme mletou paprikou a naplníme několika plátky cibule, česneku a koleček paprik. Zbylou zeleninu promícháme se zelím, část ho dáme na dno sklenice, na něj poklademe několik špekáčků a jednotlivé vrstvy střídáme.

Nakonec utopence přelijeme teplým nálevem (jeho množství záleží na velikosti sklenice a jak natěsno jsou v ní Utopenci naskládaní), uzavřeme sklenici a dáme ji na tmavé místo odležet.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.