Kozí mléko a výrobky z něj

Blahodárné účinky kozího mléka znali již staří Římané, kozí mléko bylo a je považováno za takzvaný elixír krásy a dlouhověkosti.

Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást spousty léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou také podloženy vědeckými studiemi.

Kozí mléko a jeho hlavní přednosti:

  • onemocnění trávicího traktu – zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka blahodárně působí na lidské tělo
  • stres a migrény –ženy, které trpí migrénou, se často zcela vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší po zaměněné kravského mléka a výrobků z něj za výrobky z mléka kozího.
  • alergie – Často při vzniku dětských alergií se největší důvod přičítá kaseinu, což je bílkovinná frakce, která se nalézá v kravském mléce. Lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Kozí mléko má odlišné složení, je tak přijímáno bez problémů, a to nejen u dětí, ale i u dospělých.
  • revmatické bolesti – kozí mléko oplývá protizánětlivými účinky, posiluje imunitní systém.
  • kožní alergie –pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj
  • prevence nádorových onemocnění –  organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Podobné výsledky jsou i u pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko

Kozí mléko má jiné složení tuků než mléko kravské. Má nejblíž k mateřskému mléku, díky tomu je pro tělo lehce stravitelné. Všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí do kozích sýrů. Výrobky z kozího mléka lze samozřejmě využít všude tam, kde byste použili ty kravské.

Výrobky z kozího mléka

  • Kozí mléka
  • Kozí jogurty
  • Kozí sýry
  • Tvarohové krémy
  • Syrovátkové nápoje

Výhody kozího mléka proti kravskému

  • Obsahuje o 10 % méně laktózy
  • Kozí mléko se rychleji tráví – složením se podobá mateřskému mléku
  • Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A
  • Na 100ml obsahuje o 10% méně kalorií, tuku  cukrů a také méně cholesterolu
  • V kombinaci s ostatními obsaženými látkami podporuje imunitu a má celou řadu blahodárných účinků

Oblíbené kozí sýry

Kozí sýr ještě do nedávna nebyl tak často vyhledáván a konzumován, jak je tomu dnes a většinou byl výsadou spíše gurmánů. Nyní se stal nepostradatelnou složkou zdravé stravy a také se celosvětově produktů z kozího mléka prodává více než z mléka kravského. Kozí sýry mají výhodu, dají se konzumovat ve všech stupních zralosti. A to od delikátně jemných čerstvých sýrů, často také obohacené o příchuť až po pikantně suché kousky, které se skoro rozpadají. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle nazývány pur chèvres, a bývají vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka.

Jako je tomu u většiny sýrů, mají i ty kozí svou sezónu. Ideálním obdobím je jaro a léto, kdy kozy produkují nejchutnější mléko. Důležité je také skladování sýrů a dodržení předepsané teploty a vlhkosti při zrání.

Pach kozích sýrů

Mnoho lidí odrazuje od konzumace kozích výrobků právě jejich specifické aroma. Jestli s touto zvláštní vůní máte problém, je dobré sáhnout po úplně čerstvém výrobku a nejlépe v biokvalitě. Takový sýr má nejdéle dvoutýdenní dobu spotřeby a je tedy bez konzervantů, sladký a zcela neutrální. Zráním kozí vůně zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou se všechny aromatické složky.

Kozí sýr při hubnutí

Při dietě vybírejte kozí sýry s obsahem tuku v sušině kolem 40 %. Také ale sledujte, kolik sušiny samotný sýr má. Třeba u mladých čerstvých sýrů nevadí o něco vyšší podíl tuku v sušině, protože jí neobsahují celkově tolik. Jednoduše řečeno, čím tvrdší sýr, tím méně vody v sobě má a více kalorií tak obsahuje.

Kozí sýry také oplývají výbornou vlastností, podporují totiž spalování tuků. Také působí blahodárnými účinky na sliznici žaludku a střev, uklidňují jejich podráždění, které vzniká stresem a nevhodnou stravou. Pak vám trávicí systém lépe pracuje.

Druhy kozího sýru:

  • Čerstvé – měkké sýry, které zrají krátce a jsou ideální pro hubnutí. V lednici vydrží přes 14 dní a skvěle se hodí k listovým salátům.
  • Tvarůžky –pro hubnutí velmi výhodné díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu hodnotných živin. Také si je můžete zkusit vyrobit z kozího mléka doma.
  • S plísní – zrající kozí sýry existují v mnoha variantách od bílé plísně na povrchu až po vnitřní modrou plíseň typu niva. Hodí se zejména k těstovinám.
  • Typu Gouda – u tvrdých sýrů sledujte pozorně podíl tuku a opět upřednostněte mladé druhy s dobou zrání do 1 roku. Bývají méně slané.
  • Pařené – vydrží v ledničce až 30 dní a mají téměř univerzální použití od salátů až po zapékání. Paření je jedna z nejpřívětivějších úprav sýrů, a to i při redukční dietě.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny, představují základní stavební látku živých organismů. Bez nich vám nejenže neporostou svaly, ale ani nezhubnete. Napomáhají totiž zahánět hlad a pomáhají také  při odbourávání tuků. Proto jejich příjem při redukční dietě není dobré omezovat. Pokračovat ve čtení

Stravování při průjmu

Hlavním příznakem průjmu je vyprazdňování řídké, neformované stolice a to více než třikrát za den. Nebo také vodnatá stolice s přetrvávajícím nutkáním. Průjem je velmi nepříjemná záležitost a každý si ho určitě za život už „užil“. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 798 706 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?