Pomalu pečený vepřový bůček zdravě

Máte rádi masitá jídla pro pořádné chlapy, ale zároveň jste měli co do činění s cholesterolem a s jeho účinky na tělo? Jak si tedy připravit tuto českou klasiku o něco zdravěji? Máme pro vás řešení!

Předtím než začnete ...

Vepřový bůček kvůli jeho obsahu tuku nemůžeme ani při nejlepší vůli zařadit mezi zdravá jídla. Právě takové potraviny způsobují nadváhu a mohou za hromadění cholesterolu v našem těle. To však neznamená, že bychom se měli vyhnout jeho konzumaci. I tento delikátní kousek umíme připravit co možná nejzdravější.

Klíč k odstranění co největšího množství tuku spočívá v jeho dlouhém a pomalém pečení. Tuk se z masa postupně uvolňuje, čímž ochucuje maso a vytváří zároveň vynikající gurmánský požitek.

Následující recepty jsou všechny náročné na přípravu, a to hlavně z časového hlediska. Ujišťujeme vás však, že výsledek stojí za to! Recepty níže se mohou stát také součástí vaší paleo diety, protože obsahují přísady bez přílišné chemické úpravy.

Pečený vepřový bůček s cibulí

Ingredience

  • cca 1 kg bůčku
  • 40 g sůl
  • 100 g cibule
  • 100 g česnek
  • 5 g kmín celá

Příprava
Kůži na bůčku jemně nařežeme na malé čtverečky připomínající šachovnici. Bůček dále nasolíme a okmínujeme.
Podlijeme ho troškou vody a dáme péct na 130 ° C v nepřikryté pekáči. Bůček musí být kůží dolů. Pečeme přibližně 2 hodiny.
Potom bůček převrátíme a přidáme zbylé přísady. Cibule by měly být překrojené na poloviny a stroužky česneku zachovány v celku.
Zvýšíme teplotu na 150 ° C a pečeme přibližně hodinu, dokud bůček nedostane zlatavou barvu. Občas polijeme výpekem.
Při vybírání postupujeme opatrně, maso je křehké a mohlo by se rozsypat.

Vepřový bůček s česnekem

Ingredience

  • cca 1kg bůčku
  • 3 PL sádla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • kmín celá

Příprava
Kůži na vepřovém bůčku nařežeme na mřížku, avšak pouze svrchu. Celý kus dobře nasolíme ze všech stran, okmínujeme a natřeme rozdrceným česnekem.
Na připravený pekáč přidáme sádlo, vložíme maso kůží navrch a podlijeme troškou vody.
Troubu zahřejeme na 130 ° C a pečeme zakryté přibližně 1,5 hodiny.
Pak pečeme odkryté na další 2 hodiny a během pečení přeléváme maso výpekem, asi každých 20 minut.

Pikantní vepřový bůček

Ingredience

  • cca 1 kg bůčku
  • 1 ks hruška
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 zázvoru
  • špetka chilli koření
  • 2 PL olej

  • 5 PL sojová omáčka
  • 4 PL bílé víno
  • 1 ks cibule
  • 1 PL cukr
  • sůl

Příprava
Den před připravovaným pečením si připravíme marinádu: Do misky přidáme prolisovaný česnek se solí, nastrouhaným zázvorem, chilli a olejem. Promícháme.
Do vzniklé směsi přimícháme rozmixovanou hrušku a sójovou omáčku a promícháme.
Marinádu dochutíme vínem a cukrem a znovu promícháme. Pokud by marináda obsahovala větší části, můžeme použít mixér na jejich rozmixování.
Nakonec přidáme cibuli nakrájenou na drobno a touto směsí potřeme bůček, který vložíme na zbytek dne do chladničky. Bůček by měl v marinádě být alespoň 24 hodin.
Pečeme ho při teplotě 220 ° C přibližně 10 minut. Nezapomeňme podlít troškou vody. Potom teplotu snížíme na 160 ° C a pečeme 25 minut.
Bůček otočíme a dopečeme přibližně 30 minut.

Pomalu pečený vepřový bůček

Ingredience

  • cca 1 kg bůčku
  • sůl
  • 2PL kmínu
  • 5 ks celého pepře
  • 3 PL olivový oleje

Příprava
Na umytém a osušeném bůčku nařízneme kůži do tvaru mřížky. Koření rozdrtíme a vetřeme do masa, dále vydatně osolíme z každé strany a potřeme olivovým olejem.
Pečeme na 250 ° C přibližně 15 minut. Potom snížíme teplotu na 170 ° C a pečeme dalších 1,5 hodiny.
Na konci pečení zapečeme kůži do křupava asi 15 minut při teplotě 220 ° C. Zapékání ale neprodlužujte, aby nebyla kůže příliš tvrdá!

15.01.2020

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Potraviny bohaté na bílkoviny

27.10.2019

Bílkoviny neboli proteiny, představují základní stavební látku živých organismů. Bez nich vám nejenže neporostou svaly, ale ani nezhubnete. Napomáhají totiž zahánět hlad a pomáhají také  při odbourávání tuků. Proto jejich příjem při redukční dietě není dobré omezovat. Pokračovat ve čtení

Losos: Nejoblíbenější recepty, které zvládne každý

30.10.2018

Losos je lahodná ryba, která se v našich končinách těší opravdu velké oblibě. Není divu, když je losos tak snadno dostupný a zdravý a navíc vhodný k nejrůznějším úpravám v kuchyni. Pokračovat ve čtení

Vajíčkový salát: Česká klasika nebo francouzská delikatesa?

16.10.2018

Vajíčkový salát patří mezi kuchařské stálice, a to zejména v období velikonoc. Existuje mnoho receptů a nejrůznějších variant od těch klasických, přes zdravější obdoby, až po vegetariánský recept. Inspirujte se a vyzkoušejte tyto nejpopulárnější recepty na vajíčkový salát v odlehčené podobě. Pokračovat ve čtení

Jídelníček při grilování

16.06.2016

Ač se to tak nemusí zcela jevit, grilování a zdravý jídelníček se docela dobře doplňují. Poradíme, jak si takové jídlo připravit, aby splňovalo všechny zásady zdravého stravování. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

3 056 911 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?