Tofu natural, co s ním?

Tofu existuje hned v několika provedeních - natural, ochucené chilli papričkami nebo bazalkou, marinované či uzené. Dnes si ukážeme co s tofu natural, které je téměř bez chuti. Můžete jej použít pro přípravu slaných jídel a polévek, ale i sladkých jídel, dezertů, nápojů, pomazánek a krémů. 

A co je to vlastně tofu?

Tofu vzniká konkrétně ze sójového mléka a nenechte se zmást, to nemá s klasickým mlékem nic společného, vyrábí se máčením sóji, rozdrcením, vařením a následným přecezením. Díky svému bílému zbarvení získalo název mléko. Aby tofu dostalo svoji konzistenci, jakou většinou známe, tedy bílý kvádr s jemnou texturou a mírně pružný na stisk, je třeba sójové mléko vysrážet. K tomu se používá, síran vápenatý (sádra). Ten zapříčiní ztuhnutí, je bez chuti a vůně, tofu tak nijak neochutí, ale obohatí jej o vápník

Konečným výsledkem je měkká hmota, která se lisuje do výsledných kostek. A to jsme již na samotném konci cesty k výrobě tofu.

Jak již bylo zmíněné, tofu samotné nemá skoro žádnou výraznou chuť, velmi dobře tak přejímá chutě ostatní. Výborně se tedy hodí jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Tofu se dá dobře marinovat, nebo dochucovat rozmanitými bylinkami nebo kořením.

V České republice máme také výhody, že tofu můžeme vybírat od lokálních výrobců a nehrozí nám tak geneticky modifikovaná sója, jako je tomu například v Americe.

Na slano

Marinování

Tofu je baleno v nálevu, aby se nevysušilo a uchovalo si svou čerstvost. Když je vyndáte z obalu, nejprve jej vysušte mezi papírovými utěrkami a vytlačte z něj vodu. Čím lépe je vysušíte, tím pevnější potom bude. Vytlačenou tekutinu pak můžete nahradit marinádou a kořením.

Nejlépe se bude marinovat tofu natural, jelikož nemá vlastní výraznou chuť a je výjimečné v tom, že umí dobře absorbovat všechny chutě, které mu marinádou a kořením dodáte. Čím déle je budete marinovat, tím výraznější chuť bude mít.

Nejjednodušší způsob, jak tofu dochutit je sójovou omáčkou – stačí jej pokapat a poté péct nebo grilovat. Připravit si můžete ale i pořádnou marinádu! Například hořčičnou nebo sladkokyselou. Do zeleninových směsí a asijských omáček se většinou přidává na kostky nakrájené tofu, které stačí obalit v hladké mouce a opéct dozlatova.

Balkánský sýr

Tofu natural lze připravit jako balkánský sýr, stačí hodně kvalitní soli. Kostku tofu nakrájíme na kostičky, zalijeme hrnkem vody, zasypeme lžící soli, promícháme, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň pár hodin nechat uležet v lednici. Vytvářet se z něj dají i jiné sýry – například ricotta.

Slaný tvaroh

Mimo sýrů lze z tofu připravit i slaný tvaroh - stačí ho rozmixovat s trochou citrónové šťávy, vody, olivovým olejem, solí a pepřem. Takovýto tvaroh se hodí například k pečeným bramborům. Obdobně lze z tofu vytvářet různé pomazánky, které se běžně připravují z tvarohu – například pomazánka s bylinkami. A s mixováním nekončíme – stačí pozměnit recept a z tofu můžeme namixovat tofunéza, veganskou variantu majonézy.

Z tofu lze též za pomoci černé soli vykouzlit míchaná vajíčka či vajíčkovou pomazánku. Díky speciální černé soli nabývá jídlo o typicky vajíčkovou chuť. 

Oblíbená tofu vajíčka

Tofíčka nebo tofu vajíčka. Určitě jeden z TOP tofu receptů mezi vegetariány!

  • 1 velkou cibuli nakrájíme a necháme zezlátnout na 2 pl oleje. Poté přihodíme pár plátků žampiónů. Prsty nebo vidličkou rozmělníme jednu kostku tofu (natural nebo ochucené) a přidáme do směsi.
  • Směs podlijeme kapkou vody.
  • Okořeníme a ochutíme 1 čl černé soli, 2 čl kurkumy, 1 čl bazalky a posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.

Podáváme s pečivem a zeleninovým salátkem.

Na sladko

Pro sladké pokrmy lze použít tofu natural nebo silken (hladší tofu). Silken tofu se pro tyto účely hodí víc a seženete jej ve vybraných supermarketech a zdravých výživách.

Krém či tvaroh

Z tofu lze umixovat sladký krém či tvaroh, se kterými se dá dále kouzlit přidáním různých ingrediencí (čerstvé ovoce apod.). Krém i tvaroh lze pak použít při přípravě koláčů a dortů, nebo jen tak na palačinky či lívance.

Tofu lze též přidat do smoothie receptů pro navýšení obsahu bílkovin či z něj připravit lívancekdy funguje jako skvělé pojidlo namísto vajíček.

Tofu tvaroh

200 g tofu natural 80 ml mandlového mléka šťáva a kůra z 1/2 středního citrónu (nejlépe BIO kvality) stévie v kapkách Zdravý den

  • Tofu opláchněte a nalámejte do stolního mixéru.
  • Přidejte ostatní ingredience a vše rozmixujte do krémové konzistence.
  • Tvaroh můžete dále dochutit kakaem, vanilkou nebo třeba kokosem.

Chcete zjistit více informací o své současné postavě? Doporučujeme výpočet BMI.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 207 597 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?