Alergie na lepek

Pociťujete, že  jste po jídle nafouklí? Trápí vás dlouhotrvající průjmy a pociťujete úbytek na váze? Pozorujete zvýšený výskyt aftů v ústech? Příčinou může být alergie na lepek.

Alergie na lepek a také celiakie se může objevit v každém věku. U dětí to bývá v době, kdy se poprvé setkají se stravou bohatou na lepek (krupicová kaše, piškoty). U dospělých pak často při oslabení, při duševní či tělesné zátěži (stres, operace, těhotenství, jiné vážné onemocnění apod.), a to většinou mezi 30. a 40. rokem věku.

  • Alergie je obranná reakce organismu proti škodlivým látkám z okolního prostředí, mluvíme o ní tedy jako o nemoc imunitního systému.
  • V případě alergie na lepek jsou těmi škodlivými látkami směsi bílkovin, které se vyskytují v pšenici a dalších obilninách, jako je žito nebo oves.
  • Jedná se o nemoc s dlouhodobým, a většinou také celoživotním trváním.

Co je to lepek?

Slovo lepek je odvozeno od lepivosti, jeho cizí název gluten znamená latinsky lepidlo. Lepek je proměnlivá směs bílkovin vyskytující se ve čtyřech druzích obilovin a je hlavní bílkovinou ve všech typech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Více je v obilovinách už jen škrobů. Z pohledu celiakie není důležité, ve kterých z výše uvedených obilovin je lepku více či méně. Ve všech je ho dostatek na to, aby vám způsobil problémy. Obsah lepku se i u jednoho druhu obilí může lišit, a to v závislosti na podmínkách, v jakých bylo pěstováno. Díky lepku výrobky z mouky dobře kynou a po upečení si drží tvar. 

Celiakie či alergie na lepek?


Klasická alergie na lepek

Celiakie – imunitní nesnášenlivost lepku

nástup příznaků

pár minut po konzumaci lepku

hodiny až dny po konzumaci lepku

trvání

nemusí být celoživotní, někdy i sama odeznívá

je celoživotní nezávisí a na věku

léčba

je možné vyvolat toleranci organismu vůči lepku, pomocí alergenové vakcinace

není známa možnost odstranění nemoci

Příznaky

Příznaky u potravinové alergie

  • svědivé pálení na rtech, v ústech nebo v krku, někdy až otoky pálení a slzení očí svědění v uších
  • kopřivky, otoky, ekzémy
  • potíže s dýcháním
  • nevolnost, bolesti břicha,
  • zvracení, průjmy

Příznaky obvyklejší u potravinové intolerance a autoimunitních poruch

  • reakce zažívacího systému: nadměrná plynatost, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, bublání a kručení v žaludku po jídle
  • zvracení
  • chronické průjmy
  • úbytek hmotnosti
  • chudokrevnost
  • slabost, únava
  • u dětí poruchy růstu
  • jiné potíže: bolest hlavy, migréna, nepravidelný tep

Léčba

V první řadě by měl člověk přejít na bezlepkovu dietu, kde ze své strav vyloučí veškerý lepek.

Při bezlepkové dietě je zakázáno jíst výrobky z obilovin, které obsahují lepek z pšenice, špaldy, kamutu, žita, ječmene a řady odrůd ovsa.

Jedná se především o:

  • výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, sladké výrobky, těstoviny, knedlíky
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • rostlinné maso seitan

Také je důležité si dávat pozor na potraviny, ve kterých byla mouka použita a to i jen minimálně. Při přípravě některých potravin se pomoučují plechy apod.

Vhodné potraviny

Při bezlepkové dietě je vhodné se držet potravin, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, čirok. Také je přirozeně bezlepkové ovoce, zelenina, houby, bylinky, maso, vejce, cukr, med, káva, čaj, kakao, také mléko a výrobky z něj. Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciálně upravené potraviny. Existuje tak pečivo, těstoviny, sušenky a zvláštní směsi muk, které lze používat jako náhradu za tyto běžné suroviny obsahující lepek. Dostaneme je koupit ve zdravých výživách a už se také dostávají do nabídky klasicky supermarketů.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Transmastné kyseliny

Tuky jsou důležitou složkou naší stravy, ale i v jejich případě bychom si měli dávat pozor. Především se zajímejme, které z nich se v naší stravě objevují nejčastěji. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 782 326 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?