Jednoduchá sýrová omáčka

Ingredience na 1 porci

Sýr eidam 30% tuku150 g
Tavený sýr100 g
Šlehačka250 ml
Mléko polotučné20 ml
Mouka hladká20 g

Postup omáčka

1

Do hrnce si nalijte šlehačku a začněte zahřívat.

2

Nastrouhejte si eidam, který přihoďte do hrnce ke šlehačce, stejně tak i tavený sýr.

3

Směs v hrnci osolte, opepřete a přidejte bylinky.

4

Míchejte na střední teplotě, dokud se sýry zcela nerozpustí.

Opravdu jednoduchá sýrová omáčka, recept, který budete mít hotový během chvíle, ale pochutná si na něm každý, komu ho naservírujete. Sýrová omáčka je tvořena dvěma druhy sýra, eidamem a taveným sýrem. Kromě toho se do receptu pro zlepšení chuti přidává několik druhů bylinek. Tato omáčka se nejlépe hodí k těstovinám a masu. Dalšími recepty z těstovin, které vám doporučujeme vyzkoušet, jsou celozrnné těstoviny s bazalkovo-sýrovou omáčkou a zapékané těstoviny s brokolicí.

Jednoduchá sýrová omáčka recept

Do hrnce si nalijte 250 mililitrů šlehačky a začněte zahřívat. Než teplota stoupne, nastrouhejte si eidam, který přihoďte do hrnce ke šlehačce. Stejně tak přihoďte i rozkouskovaný tavený sýr.

Směs v hrnci osolte, opepřete, přidejte bylinky: bazalku, oregano, tymián a provensálské koření. Míchejte na střední teplotě, dokud se sýry zcela nerozpustí. Pokud je omáčka příliš řídká, přidejte do ní trochu rozmíchané hladké mouky v mléce. To by mělo výslednou konzistenci zhustit.

Po provaření již máte hotovo a můžete podávat například k těstovinám. Dobrou chuť!

Tip na závěr

Sýr své uplatnění najde v mnoha pokrmech, jedním z nich je například česnečka se sýrem, oblíbený vyprošťovák po večeru plném alkoholu. Omáčce by se ale samozřejmě kvůli sýru měli vyvarovat jedinci s intolerancí laktózy. Jinak jsou sýry jednou ze základních potravin pro zdravou výživu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 35.867 Kj

Bílkoviny0.5 g
Sacharidy0.96 g
Sacharidy z cukrů0.12 g
Tuky0.49 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Vláknina0.04 g
Sodík0.02 g
Vápník0.17 g
Gi0.15

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.