Živočišné tuky

Jak již vyplývá z názvu, živočišné tuky jsou získávány ze zvířat a rostlinné tuky z rostlin. Živočišné tuky byly a jsou přirozenou součástí pestré stravy, zároveň se ale staly hrozbou a epidemií moderní konzumní společnosti. Přitom je stačí přijímat v jejich přirozené podobě a ve správném poměru. Zapomeňte na lžičku rybího tuku v babiččině kredenci, raději vsaďte na rychlé a zdravé rybí receptyŽivočišné tuky by měly tvořit maximálně 1/3 všech přijatých tuků v našem jídelníčku.

Ve většině dietních plánů se doporučuje držet se od živočišných tuků raději dál. Jsou ale skutečně hrozbou? 

Jestliže se budete držet zásady „všeho s mírou“, nemusíte se pak bát, když v malém množství zařadíte ke svému pestrému jídelníčku některé z řad živočišných tuků.

Mezi živočišné tuky řadíme:

  • Máslo – to obsahuje hodně trans-nenasycených mastných kyselin. V malém množství si ho jednou za čas klidně dopřejte. Má blahodárný vliv na nervový systém a obsahuje prospěšné vitamíny jako A,D, E, K.
  • Sádlo – tento nezdravý tuk má o trochu nižší obsah cholesterolu a vyšší podíl nenasycených mastných kyselin než máslo, přesto je dobré se mu spíše vyhýbat, obsahuje totiž jen zanedbatelné množství cenných látek.
  • Rybí olej – není žádná novinka, že rybí tuk je významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin (omega – 3), které mají příznivý vliv na kardiovaskulární a nervový systém. Bohužel v dnešní době kvůli znečištění životního prostředí se v rybách nachází zároveň hodně škodlivých látek, včetně těžkých kovů.
  • Uzeniny – obsahují nezdravé tuky a nekvalitní bílkoviny a ve zdravé stravě opravdu nemají co dělat.

Nezdravé tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a trans-nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky zapříčiňují vyšší hladinu cholesterolu a negativně tak ovlivňují funkci cév a srdce. Většina tuků rostlinného původu, má ze zdravotního hlediska přívětivější složení mastných kyselin. Obsahují více nenasycené mastné kyseliny a ty mají příznivější vliv na naše zdraví, jsou tak rozhodně lepší variantou, než tuky živočišného původu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.