Které ovoce má největší antioxidační účinky?

K čemu jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou vitamíny a další látky, které mají v našem těle na starost mnoho důležitých funkcí. Jejich největší význam ale spočívá v boji s volnými radikály. Volné radikály se v našem těle tvoří působením nezdravých potravin, znečištěného ovzduší nebo i stresu.

Svým působením tak v podstatě ničí zdravé buňky, což má za následek předčasné stárnutí a vznik srdečních či nádorových onemocnění. Antioxidanty volným radikálům brání v jejich působení, ale ne všechny si tělo dokáže samo vytvořit. Proto je nezbytné zajistit organismu jejich dostatečný přísun, a to zpravidla formou potravy.

Ovoce bohaté na antioxidanty

Vedle zeleniny a superpotravin, jako je například kustovnice čínská nebo zelený čaj, můžeme najít velmi bohatý zdroj antioxidantů také v ovoci. Ovoce obsahuje množství vitamínů a živin. Zde je přehled těch, které jsou antioxidanty přímo nabité.

Kiwi

Kiwi je šťavnaté ovoce původem z Asie a u nás si získalo oblibu zejména v zimních měsících. Málokdo ale ví, že kiwi ve skutečnosti obsahuje mnohem více vitamínu C než citrusové plody.

Skutečně stačí sníst pouze jedno kiwi za den a získáte tak denní doporučenou dávku vitamínu C. Kromě vitamínu C obsahuje další důležitý antioxidant vitamín E a karotenoidy. Navíc je bohaté na vlákninu a minerály (draslík, hořčík, měď a železo).

Kiwi usnadňuje vstřebávání železa do těla, čímž je dobrou prevencí proti anémii nebo vysokému krevnímu tlaku. Pomáhá při posílení imunity a podporuje hubnutí. Je součástí mnoha zdravých receptů a lahodných smoothie.

Jahody

Podle vědců jsou jahody ovocem, které má nejsilnější schopnost blokovat oxidaci volných radikálů. Jahody totiž obsahují velké množství antokyanů (někdy bývají označovány jako flavonoidy), které jsou u jahod odpovědné nejen za nádhernou sytě červenou barvu, ale také působí jako velmi silné antioxidanty. Jsou rovněž dobrým zdrojem vitamínu C.

Jahody jsou oblíbené u lidí, kteří si hlídají váhu, ale konzumovat by je měl každý, kdo chce předejít riziku srdečních a cévních onemocnění.

Brusinky

Tyto malé nenápadné červené plody se právem řadí mezi superpotraviny. Jsou stejně jako kiwi a jahody bohatým zdrojem vitamínu C. Kromě toho obsahují také silný antioxidant vitamín E a významné množství vlákniny.

Brusinky jsou populárním přírodním řešením při zánětech močového měchýře a močových cest, které trápí zejména ženy. Jejich vliv ale sahá až k prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Brusinky jsou v obchodech k dostání v mnoha formách – sušené, zavařené v plechovce nebo jako džusy.

Problém je v tom, že takto zpracované obsahují často až neuvěřitelné množství cukru. Je proto důležité číst etikety kupovaných produktů nebo je konzumovat čerstvé či lyofilizované.

Borůvky

Léto je obdobím sběru borůvek. Děti je s oblibou ochutnávají během rodinných výletů do lesa a maminky je zase hojně využijí do moučníků a nejrůznějších domácích pochutin. Kromě toho jsou ale borůvky doslova napěchované antioxidanty.

Borůvky obsahují dokonce ještě větší množství antokyanů než jahody. V borůvkách najdeme také karotenoidy, vitamín C a A, hořčík, vápník, fosfor, železo a významné množství vlákniny.

Borůvky účinně zlepšují zrak a vidění za šera, zlepšují činnost mozku a jsou dobrou prevencí civilizačních onemocnění.

Angrešt

Málokdy se stane, že bychom na zahrádkách okolních domků v létě nenašli angreštový keřík. Lidé ho pěstují, aby mohli pikantně kyselé plody zavařovat a dělat z nich marmelády, ale angrešt si za své účinky zaslouží mnohem víc pozornosti.

Angrešt má v sobě opravdu velké množství antioxidantů vitamínu C a E a je bohatým zdrojem železa a dalších minerálů – zinek, měď, hořčík, mangan, vápník.

Pravidelná konzumace angreštu pomáhá udržovat zdravé cévy a snižovat krevní tlak. Zlepšuje kvalitu pokožky a je také skvělým prostředkem pro přirozenou detoxikaci organismu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.