Zdravé recepty do krabičky: Na celý týden

Snažíte se zhubnout? Přečtěte si více o krabičkové dietě, o které jsme vám již psali. V tomto článku vám ale ukážeme, jaké zdravá jídla si do krabiček můžete připravit a to i když vás diety a hubnutí příliš nezajímají.

Výhody přípravy jídla do krabiček:

 

  • Naučíte se jíst zdravěji.
  • Zvyknete si na pravidelné stravování.
  • Pravidelným stravováním podpoříte svůj metabolismus.
  • Nebudete se cítit hladoví během dne.

Zdravá jídla, které si připravíte do krabiček by měly obsahovat základní důležité složky potravy, které vám během dne dodají energii. Jde zejména o komplexní sacharidy jakými je rýže, brambory, obiloviny či celozrnné těstoviny. Stejně i bílkoviny, které můžete získat z masa a mléčných výrobků nebo i ze sójových výrobků či například z pohanky nebo quinoi.

Základem zdravých jídel by však mělo být dostatečné množství různého ovoce a zeleniny, které obsahují množství vitamínů.

PONDĚLÍ
Snídaně: ovesná kaše s jablky, ořechy a skořicí

Svačina: ořechy

Oběd: rajčatově-cizrnové kari

Svačina: mrkvový salát s jablky

Večeře: rajčatová polévka s pohankou

ÚTERÝ
Snídaně: jablečno-ořechový perník

Svačina: domácí ovesný Flapjack

Oběd: kuřecí steak s hranolky ze sladkých brambor

Svačina: cottage cheese se zeleninou

Večeře: salát z grilované zeleniny

Do krabiček si můžete připravit i různé chutné a syté polévky jakou je například gulášová polévka nebo boršč.

STŘEDA
Snídaně: chléb se celerovou pomazánkou a mrkví

Desátá: jablko

Oběd: kuřecí stehno se špenátem v rajčatové omáčce

Svačina: jablečno-ořechový perník

Večeře: tofu scramble eggs

TIP: Ovesné vločky jsou skvělou zdravou potravinou, která se dá využít v různých receptech. Vyzkoušejte si tyto 3 zajímavé recepty s ovesnými vločkami.

ČTVRTEK

Snídaně: avokádový chléb

Svačina: ořechy

Oběd: těstoviny s lososem ve smetanové omáčce

Svačina: nakrájená paprika

Večeře: marinované tofu na bylinkách

 

PÁTEK

Snídaně: proteinové lívance

Svačina: lesní ovoce

Oběd: losos s ořechovou kůrkou s vařenými bramborami

Svačina: domácí ovesný flapjack

Večeře: plněná cuketa

SOBOTA

Snídaně: chléb s avokádem a ztraceným vejcem

Svačina: domácí ovesný flapjack

Oběd: losos s bylinkovým máslem a bramborami

Svačina: nízkotučný tvaroh

Večeře: grilovaná cuketa

NEDĚLE

Snídaně: bílý jogurt s müsli a ovocem

Desátá: ovoce podle vlastní chuti

Oběd: kuře v žampiónové omáčce s bulgurem

Svačina: nakrájená mrkev

Večeře: lilková pizza

Kuřecí steak se zeleninou

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 50 g másla
  • ½ čl šalvěje
  • ½ čl sušeného tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte bylinky, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a koření. Bylinkové máslo dobře promíchejte. Polovinu nechte ztuhnout v lednici a druhou polovinou natřete umyté a vysušené maso. Maso opečte na pánvi z obou stran. Hotový kuřecí steak potřete kouskem ztuhlého bylinkového másla.

Losos s ořechovou kůrkou

Ingredience:

  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 pl strouhanky
  • ½ pl olivového oleje
  • 1 pl nasekaného kopru
  • sůl
  • pepř
  • 2 porce lososa
  • 2 čl dijonské hořčice
  • 2 čl čerstvé citronové šťávy

Postup:

V misce smíchejte ořechy, strouhanku, olej a kopr. Směs podle chuti osolte a opepřete pepřem. Porce lososa položte kůží dolů na plech vyložený pečícím papírem. Vrch lososa natřete hořčicí a posypte ořechovou směsí. Lososa pečte 15 až 20 minut při 175 ° C.

Upečeného lososa pokapejte čerstvou citronovou šťávou a podávejte se zeleninovým salátem nebo vařenými bramborami.

 

Těstoviny s lososem ve smetanové omáčce

Ingredience:

  • 600 g celozrnných těstovin
  • 400 g lososa
  • šťáva z citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl

Postup:

Celozrnné těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Lososa nakrájejte na tenké plátky a spolu s nakrájeným česnekem ho opečte na kapce oleje. Po chvíli lososa zalijte smetanou, pokapejte citronovou šťávou a ochuťte solí. Do hotové omáčky přimíchejte uvařené těstoviny.

 

Zdravý jablečno-ořechový perník

Ingredience:

  • 1 jablko
  • 4 vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 80 g ovesných vloček
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 pl perníkového koření
  • 1 čl sody

Postup:

Jablko nastrouhejte a v misce ho smíchejte s vajíčky a cukrem. Ořechy a ovesné vločky rozmixujte na mouku a přimíchejte k jablku. Přidejte perníkové koření, jedlou sodu a těsto pořádně promíchejte. Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 30 minut při 175 ° C.

 

TIP: Doporučujeme prozkoumat recepty Pestrého Jídelníčku, kde naleznete téměř všechny postupy k uvedeným jídlům.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.