Patizon recept na řízky

Ingredience na 1 porci
| Patizon | 500 g | |
| Vejce | 2 kusy | |
| Sůl | 5 špetek | |
| Pepř | 5 špetek | |
| Sýr parmazán strouhaný | 50 g | |
| Jogurt selský 3,5 % tuku | 50 g | |
| Mouka hladká | 100 g | |
| Strouhanka | 100 g |
Řízky z patizonu postup
Patizon omyjeme, očistíme a nakrájíme na cca 1cm tenké plátky. Případná semínka odstraníme.
Vejce rozšleháme s jogurtem, solí a pepřem. Strouhanku smícháme s najemno nastrouhaným parmezánem.
Kousky patizonu obalíme v mouce, vejcích s jogurtem a strouhance s parmezánem. Dáme péct do trouby cca 20min na 180 stupňů nebo smažíme v oleji na pánvi.
Patizon je zelenina z čeledi tykvovitých, stejně jako například cuketa nebo některé druhy dýní. Svým tvarem patizon ale vyniká. Bohužel mu spousta kuchařů a kuchařek nedůvěřuje a neví si rady s jeho zpracováním. Přitom patizon je velmi chutná zelenina, kterou lze snadno proměnit ve výborný vegetariánský oběd.
Kdo hledá dobrý patizon recept, nezklame se v našem receptu na řízky z patizonu. I když tento patizon recept je smaženou úpravou jídla, dá se řadit mezi recepty zdravé a to díky benefitům, které přináší právě patizon. Stejně jako ostatní tykvovitá zelenina obsahuje převážně vodu, ale také přínosné minerální látky a vitamín C. Pomáhá také k lepšímu trávení, proto se patizon recept nejlépe hodí k obědu, ale funguje i jako zdravá večeře. K řízkům doporučujeme jednoduchý česnekový dip z jogurtu, majonézy a česneku, utřeného se solí. Je možné přidat i čerstvé nasekané bylinky dle chuti.
Jediné, na co je potřeba dát při seznámení s patizonem pozor je, pokud by byl hořký. To může značit přítomnost jedu, který obsahují také cukety a může dojít k otravě. Jedná se ale o výjimečné situace, v případě správného skladování se nemůže nic stát.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 371.304 Kj
| Bílkoviny | 6.8 g |
| Sacharidy | 2.12 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.06 g |
| Tuky | 5.81 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.57 g |
| Cholesterol | 0.2 g |
| Vláknina | 0.05 g |
| Sodík | 0.07 g |
| Vápník | 1.03 g |
| Gi | 35 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot





