Napečte letos nepečené cukroví

Nestihli jste napéct cukroví? Tak to není nic ztraceno, i na poslední chvíli je vhodná doba na přípravu nepečených druhů, které mají kratší trvanlivost, ale o to lepší chuť.

Existuje mnoho receptů na nepečené cukroví. Některé druhy jsou tradiční, jiné méně obvyklé, ale  všechny jsou velmi dobré. Stačí si nalézt recept z kuchařek, babiččiny nebo maminčiny sbírky receptů nebo na internetu. Možností je opravdu mnoho. My vám představíme 5 oblíbených receptů na nepečené cukroví, které jsou tradiční nebo i nové, ale v obou případech velmi chutné.

Vosí hnízda

Nepečená klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole? Přeci vosí hnízda! Ty patří mezi nejpopulárnější druhy. Chutnají i vypadají prostě skvěle.

Postup:

1.Ze sáčku odložte 30 piškotů. Zbytek nastrouhejte.

2. Utřete máslo s cukrem, přidejte nastrouhané piškoty a oříšky, kakao, rum, svařené teplé mléko. Udělejte těsto, které dáte do ledničky asi na půl hodiny ztuhnout. Mezitím připravte náplň utřením másla, cukru a žloutku s rumem.

3. Formičky na vosí hnízda – ideální jsou úlečky, které se dají otevřít, takže odpadá problematické vyklepávání z formiček, které se dřív otevřít nedaly – vysypte trochou moučkového cukru, vmáčkněte kousek těsta. Do důlku uvnitř hnízdečka dejte trochu náplně, přiklopte piškotem, rozevřete formičku a postavte do krabičky. Stejným způsobem pokračujte i s ostatními.

 Z dávky je 28–30 malých hnízdeček, pokud máte i větší formičku na „sršní“ hnízdo, pár jich vnoučatům pro radost udělejte, ale výsledný počet pak bude menší.

Suroviny:

  • 1 sáček dětských piškotů běžné velikosti
  • 150g cukr moučka
  • 80 másla
  • 50g mletých ořechů
  • 20g kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce teplého mléka

Na náplň:

  • 50g másla
  • 50 cukr moučka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 žloutek

Raffaelo kuličky

Rafaelo je oblíbené cukroví, které mnoho domácností řadí právě mezi nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví. Připravte si ho i vy, neboť je velmi snadné, takže se vám určitě podaří.

Suroviny:

  • 1 plechovka Salka
  • 200g strouhaného kokosu + kokos na obalení
  • 1 balení celých mandlí

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte salko s kokosem. Salko se předem nevaří.

2. Těsto pořádně propracujte, aby bylo pěkně tvárné. Podle potřeby přidejte kokos.

3. Následně těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a uschovejte na několik hodin do lednice, aby tato hmota ztuhla. Nejlépe ho můžete nechat v lednici přes noc.

4. Mandle vroucí vodou spařte a oloupejte, a to až těsně před přípravou kuliček.

5. Další den z kousku těsta a mandle vytvořte kuličku. Kuličku obalte v mletém kokosu a vložte do košíčku.

Rafaelo skladujte v chladnu, kde vydrží i několik týdnů (pokud ho samozřejmě nesníte).

Domácí Toffifee

Mezi oblíbené bonboniéry patří určitě i Toffifee, které se vždy rozplývá na jazyku. Pokud máte raději vlastní výrobu, tak si je můžete připravit doma. Tak jako na Rafaelo, tak i na Toffifee existuje jednoduchý recept, podle kterého je můžete vyrobit. Tyto karamelové bonbony s oříškem si určitě oblíbíte a bude připravovat stále dokola.

Ingredience:

  • 1 plechovka Salka
  • 60g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce másla
  • lískové oříšky
  • košíčky

Postup:

1. Nejprve vložte uzavřené Salko do vody (plechovka by měla být ponořená ve vodě) a vařte na mírném ohni necelé 2 hodiny. Během tohoto procesu Salko zkaramelizuje. Pokud si koupíte již karamelizované Salko, tento krok vynechejte.

2. Do košíčků, formiček na pralinky, plastového plata od Toffifee nebo jiné bonboniéry nalijte trošku zkaramelizovaného Salka podle velikosti, vmáčknete oříšek a dejte na chvíli ztuhnout do lednice.

3. Roztopte nalámané čokoládové kousky s máslem a zdobičkou nebo lžičkou na vršek Toffifee udělejte slzičku či kapku.

Následně dejte pralinky do chladna, aby pořádně ztuhly.

Kuličky à la Marlenka

Vytvořte si luxusní medové kuličky, které chutnají podobně jako Marlenka. Jejich příprava je opět jak jinak, než velmi snadná!

Ingredience:

  • 300g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 plechovka Salka
  • 200g másla
  • 50-100g vlašských ořísků
  • mleté ořechy nebo kokos na obalení

Postup:

1. Perník, perníkové pláty nebo perníčky nastrouhejte nebo rozmixujte mixérem nebo robotem.

2. Salko předem nechte zkaramelizovat. Zavřenou konzervu vařte ve vodě asi 2 – 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otevřete a obsah dejte do mísy. můžete také použít již koupené karamelizované Salko.

3. Nastrouhaný perník smíchejte se Salkem, medem, měkčím máslem, mletými ořechy a dobře propracujte. Mleté ořechy přidejte podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát husté. Pokud by naopak bylo moc husté, přidejte trošku medu.

4. Poté těsto vložte na několik hodin (klidně i přes noc) do lednice, ať ztuhne.

5. Po vytáhnutí z lednice z těsta tvarujte kuličky, které obalíte v mletých ořeších (klidně i v mletém kokosu atd.) a každou kuličku vložte do papírového košíčku

Medové kuličky uchovávejte v chladnu a nechte je odležet tři dny, během nichž se hezky prolinou chutě a vůně použitých surovin.

 Z této dávky se vytvoří 60 – 70 kuliček.

Ořechové kuličky

Lahodné oříškové koule by určitě měly nalézt své místo na vánočním stole!

Ingredience:

  • 100 g ořechů (vlašských, lískových atd.)
  • 100 g cukru moučky
  • lžíce kakaa (není nutné)
  • 80 g másla
  • polévková lžíce rumu
  • strouhaný kokos, mleté ořechy nebo kakao na obalení

Postup:

1. Ořechy pomelte na mlýnku na strouhanku nebo v mixéru najemno.

2. Poté utřete máslo s cukrem a k tomu přidejte i mleté ořechy, lžíci rumu a případně také kakao. Pořádně zpracujte v pevné těsto a podle potřeby přidejte navíc rum.

3. Pokud by bylo těsto moc měkké, dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice nebo přidejte ještě trošku mletých ořechů na zahuštění a opět zpracujte.

4. Z těsta vytvořte kuličky, které obalíte v mletých ořeších, kakau nebo kokosu a uložíte do košíčků. Můžete také do nich vložit ořech, mandli, višeň nebo cokoli dle chuti.

5. Následně ořechové kuličky dejte do lednice, aby tam hezky ztuhly.

Uschovávejte je při studenějších teplotách.

Tato dávka vystačí na 20 – 25 kuliček podle toho, jak budou velké. Z tohoto důvodu raději udělejte větší dávku. Pokud nechcete připravovat kuličky s alkoholem, nahraďte ho medem nebo ovocnou šťávou. 

Zdravé jáhlové kuličky

Jahelné kuličky s kokosem a mandlemi chutnají opravdu výborně a člověk ani neodhalí, co tak lahodného právě konzumuje. Tento recept je dokonce zdravý, jelikož se v něm nenachází  moc cukru a ani moc tuku.

Ingredience:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml vody nebo mléka
  • špetka soli
  • 60 g nasekaných ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 60 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce medu
  • celé mandle
  • kokos na obalení

Postup:

1. Jáhly spařte vroucí vodou, ať se odstraní hořkost. Následně je zalijte vodou nebo mlékem, přidejte špetku soli a pomalu za občasného míchání vařte, dokud nebudou měkké.

2. Pak je nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3. Mezitím spařte mandle a ty oloupejte. Také můžete koupit rovnou loupané mandle, čímž si ušetříte práci.

4. Následně k vychladlým jáhlám přidejte nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, cukr, máslo a med. Těsto pořádně promíchejte, pokud by se lepilo hodně na ruce, tak přidejte ještě trošku mletého kokosu.

5. Z připravené hmoty tvarujte kuličky s jednou mandlí uprostřed, které obalíte ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložte do košíčku.

Hotové kuličky z jahel by měly být uloženy v lednici a rychle by se měly sníst, neboť nejsou přílíš trvanlivé.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.