Zapečené brambory: Báječné a chutné recepty

Zapečené brambory jsou oblíbenou českou klasikou.

V naší kultuře se brambory používají od pradávna. Výborně se hodí jako příloha k pečenému bůčku nebo jinému masu. Častou možností je i kombinace brambor a lososa na všechny způsoby. Brambory obsahují mnohem více vlákniny a méně sacharidů než rýže, což z nich dělá zdravější volbu. Zapečené brambory lze však použít i jako hlavní chod na oběd nebo na večeři. Pokud si je připravíte den před odchodem do práce, snadno se z nich stane lehký krabičkový oběd.

Francouzské brambory

Jak název napovídá, způsob přípravy těchto zapékaných brambor nepochází z Česka. Jsou však u nás stejně populární a známé tak dobře, jako některé české klasiky.

Ingredience na 6 porcí

  • 2 kg brambor
  • 300 g uzené šunky
  • 7 ks vajec od šťatných slepic
  • 1 cibule
  • 4 PL máslo
  • 200 g nastrouhanémozzarelly
  • 250 ml smetana na vaření
  • 1 PL hořčice
  • pepř, sůl

Postup

Brambory si uvaříme ve slupce. Potřebují asi 20 minut. Rovněž i vajíčka uvaříme natvrdo. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Vyšší pekáč si vytřeme máslem a poklademe nakrájené nebo na hranolky přetištěny brambory. Osolíme, opepříme a cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na kousku másla do zesklovatí. Uzenou šunku nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, restujeme cca 5 minut. Vychlazené vejce oloupeme a protlačíme nebo nakrájíme. Na brambory po celé ploše poklademe připravené vejce, uzenou šunku a cibuli. Pokračujeme další vrstvou rozmačkaných brambor po celé ploše. Smetanu na vaření vyšleháme s 2 zbylými vajíčky, dochutíme hořčicí a zalijeme prokládané brambory. Poklademe pár plátků másla a přikryjeme alobalem. Dáme je péct do trouby na 200 ° C. Po 20 – 30 minutách jejich odkryjeme a po celé ploše posypeme nastrouhanou mozzarellou. Pak je ještě dáme zapéct na 10 minut do zlatova.

Francouzské brambory by měly být i ze spodní části zlatavé barvy. Nakonec je necháme trochu odležet, aby se lépe nabíraly. Francouzské brambory dozdobíme petrželkou, případně čerstvou pažitkou.

TIP: Pokud si brambory uvaříte den předem, oloupete je a dáte do chladu, ušetříte spoustu času při vaření. Přečtěte si také, jak dlouho vařit brambory ve slupce.

Zapečené brambory s brynzou a slaninou

Nádivku v tomto receptu můžete udělat z čehokoliv co máte rádi. Oblíbenými dodatečnými přísadami jsou například kukuřice a fazole. A pokud chcete ušetřit nádobí, můžete upéct brambory v alobalu.

Ingredience na 2 porce

  • 6 ks větších brambor
  • 125 g brynzy
  • 100 g šunky
  • tvrdý sýr (nebo nastrouhaná mozzarella)
  • máslo
  • slanina (cca 80 g)
  • petrželový nať
  • koření – červená paprika, pepř

Postup

Přichystané brambory pořádně omyjeme, vložíme do pekáče a pečeme se slupkou přibližně 60 minut při teplotě 200 ° C. Zatímco se brambory pečou, připravíme si ostatní přísadě. Šunku nakrájíme na menší kostky a vložíme do misky. Potom přidáme brynzu a tvrdý sýr, který předtím nastrouháme. Rovněž je možné použít již nastrouhaný sýr, například mozzarellu. Směs ochutíme pepřem, mletou červenou paprikou a petrželkou nakrájenou na drobno. Sůl přidáváme jen v případě, že brynza nebude dost slaná, což se však stává málokdy. Kus slaniny nakrájíme na plátky a 2 plátky ještě nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi v misce. Vše důkladně promícháme. Jakmile se brambory upečou, vyjmeme je z trouby a překrojíme napůl. Vnitřek vydlabeme opatrně malou lžičkou, okraje by měly být kolem 1 cm tlusté. Vydlabané brambory můžeme použít k jinému jídlu, například jako lehký oběd s kyselým mlékem, což je tradiční jídlo české kuchyně. Dovnitř vydlabaných brambor vložíme kousek másla na spodek a naplníme nádivkou.

Na vrch poklademe plátky slaniny a dáme zapéct do trouby ještě na 10 minut. Podáváme teplé jako přílohu nebo hlavní chod.

TIP: Pokud brambory předtím uvaříte, budete potřebovat mnohem méně času na závěrečné pečení.

Zapečené brambory s brokolicí

Zapečené brambory s brokolicí můžete připravit také ve vegetariánské variantě, stačí vynechat uzené. Na jejich chuti to nic neubere.

Ingredience 4 porce

  • 500 g brokolice
  • 1 kg brambory
  • 1 ks smetana na vaření
  • 150 g nastrouhané mozzarelly
  • 150 g uzeného masa
  • olej
  • sůl, pepř

Postup

Dopředu si uvaříme brokolici, která je rozdělena na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzené maso stejně nakrájíme na kostičky. Ve zvláštní misce smícháme uvařenou brokolici, brambory a dušené maso. Na závěr přidáme sůl, pepř a dáme do mísy vyrobené z tvrzeného skla, kde na spodek přidáme trochu oleje. Zalijeme smetanou, posypeme sýrem a dáme péct. Pečeme na 200 ° C asi 60 – 90 minut.

TIP: Zapečené brambory na všechny způsoby skvěle doplní dresingy Slimpasta, které jsou nízkokalorické a úplně bez tuku!

Zapečené brambory s kuřecím masem

Při této variantě nepotřebujete brambory před kuchtěním vařit, což z něj činí vynikající recept na rychlou večeři! Zkuste si také upéct brambory v alobalu.

Ingredience na 4 porce

  • 6 ks větších brambor
  • 200 g kuřecích prsou
  • 400 ml smetany na vaření
  • 1 vejce od šťatných slepic
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté ​​červené papriky
  • sůl, pepř (dle chuti)
  • olej

Postup

Začneme s přípravou brambor. Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka tlusté přibližně 0,5 cm. Pokračujeme nakrájením kuřecích prsou na menší kostky. Smetanu na vaření vylijeme do misky a k ní přidáme vejce a mouku a pořádně rozmícháme nebo rozmixujeme. Do misky s nakrájenými bramborami vlijeme asi polovinu směsi se smetanou a přidáme potřebné koření. Promícháme, přidáme nakrájené kuřecí maso a znovu promícháme. Připraven pekáč vymažeme olejem a následně do něj vložíme brambory, které zalijeme zbylou smetanovou směsí. Připravené jídlo dochutíme ještě troškou rozmarýnu a mleté ​​papriky. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 ° C asi 45 minut. Brambory musí být po dopečení měkké.

TIP: Kuřecí maso v pekáči schovejte pod brambory a bude více šťavnaté.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.