Bez špenátu ani ránu! Proč je tak zdravý?

Špenát neboli nízkokalorická vitamínová bomba. Je oblíbený po celém světě a najdeme ho snad ve všech světových kuchyních. Má velmi jemnou chuť a delikátní texturu. Znáte jeho tajemství?

Špenát, naprosto obyčejná, nenáročná rostlina a přitom tolik oblíbená. Původně pochází ze střední Asie. Dnes se pěstuje takřka po celém světě. V Evropě se největší úroda sklízí v Itálii, Francii a Německu. Ani Česká Republika však nezůstává pozadu. Jelikož se dělí na jarní, letní a zimní odrůdu, na trhu je k dostání v průběhu celého roka.

Nejrozšířenější druhy

Listový špenát

Při nákupu rozhodně dohlédněte, aby byl špenát mladý, světlý a křehký. Možností přípravy je mnoho. Můžeme ho podávat jako dušenou přílohu, nebo samotné jídlo. Důležité je však nezapomenout na fakt, že výsledný produkt bude daleko menší, než na začátku. Špenát se totiž svaří o více než polovinu.

Nejdříve špenát zbavte tužších částí řapíků a důkladně jej operte. Listový špenát se ideálně vaří ve větším množství osolené vody (aby nezhnědl), ale jen velmi krátce. Pak postupujte podle konkrétního předpisu.


Dušený špenát

Dušený špenát je možné připravovat i v páře a zachovat tak nejvíce blahodárných živi. Postačí zahřát špenát v pařáku a hned po zavadnutí ho ponořit do studené vody s ledem. Ta zastaví proces vaření.

Dušený špenát poslouží jako vynikající náplň slaných palačinek, bramborových placek nebo slaných lívanců. Ochuceným špenátem můžete zase naplnit pečené a vařené záviny, koláče na způsob pizzy, taštičky a pirohy. Možností je opravdu dost.


Baby špenát

Název baby nenese tento druh jen tak. Je obzvlášť mladý, sotva v rozpuku.

Lidé si ho oblíbili z důvodu, že je hotový za deset vteřin. Pokud byste se rádi pustili do přípravy pokrmů s touto zeleninou, ideální variantou jsou lehké saláty. Dejte si ale dobrý pozor na ochucování. Baby špenát je nevýrazný a velmi měkký.


Čerstvý špenát

Pokud jste příznivci salátu či chladných sendvičů, čerstvý špenát si rozhodně zamilujte. Postačí důkladně opláchnout, vyždímat a podávat. Čerstvý špenát je také ideálním doplňkem k vajíčku. V neposlední řadě je také výbornou ingrediencí do polévek.



TIP: Jak dokonale vyždímat špenát

Obětujte jednu čistou utěrku, která bude sloužit jen ke ždímání špenátu (zaručeně se totiž zabarví). Nasypte na ní spařený špenát, zabalte do válečku a vyždímejte nad dřezem stejně, jako třeba mokrý ručník.


Proč si špenát zamilovat

Špenát je naprosto perfektní potravinou pro hubnutí. Obsah kalorií je na minimu. Obsahuje více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je tedy velice nízká. Napříč tomu se ve špenátu nacházejí bílkoviny, lipidy, nerozpustná i rozpustná vláknina.

Z minerálních látek vyniká vysokým obsahem draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, dále obsahuje bor, molybden, selen aj. Ve špenátu najdeme i více kyseliny listové, vitaminu E, vitaminu K a vitaminu C.

Tato zelenina je také oblíbená, díky možnosti přípravy tzv. „rychlovek.“ Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku a ihned po vytažení a opláchnutí jej můžete kombinovat dle chuti za syrova nebo povařit či podusit.

Recepty ze špenátu

Špenát jako příloha

Do zpěněné cibulky přidáme špenát.  Bude potřeba hned přilít trochu vody a mléka. Ale ne příliš mnoho. Mléko se přidává kvůli obsahu kyseliny šťavelové, která odplavuje vápník z těla. Špenát následně deset minut dusíme, ke konci můžeme, ale nemusíme přidat vejce. Kořeníme solí, kmínem, pepřem a česnekem.

Špenátové smoothie

Držíte dietu nebo si dáváte detoxikační kúru? Hrst rozmixovaného špenátu přihoďte do zdravého zeleninového koktejlu k snídani nebo k svačině; vaše tělo s ním získá extra živiny a vlákninu.

Špenátová polévka

Nejjednodušší způsob je připravit cibulový základ, zalít vodou a přidat špenát. Po provaření je možno přidat smetanu nebo vajíčko, dochutit solí, pepřem, česnekem a špetkou muškátu, záleží na chuti. V dietní verzi pak místo smetany můžete použít mléko.


Receptů se špenátem je opravdu mnoho. Pokud hledáte další inspiraci na zdravé recepty, směle do toho.


Tip na závěr - Špenát versus děti

Není nic neobvyklého na tom, že školní děti špenát nesnáší. Potíže většinou nastanou při nástupu do dětského kolektivu. Stačí, aby silný jedinec mezi dětmi prohlásil, že jíst špenát je „hnusné“, a děti začnou špenát odmítat

Nesnažte se děti přemlouvat, nenápadně jim špenát podstrkávat, či dokonce hrozit hladovkou. Je to zbytečné!  Nechutná-li dítěti špenát od útlého věku, prostě mu jej nedáváme. Ve starším školním věku se nechuť ke špenátu obvykle sama vytratí. Přímým náporem můžete zbytečně vyvolat psychický odpor, který leckdy přetrvá do dospělosti.


03.07.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 260 042 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?