Květák s chilli a rozmarýnem

Ingredience na 1 porci
| Česnek | 2 stroužky | |
| Květák | 300 g | |
| Chilli paprička | 1 kus | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Mléko kokosové | 200 ml | |
| Rozmarýn | 5 g | |
| Rajčatový protlak | 60 g | |
| Olej kokosový | 5 ml |
Květák obsahuje významné množství vitamínů, zejména vitamín C, a minerálních látek, tudíž je rozhodně dobré zařadit ho do běžného jídelníčku. Velmi oblíbený je v bezmasých indických pokrmech, a proto vám jistě zachutná i v tomto receptu.
Květák si nejdříve rozdělte na menší růžičky a důkladně je umyjte.
Poté si na jemno nasekejte jednu chilli papričku a čerstvý rozmarýn. Oloupaný česnek utřete. Chilli, česnek a rozmarýn pak smíchejte s rajčatovým protlakem.
Do pánve dejte lžičku kokosového oleje, který nechte rozpálit, poté přidejte utřený česnek, který ale restujte maximálně půl minuty. Do pánve nasypte květák a opékejte na středním plameni přibližně 20 minut.
Na květák vlijte rajčatový protlak smíchaný s chilli, rozmarýnem a česnekem. Vše společně poduste 5 minut a nakonec zalijte kokosovým mlékem a nechte dalších 5 minut společně podusit, aby se prolnuly všechny chutě.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 79.1335 Kj
| Bílkoviny | 0.41 g |
| Sacharidy | 1.84 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
| Tuky | 1.09 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.93 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.21 g |
| Vláknina | 0.05 g |
| Vápník | 0.01 g |
| Gi | 0.15 |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot





