Ingredience na 1 porci:

Česnek1 stroužek
Olej olivový10 ml
Chilli paprička0.5 kusy
Sůl1 špetka
Cizrna ve slaném nálevu60 g
Limetková šťáva čerstvá5 ml
Pasta tahini20 g
Římský kmín1.5 špetky

V arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na  pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek,  římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková šťáva! Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme starou dobrou klasiku – hummus natural.

 

Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte tahini pastu a rozmixujte. Postupně při tom přilévejte nálev z cizrny a olej (trochu si však ponechte stranou na zakápnutí).

Na závěr přidejte kořenicí přísady (s chilli opatrně, dle vlastního uvážení) a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.
 

Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Doporučujeme ho ale nechat odpočinout v lednici (v chladu vydrží i několik dnů). Je třeba ho ale zakápnout olejem, aby neosychal.

 

Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo nebo s kukuřičnými chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí také chlebové placky nebo rýžové pokrmy.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.