Losos: Nejoblíbenější recepty, které zvládne každý

Losos je lahodná ryba, která se v našich končinách těší opravdu velké oblibě. Není divu, když je losos tak snadno dostupný a zdravý a navíc vhodný k nejrůznějším úpravám v kuchyni.

Losos: mořská nebo sladkovodní ryba?

Losos obecný (atlantský) se vyskytuje v oblasti Atlantiku a ačkoli většinu svého života prožije v moři, rodí se jako sladkovodní ryba. Z moře se pak mladí lososi vracejí do svých rodných říček za účelem tření. Lososi se tak vyskytují i v našich řekách a panuje snaha o obnovení jejich populace.

Na druhou stranu, pokud si v restauraci pochutnáváte na lososovi nebo sháníte lososa v supermarketu, pak je více než pravděpodobné, že jeho život rozhodně nebyl tak pestrý a nejspíš pochází z lososí farmy.

V lososích farmách jsou ryby chovány pro maso a, podobně jako v případě našich slepic z velkých hal a klecových chovů, není jejich život příliš důstojný. Nevhodné podmínky chovu se pak velmi projeví na kvalitě masa i chuti.

Kde a jak koupit lososa?

Nejčastěji jsou v běžných obchodech k dostání vykostěné filety z lososa, a to mražené a chlazené.

Filety z lososa v běžných obchodech a supermarketech pocházející z farem stojí okolo 50,-Kč/100 g, přičemž v akci se může cena lososa snížit až na nějakých 34,- Kč/100 g.

V dnešní době je rovněž možné ve specializovaných obchodech získat také čerstvého uloveného divokého lososa, který nepochází ze sádek a farem.

Takové maso je samozřejmě kvalitnější a přirozeně také několikanásobně dražší.

Při výběru dbejte zejména na čerstvost ryby. Maso by mělo být oranžové až červené, přičemž během tepelné úpravy dojde ke krásnému zrůžovění. Maso by rozhodně nemělo být nijak šedivé.

Losos a jeho prospěšnost

Ačkoli patří losos mezi tučnější ryby (jak můžete snadno zjistit z kalorických tabulek), nemusí se mu dietáři vůbec vyhýbat.

Významný je zejména obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou našemu tělu opravdu velmi prospěšné. Omega-3 mastné kyseliny jsou skvělou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho podporují činnost mozku, zlepšují paměť a působí protirakovinně.

Lososí maso dále obsahuje vitamíny skupiny B (například vitamín B12, vitamín D, minerální látky a hlavně kvalitní bílkoviny, které podporují svalový růst.

Losos a recepty

Jak již bylo řečeno, lososa lze koupit v různých formách a nejčastěji se jedná o chlazené nebo mražené filety.

Na druhou stranu je hojně k dostání také uzený losos, který se skvěle hodí do nejrůznějších lahodných a přitom jednoduchých receptů.

Lososí maso je velmi jemné, šťavnaté a svou univerzálností se hodí k nejrůznějšímu zpracování. Skvělý je například pečený losos v troubě, losos na másle, losos na grilu, ale také za syrova jako tatarák nebo sushi.

Vyzkoušejte následující recepty, které zvládne skutečně každý.

Losos se špenátem a smetanou

Losos se skvěle hodí ke zdravému špenátu. V kombinaci s celozrnnými těstovinami a kapkou jemné smetany můžete během několika minut vyčarovat skvělé lehké a chutné jídlo.

  • 400 g celozrnných těstovin podle libosti ( například špagety nebo penne)
  • 200 g filetů z lososa bez kůže
  • olivový olej
  • citron
  • sladká smetana
  • listový špenát (nebo rukola či polníček)

Celozrnné těstoviny si uvařte v mírně osolené vodě podle návodu na obalu.

Mezitím si omyjte a osušte rybí maso. Připravené filety si zlehka osolte, poté na kvalitní pánvi rozpalte kapku olivového oleje a opečte na něm lososa z každé strany asi 3 až 5 minut. Vychladlé steaky z lososa pak natrhejte na menší kousky kousky.

Uvařené těstoviny sceďte, zalijte trochou olivového oleje a smíchejte s čerstvým špenátem. Poté k těstovinové směsi přilijte kapku sladké smetany a citronovou šťávu (případně dosolte). Na závěr přidejte lososa a můžete podávat.

Losos s bylinkovou krustou

Pečený losos provoněný bylinkami, dochucený parmazánem a pikantní chutí citronu - to je lahůdka, které málokdo odolá a navíc se díky výběru kvalitních surovin vůbec nejedná o pokrm plný prázdných kalorií.

  • 500 g filetu z lososa
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g parmazánu
  • hrst čerstvých bylinek
  • mořská sůl
  • citron
  • olivový olej

Sýr si nastrouhejte na jemném struhadle do misky. Přidejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky podle chuti (skvělý je například tymián). Vše společně dobře promíchejte.

Dále si omyjte filety, jemně je osušte, zlehka osolte mořskou solí a na každý kus navrstvěte připravenou bylinkovou směs. Poté zakápněte trochou olivového oleje, naskládejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na 190° asi na 25 minut.

Hotové filety se sýrovou krustičkou podávejte s citronem a jako přílohu zvolte například pečenou kořenovou zeleninu, pečené brambory, růžičkovou kapustu nebo zelené fazolky.

Tatarák z lososa

Tatar z lososa je v dnešní době už téměř klasika. Použít můžete jak lososa syrového, tak klidně i kvalitního uzeného. Losos se tam může stát například součástí skvělé, rychlé a zdravé večeře.

  • 500 g filetu z lososa bez kůže
  • 2 šalotky
  • dijonská hořčice
  • olivový olej
  • citron
  • menší svazeček kopru

Omyté rybí maso nakrájejte na drobné kostičky. Šalotky také nasekejte na drobno a smíchejte s masem. Přidejte lžičku dijonské hořčice, nasekaný kopr, lžíci olivového oleje a podle chuti mořskou sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše spolu dobře promíchejte.

Dejte vychladit do lednice a podávejte s opečeným celozrnným pečivem, čerstvými bylinkami a citronem pro dochucení.

30.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

Recepty z hub: Nejlepší houbové recepty, které češi milují

21.11.2018

Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Ukážeme vám recepty na portobello, hlívu ústřičnou, hříbky a mnoho dalších. Najdete klasiku, jakou je krémová houbová polévka, vegetariánská dršťková polévka a nebo houbové risotto či houbové hamburgery. Pokračovat ve čtení

Omáčky: naučte se nejlepší omáčky, nejen k rýži nebo knedlíkům

14.11.2018

Omáčky jsou českou doménou a v našem jídelníčku se proto vyskytují poměrně často. Jak je ale připravit v trochu odlehčenější verzi, chutně a bez velké námahy? Vyzkoušejte následující recepty. Pokračovat ve čtení

Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

06.11.2018

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 608 395 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?